Στο απροχώρητο έχει φτάσει η αγωνία σπουδαστών και γονέων για τη λειτουργία του τμήματος ΤΕΙ στα Τρίκαλα, αφού τα περισσότερα μαθήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει από έλλειψη του απαιτούμενου διδακτικού προσωπικού σε μια σειρά ειδικότητες.
Σε συνάντηση που είχε, πριν 2 βδομάδες, αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ του κόμματος με την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης του τμήματος υπήρξε πρόβλεψη – διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των καθηγητών και μας μεταφέρθηκε η άποψη του προέδρου του ΤΕΙ , ότι άμεσα θα παρακαμφτεί η γραφειοκρατική διαδικασία και θα υπογραφούν οι συμβάσεις των καθηγητών.
Παρόλα αυτά περάσανε 15 μέρες χωρίς να έχουν λυθεί τα παραπάνω ζητήματα προκαλώντας ανησυχία-αγανάκτηση-άγχος για να μη χαθεί το εξάμηνο από τους σπουδαστές αλλά και από γονείς που πληρώνουν … όσο μπορούν και αντέχουν ακόμα…για τη διαβίωση των παιδιών τους στην πόλη μας . Στα σοβαρά έξοδα διαβίωσης των σπουδαστών μεγάλο μερίδιο είναι και αυτό της σίτισης, αφού μόνο σε 98 σπουδαστές – λιγότερο του 1/3 -δόθηκε η απαιτούμενη κάρτα , λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων, καθώς και του εξοπλισμού-αναλώσιμων απαραίτητων για την παρακολούθηση των εργαστηρίων.
Δεν περάσανε παρά λίγοι μήνες από τότε που οι τοπικοί βουλευτές της συγκυβέρνησης αλλά και οι άρχοντες-παράγοντες της τοπικής διοίκησης εξήγγειλαν διθυράμβους για τη δήθεν αναβάθμιση του ΤΕΙ Τρικάλων .Αποδεικνύεται ότι οι πανηγυρισμοί τους δεν ήταν τίποτε άλλο από το αστραφτερό περιτύλιγμα της καταστροφική για το λαό πολιτική τους όπως κατήγγειλε τότετο ΚΚΕ. Το περιτύλιγμα φθάρθηκε πολύ σύντομα και αναδείχτηκε η σαπίλα της πολιτικής τους και της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιου και του σχεδίου «Αθηνά». Μια εφαρμογή που έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την ασκούμενη πολιτική στον τομέα της Παιδείας, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, που κάθε χρόνο μειώνει την χρηματοδότηση ιδρυμάτων, που η πλειοψηφία των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι έκτακτοι με συμβάσεις εξαμήνου , που μετατρέπει τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ , που εμπορευματοποιεί την εκπαίδευση, ιδιωτικοποιεί τα ιδρύματα.
Ακόμη και στα ιδρύματα που δεν απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι ή δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις σπουδαστών, όπως το ΤΕΙ Τρικάλων, χάνονται μαθήματα και πρακτικές για φοιτητές, γιατί δεν υπάρχει διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό , με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Τελικά διαπιστώνεται , για ακόμη μια φορά, ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν τα κλείνουν οι αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων και των σπουδαστών που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία και την παιδεία , αλλά συγκεκριμένες πολιτικές-κατευθύνσεις της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή.
Το ΚΚΕ , τις επόμενες μέρες, θα δώσει όλες τις δυνάμεις του να αναδειχτεί το ζήτημα της άμεσης λειτουργίας του ΤΕΙ μέσα στο λαϊκό κίνημα και στους φορείς του , σε επίπεδο τοπικής διοίκησης όσο και σε κοινοβουλευτικό και να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για:
- Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των σπουδών .
- Να παρθούν μέτρα ώστε να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σπουδών, να δοθούν οι δυνατότητες διπλών εξεταστικών, να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα, ώστε κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να καθυστερήσει με τις σπουδές του
Αυτή την προσπάθεια το ΚΚΕ θα τη συνεχίσει σε όλα τα επίπεδα, ώστε γίνει κτήμα και υπόθεση όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων η μόρφωση που θα ‘χουν τα παιδιά τους
Γιατί χρειάζεται οργανωμένος και κοινός αγώνας φοιτητών και σπουδαστών, των οικογενειών τους, εργαζομένων στα ιδρύματα, πανεπιστημιακών δασκάλων, ώστε :
– Κανένας να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν .
– Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα!
-. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Καμιά απόλυση προσωπικού
– Ανέγερση φοιτητικών εστιών στα Τρίκαλα που να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης όλων των σπουδαστών που είναι μακριά από τις πόλεις τους. Μέχρι τότε να καλυφθούν άμεσα με χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ενοικίου ή και με ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης .
– Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. – Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
– Κατάργηση του νόμου-πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
– Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
– Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας
ΤΡΙΚΑΛΑ 30/11/2013 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