Το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου «φιλέτο» στις αδηφάγες ορέξεις επιχειρηματικών ομίλων


Στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων, ως «φιλέτο» έχει μπει το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου με την κυβέρνηση να τους λύνει τα χέρια σ’ αυτές τους τις επιδιώξεις. Από το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας  δεν ξεφεύγει και ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας και μάλιστα όταν αποτελεί πεδίο που μπορούν να κερδοφορήσουν  μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό το μέλλον ετοιμάζει η κυβέρνηση για το έκτασης 33000 στρεμμάτων και μοναδικής ομορφιάς δάσος Περτουλίου με την  ενταξή του σε εταιρία διαχείρισης Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Για τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστών Χαλκιδικής.

 

Η κυβέρνηση στα πλαίσια των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου προωθεί την ένταξη του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (Τ.Δ.Δ.Π.) σε εταιρία διαχείρισης Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Όπως είναι γνωστό σκοπός ίδρυσης του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου είναι ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ν. 1881/1951 αποστολή του Ταμείου είναι η δημιουργία πρότυπης και υποδειγματικής διαχείρισης των Δημοσίων Δασών Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστών Χαλκιδικής, που σύμφωνα με τον ν. 6320/1934 έχουν παραχωρηθεί κατά νομή στο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης «για την πρακτική εκπαίδευ–ση των φοιτητών Δασολογικής Σχολής για τη διεξαγωγή δασικών μελετών και ερευνών και για τη δημιουργία πρότυπων δασοκτημάτων και υποδειγματικής δασικής διοίκησης».

Το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου (κωνοφόρων) έχει έκταση 33.000 στρεμμάτων και το δάσος Ταξιάρχη Χαλκιδικής (πλατύφυλλων) 58.000 στρεμμάτων. Είναι μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πρότυπα επιστημονικής προστασίας και διαχείρισης και έχουν μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων, ως «φιλέτα».

Είναι φανερό ότι η ένταξη του ΤΔΔΠ σε εταιρία Διαχείρισης Οικονομικών του Πανεπι–στημίου ακυρώνει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό σκοπό των πανεπιστημιακών δασών.

Η ένταξη των δύο πανεπιστημιακών δασών σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν επιτρέπει την άσκηση αρμοδιοτήτων που έχουν οι δασικές υπηρεσίες (τα Δασαρχεία) στη διοίκηση και διαχείριση των δασών.

Σε αμφισβήτηση επίσης τίθενται και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των δασεργατών της περιοχής.

Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά διευκολύνει την παράδοση αυτών των περιοχών που έχουν μοναδική φυσική ομορφιά στις αδηφάγες ορέξεις επιχειρηματικών ομίλων για να βάλουν στο χέρι τους περιοχές «φιλέτα».

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα πιο πάνω ζητήματα και αν θα επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους για την ένταξη του Ταμείου Διοίκησης Πανεπιστημιακών Δασών στην εταιρία διαχείρισης οικονομικών του Πανεπιστημίου, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σε βάρος τα εκπαίδευσης των φοιτητών των δασικών σχολών, της δασικής έρευνας και της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

 

Οι βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου

 

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

 

Ελένη Γερασιμίδου

 

Γιώργος Λαμπρούλης

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  07/2/2013                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθρο ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Επόμενο άρθρο Απ. Παπατόλιας: «Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας ως εργαλείο πολιτικής»