Το παραγωγικό προφίλ του νέου δήμου Τρικκαίων


 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δομή του νέου δήμου Τρικκαίων περιέχει μελέτη της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. η οποία παρουσιάζει το προφίλ και των τεσσάρων Καλλικρατικών δήμων του νομού μας. Ο νέος δήμος που δημιουργείται προέρχεται από την συνένωση των καποδιστριακών δήμων Τρικκαίων, Εστιαιώτιδας, Καλυβίων, Φαλώρειας, Καλλιδένδρου, Κόζιακα, Παραληθαίων και Παληοκάστρου, ονομάζεται δήμος Τρικκαίων, έχει έδρα την πόλη των Τρικάλων και περιλαμβάνει 34 Τοπικά Διαμερίσματα.

 Ο δήμος Τρικκαίων καταλαμβάνει μια «γεωγραφική ζώνη» στο κεντρικό μέρος του ν. Τρικάλων και συνορεύει δυτικά με το δήμο Πύλης, ανατολικά με το δήμο Φαρκαδόνας και το ν. Λάρισας, βόρεια με το δήμο Καλαμπάκας και νότια με το ν. Καρδίτσας. Ο δήμος Τρικκαίων περιλαμβάνει ορεινά, πεδινά (δυναμικά) και μειονεκτικά τοπικά διαμερίσματα. Συνολικά περιλαμβάνει 34 (33 με την ενσωμάτωση της Κουμαριάς στην Αγρελιά) από το σύνολο των 146 τοπικών και κοινοτικών διαμερισμάτων του ν. Τρικάλων. Από τα 33 τα 8 χαρακτηρίζονται ως ορεινά, 21 ως δυναμικά (πεδινά) και 4 ως μειονεκτικά.

Πρωτογενής τομέας

Η γεωργία αποτελεί για την περιοχή σημαντικό τομέα απασχόλησης, λόγω της ύπαρξης πολλών πεδινών περιοχών, με εύφορα εδάφη και βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με την κτηνοτροφία, δημιουργώντας έτσι μια σοβαρή σχέση στην παραγωγική δομή της τοπικής οικονομίας.
Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από τον μικρό γεωργικό κλήρο, την έλλειψη βασικών υποδομών και πληροφόρησης, το μικρό μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των αγροτών. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στην υπό μελέτη περιοχή συμπεριλαμβανομένων των αγραναπαύσεων, λιβαδιών, βοσκοτόπων, οικογενειακών λαχανόκηπων, ανέρχονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ από την απογραφή Γεωργίας / Κτηνοτροφίας για το έτος 2001, σε 277.900 στρέμματα. Με βάση τα ίδια στοιχεία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αντιπροσωπεύουν το 46,30% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων στον νομό Τρικάλων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Περιφέρειας ανέρχεται στο 6,76%.
Η κτηνοτροφία στην υπό μελέτη περιοχή αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο, ενώ συνεχίζει κυρίως να ασκείται με την παραδοσιακή οικογενειακή μορφή.
Από την εξέταση της ζωικής παραγωγής στην περιοχή, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα που ακολουθεί, φαίνεται ότι το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στηρίζεται κυρίως στην αγελαδοτροφία, αιγοπροβατοτροφία και χοιροτροφία.

Πιο συγκεκριμένα, κυριαρχούν τα αιγοπρόβατα με 103.257 ζώα, ακολουθούν οι χοίροι που αριθμούν 20.191 ζώα και έπονται τα βοοειδή με 13.284 ζώα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της μεγάλης συγκέντρωσης των βοοειδών στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγρελιάς του πρώην Δήμου Παληοκάστρου και Προδρόμου του πρώην δήμου Κόζιακα, αλλά και των αιγοπροβάτων στα Τοπικά Διαμερίσματα του πρώην δήμου Κόζιακα.
Μικρότερη παρουσία έχουν τα ιπποειδή και τα κουνέλια, ενώ τα πουλερικά κατέχουν αξιόλογο ποσοστό. Η κτηνοτροφία έχει μορφή νομαδική και σταβλισμένη. Η μελισσοκομία στην περιοχή αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο καθώς σε αυτήν βρίσκεται το 39,01 % των κυψελών του νομού. Σε σύνολο 13.340 κυψελών του νομού Τρικάλων οι 5.204 βρίσκονται στην υπό μελέτη περιοχή, το έτος 2001).

Δευτερογενής τομέας

Ο δευτερογενής τομέας στην υπό μελέτη περιοχή χαρακτηρίζεται από βιοτεχνική δραστηριότητα και μικρή βιομηχανική. Η μεταποιητική δραστηριότητα της περιοχής επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση, επεξεργασία και αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, κυρίως για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων ξύλου – επίπλου. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα ανήκει στους κλάδους των βιοτεχνιών ειδών διατροφής. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες έχουν σχέση με την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών, όπως σε ραφεία, υποδηματοποιεία, σιδηρουργεία, ξυλουργεία κ.λ.π.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από λίγες επιχειρήσεις μικρού μεγέθους που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι οικογενειακές. Η διοίκηση αυτών γίνεται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και όχι από επαγγελματίες μάνατζερ. Λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακας γεγονός που θα καθιστούσε τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά τόσο απέναντι στα προϊόντα των χωρών χαμηλού εργατικού κόστους όσο και στα προϊόντα των ανεπτυγμένων χωρών.
Κύριο στοιχείο της μεταποιητικής δραστηριότητας είναι η αυτοαπασχόληση και οι οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, ενώ πολλές φορές η ύπαρξή τους δικαιολογείται σαν συμπληρωματικό εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Όσον αφορά στην εκμετάλλευση ορυχείων – μεταλλείων, δεν υφίσταται εξορυκτική δραστηριότητα στη περιοχή, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ορυκτών.

Τριτογενής τομέας

Η συμμετοχή του Τριτογενή τομέα στην συνολική απασχόληση στην υπό μελέτη περιοχή είναι 58,43%, ενώ η συμμετοχή του τριτογενή τομέα στη συνολική απασχόληση του νομού Τρικάλων είναι 50,09%, σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι 50,20% και σε επίπεδο χώρας είναι 58,44%.
Στην περιοχή ο τριτογενής τομέας ακολουθεί μια αυξητική τάση της συμμετοχής του στο ακαθάριστο προϊόν που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη της πόλης των Τρικάλων, όπου τα ποσοστά του τριτογενή τομέα υπερτερούν εντυπωσιακά έναντι των άλλων τομέων, σε αντίθεση με τα άλλα τοπικά διαμερίσματα που ο πρωτογενής τομέας κυριαρχεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι στην υπό μελέτη περιοχή εμπεριέχεται το αστικό κέντρο της πόλης των Τρικάλων στο οποίο συγκεντρώνονται οι περισσότερες υπηρεσίες που αφορούν στον τριτογενή τομέα (π.χ εμπόριο, τράπεζες, διοικητικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας, τουρισμός κ.α.).
Βέβαια, η περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσιάζει αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα, όποτε είναι αναμενόμενο να υπολείπεται σε σχέση με τη  

υπόλοιπη περιοχή του νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ «ΜΑΤΙΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Επόμενο άρθρο Κατέθεσαν τις γνώσεις τους στα μαθηματικά