Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αποδέχονται και όλα τα άλλα κόμματα του μονόδρομου της ΕΕ, προχωράει αυτές τις μέρες με γρήγορους ρυθμούς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ στα δύο, ώστε με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η προωθούμενη πλήρης “απελευθέρωση” της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Οι εξελίξεις εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ενεργειακούς κολοσσούς παγκόσμια, κύρια της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί αναγκαιότητα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τους .
Ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι συγκρούονται για το ποιος θα πάρει το φιλέτο που λέγεται “μικρή ΔΕΗ” και αφορά μονάδες παραγωγής, υδροηλεκτρικές μονάδες, κομμάτι της εμπορίας. Οι διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο, τη μορφή και το τίμημα της εκποίησης αντανακλούν αυτές τις συγκρούσεις.
Η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν έπεσε απ’ τον ουρανό.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται στην ουσία για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, πολύ πριν την κρίση, με σκοπό την πλήρη παράδοση του τομέα παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Έχουν προηγηθεί νόμοι , μέσα στο διάστημα των τελευταίων 20 χρόνων , που προέβλεπαν τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, το «σπάσιμο-σαλαμοποίηση» της επιχείρησης σε θυγατρικές, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν πιο εύκολα, την παράδοση ακόμα και των κοιτασμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες. Όλα αυτά προετοίμασαν το έδαφος για την πώληση παραγωγικών μονάδων, ορυχείων και δικτύων της ΔΕΗ, όπως σχεδιάζεται τώρα. Αυτές τις βασικές οδηγίες, κατευθύνσεις και νόμους, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη σε πολλές περιπτώσεις του τότε ΣΥΝασπισμού & μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ
Βήμα το βήμα, οι ιδιώτες κατέχουν σήμερα το 49% της ΔΕΗ ΑΕ, ενώ περίπου το 36% των μετοχών ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα, κυρίως αμερικανικά. Άλλο ένα 17% από τη μητρική ΔΕΗ ΑΕ προβλέπεται να πουληθεί άμεσα σε ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ ΑΕ και τη δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης θυγατρικής εταιρείας, στην οποία θα παραχωρηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά, που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και το 30% της πελατειακής βάσης της εταιρείας. Εντάσσεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τώρα της «μικρής ΔΕΗ», και στη συνέχεια ενός 17% των μετοχών της μητρικής ΔΕΗ, που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι ένα σχέδιο που έχει ανακοινωθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης πάνω από ένα χρόνο
Για αυτές τις εξελίξεις, σοβαρές ευθύνες έχει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, οι παρατάξεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα του “ρεαλισμού”, του “ελεύθερου ανταγωνισμού” και των άλλων αυταπατών που δημιουργούσαν, έβαλαν πλάτη να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση σε όλες τις φάσεις με επιμέρους διαφωνίες.
Υπέγραψαν τα πάντα, τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τη διάλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων, την τριχοτόμησή της, ώστε να πουληθεί πιο εύκολα σε κομμάτια. Καλούσαν τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές, διαλαλούσαν τα καλά της απελευθέρωσης και της ανταγωνιστικότητας. Σήμερα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα αποτελέσματά τους.
Ακόμα και σήμερα, που η ιδιωτικοποίηση προχωράει ένα βήμα πιο πέρα, εκτός από τους βερμπαλισμούς και την εντυπωσιοθηρία, δεν λένε κουβέντα για την ουσία του προβλήματος, τη διαχρονική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, την απελευθέρωση, την ανταγωνιστικότητα. Περιορίζονται σε ένα «να μην πουληθεί η “μικρή ΔΕΗ”», χωρίς να εμπλουτίζουν το πλαίσιο με αιτήματα που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση, με θέσεις εργασίας, με μισθούς, με φθηνό ρεύμα.
Η απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και των εργαζομένων όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αντιπαλέψουν τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Δεν έχει καμία σχέση με τα δικά τους συμφέροντα!
