Το Σχέδιο για την οργάνωση του νέου Δήμου


 Η οργάνωση και λειτουργία του νέου Δήμου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ως νέα δημοτική αρχή. 

Στόχος μας είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διοίκησης, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του υπάρχοντος εξοπλισμού έτσι ώστε να μην διακοπεί η συνέχεια της λειτουργίας των σημερινών δήμων.

Από τις πρώτες επισκέψεις στους απομακρυσμένους οικισμούς του νέου δήμου έγινε αντιληπτό ότι η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να παραμείνει αποκεντρωμένη κοντά στους πολίτες. Η επίλυση των προβλημάτων της Αγρελιάς, των Σπαθάδων, του Προδρόμου κ.ά. δεν μπορεί να γίνεται από τα Τρίκαλα.

Γι’ αυτό προτείνουμε την εφαρμογή αποκεντρωμένης λειτουργίας σε τρεις διοικητικές ενότητες με επικεφαλής τοπικό αντιδήμαρχο συντονιστή των υπηρεσιών κάθε περιοχής.

1. Καλλιδένδρου – Κόζιακα – Φαλώρειας, 2. Παλιοκάστρου – Παραληθαίων, 3. Εστιαιώτιδας – Μεγάλων Καλυβίων.

Θα αξιοποιηθούν οι κτιριακές υποδομές που υπάρχουν και θα διατηρηθούν οι λειτουργίες των ΚΕΠ και το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα συγκεντρωθεί ανά περιοχή και εάν υπάρχουν ελλείψεις θα συμπληρωθεί με νέα σύγχρονα μηχανήματα.

Στόχος είναι η αυτοδύναμη λειτουργία των ενοτήτων για να αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα διατηρείται αυτόνομη η λειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων σε θέματα καθημερινότητας και λειτουργίας της πόλης με κατανομή των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (άδειες καταστημάτων, ελεγχόμενη στάθμευση, λαϊκές αγορές, κ.ά.)

Με αυτή την διάρθρωση αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο η γραφειοκρατία και η επίλυση των τοπικών προβλημάτων ενώ η επέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου θα είναι άμεση και αποτελεσματική. Στις αποκεντρωμένες ενότητες θα λειτουργούν οργανωμένα γραφεία καθαριότητας, πρασίνου και συντηρήσεων τεχνικών έργων.

Η οικονομική διαχείριση θα επιτρέπει την χρηματοδότηση των τοπικών συμβουλίων από τον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να έχουν δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων κάθε κοινότητας άμεσα.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει τον κυρίαρχο και επιτελικό ρόλο στην οργάνωση της οικονομικής πολιτικής και της αναπτυξιακής προσπάθειας της περιοχής.

Η μεταφορά της έδρας στο ιδιόκτητο κτήριο της οδού Βασ. Τσιτσάνη θα γίνει στην επόμενη δημαρχιακή περίοδο με την μεταστέγαση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η συστέγαση των διασκορπισμένων υπηρεσιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία. Το υφιστάμενο Δημαρχείο θα είναι η έδρα της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων και των συνοδευτικών υπηρεσιών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με αποκέντρωση και αξιοποίηση του δυναμικού του Δήμου θα επιτύχουμε τον στόχο που είναι ένας μεγάλος και ισχυρός Δήμος Τρικκαίων που θα στηρίζει ισότιμα όλους τους πολίτες.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Κατάρτισης Συνδυασμού Υποψήφιων στις Δημοτικές εκλογές
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Μιχάλη Ταμήλου