Λένε ψέματα και καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες στο λαό, όταν λένε ότι η απελευθέρωση θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Δεν μιλάμε για καμία ανάπτυξη, αφού τα μονοπώλια θα έρθουν να αγοράσουν έτοιμες υποδομές, το 30% της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ, των αντίστοιχων λιγνιτικών κοιτασμάτων και το 30% του πελατολογίου της. Αλλά ακόμα και η όποια προσωρινή ανάκαμψη από την κρίση, θα έρθει να πατήσει στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι “νέοι ιδιοκτήτες” που θα έρθουν, θα θέσουν τους δικούς τους όρους για να αγοράσουν, θα εφαρμόσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που εφάρμοσε για χάρη τους η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη με τη μέχρι τώρα πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Αυξήθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβασιούχους και εργαζόμενους στις εργολαβίες, που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Μεγάλωσε η εντατικοποίηση της εργασίας με αύξηση των ατυχημάτων, μειώθηκαν οι μισθοί. Βιώσαμε τη μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης κοιτασμάτων για μεγαλύτερα κέρδη
Οι εργαζόμενοι να κρίνουν από την ίδια τους την πείρα αν η απελευθέρωση μέχρι σήμερα, είχε θετικές συνέπειες για την ίδια τους τη ζωή. Κάθε φορά που η απελευθέρωση προχωρούσε και ένα βήμα παραπέρα, η τιμή του ρεύματος ολοένα και αυξανόταν. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν 80% παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας, ενώ αν προσθέσουμε και τις αυξήσεις μέσω όλων των επιπλέον φόρων, όπως το τέλος ΕΤΜΕΑΡ(φόρος για τους Ρύπους) που αυξήθηκε κατά 133% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, οι αυξήσεις είναι υπερδιπλάσιες για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών. Αυτόν το στόχο υπηρετούν και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από 1 ΙΟΥΛΗ 2014 και αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά.
Με την ιδιωτικοποίηση «θα μπει μια τάξη», δε θα ωφεληθεί ο καταναλωτής λόγω του ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και καλύτερος μάρτυρας είναι η προηγούμενη εμπειρία.
Οι εργαζόμενοι να κρίνουν τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ
Οι επιλογές της κυβέρνησης για την πώληση της ΔΕΗ και συνολικά των στρατηγικών υποδομών της χώρας δεν επιβάλλονται με το “ζόρι”. Ακολουθούν τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία όλα τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός του ΚΚΕ, συμφωνούν.
Δεν μπορεί σήμερα κάποιος “να διεκδικεί” να μην πουληθεί η ΔΕΗ και να συμφωνεί με την ΕΕ, τη συμμαχία δηλαδή εκείνη που φτιάχτηκε ακριβώς για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου των χωρών που την απαρτίζουν.
Θυμίζουμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν κομβική στην πορεία απελευθέρωσης της Ενέργειας. Στο άρθρο 129β, περιελάμβανε αποφάσεις για απελευθέρωση του ανταγωνισμού, τις οποίες ακολούθησε μια σειρά από οδηγίες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝασπισμός(ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαβ τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μέχρι σήμερα δεν αμφισβητούν την «αναγκαιότητα» να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.
Είναι αποκαλυπτική η σκοπιά από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Μιλώντας , πριν λίγες μέρες, σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
«Υπογραμμίζω εδώ ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί πλήρως μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που έχει ως αφετηρία την Κομισιόν. Δηλαδή, από το 1998 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, βήμα προς βήμα, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (…) Εχει προχωρήσει, λοιπόν, πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και γι’ αυτό μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο ατόπημα (σ.σ. της κυβέρνησης)».
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού, κοροϊδεύει όμως ότι μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αν υπάρξει μια «δημόσια ΔΕΗ» και επανα-ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν από δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία μιλάει για ΔΕΗ “υπό δημόσιο έλεγχο”, που μπορεί να διασφαλίσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς, από την άλλη όμως είναι δύναμη που στρατηγικά συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ.. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όταν λέει ότι “στο πλάι της δημόσιας ΔΕΗ μπορεί να λειτουργούν και ιδιώτες, αρκεί να είναι υγιείς επιχειρηματίες”.
Χρειάζεται αγωνιστική απάντηση όλου του λαού ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας
Απέναντι στο σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” και τις κυβερνητικές απειλές, πρέπει να υπάρχει αγωνιστική απάντηση όλου του λαού, η οποία θα βάλει στο στόχαστρο τόσο την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας, την όποια υλοποιεί η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και τις επικίνδυνες θεωρίες που επαναφέρει η κυβέρνηση, ότι ο λαός δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά και να αντιπαλεύει αντιλαϊκές αποφάσεις.
Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι δίκαιος, γι’ αυτό και πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της.
Το δίκιο αυτού του αγώνα πηγάζει από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και δεν ταυτίζεται με τη στάση που κατά καιρούς έχουν κρατήσει διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες, στηρίζοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Υπάρχει διέξοδος! Με αλλαγή των συσχετισμών.
Με Λαϊκή Συμμαχία και κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής.
Τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να εκτιμήσουν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ όταν τασσόταν κατά της ιδιωτικοποίησης και προειδοποιούσε για τις συνέπειες.
Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ενιαίου αποκλειστικά Κρατικού Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα εντάσσεται και η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, όλος ο κλάδος από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, με καμία συμμετοχή ιδιώτη. Ενας Κρατικός Φορέας που θα σχεδιάζει κεντρικά τον ενεργειακό κλάδο, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας , που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους των καπιταλιστών.
Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φθηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.
Με αυτή τη γραμμή πάλης ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα, μπορεί να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων