Ειδήσεις

Το ΚΚΕ Τρικάλων για την διεκδίκηση 53.000 στρ. δασικής έκτασης στον ορεινό όγκο Πύλης


Ερώτηση για την προκλητική διεκδίκηση 53.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης σε Περτούλι – Νεραϊδοχώρι – Ελάτη – Στουρναρέικα από τη Μονή Αγ. Βησσαρίωνος – Δούσικου κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Παιδείας, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής και Μαρία Κομνηνάκα, έχει ως εξής:

«Η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δούσικου εμφανίσθηκε εντελώς ξαφνικά κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου να διεκδικεί ούτε λίγο ούτε πολύ μια έκταση 53.000 περίπου στρεμμάτων δάσους από τα δημόσια και κοινοτικά δάση στην Ελάτη, στο Περτούλι, στο Νεραϊδοχώρι, στα Στουρναρέικα και αλλού του Νομού Τρικάλων αλλά και σε βάρος των μικροϊδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων που υπάρχουν στην πιο πάνω περιοχή, επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων.

Το γεγονός αυτό εξαρχής προκάλεσε όχι μόνον έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά παίρνοντας υπόψιν ότι καμία διεκδίκηση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είχε προβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1881 που έγινε η απελευθέρωση και προσάρτηση της Θεσσαλίας.

Έτσι η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δούσικου θέλει σήμερα να πάρει στην ιδιοκτησία της μια τεράστια έκταση σε μια περιοχή που ποτέ δεν άσκησε ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δηλαδή ένα τσιφλίκι που ποτέ δεν είχε.

Με άλλα λόγια επιδιώκει να διεκδικήσει και να σφετεριστεί ένα από τα ομορφότερα δάση ελάτης στη χώρα μας. Είναι μια περιοχή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει μπει στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Ενώ είναι επίσης γνωστό ότι όλη η έκταση του δάσους του Περτουλίου, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εκτάσεως 30.000 και πλέον στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί με το νόμο 6320/1934, ως προς τη νομή και μόνον, στη Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς ενώ η κυριότητα του δάσους παρέμεινε στο Ελληνικό Δημόσιο και το δάσος αυτό αποτελεί πραγματικό στολίδι και πρότυπο στη χώρα μας.

Και πάλι η Μονή Δούσικου από το 1934 μέχρι το 2017 δεν είχε προβάλει και δεν είχε διεκδικήσει κανένα δικαίωμα στην έκταση αυτή.

Για το ζήτημα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει την με αριθμ. 7717/31-7-17 Ερώτηση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζητώντας να πάρει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τις πιο πάνω δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Μονής.

Παρ’ όλα αυτά η Μονή κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της και ήδη κατέθεσε ενστάσεις σε βάρος εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου επιδιώκοντας βήμα το βήμα να κατοχυρώσει δικαιώματα.

Έτσι από τη μια καταθέτει ενστάσεις προφασιζόμενη δική της ιδιοκτησία -που όμως ποτέ δεν είχε προβάλει από το 1881 μέχρι σήμερα- και από την άλλη τους υπόσχεται ότι αν οι εκτάσεις αυτές περάσουν στην ιδιοκτησία της Μονής, τότε θα τους ανταμείψει και θα τους αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα.

Μέσα από την τακτική αυτή επιδιώκεται η αναγνώριση των απαιτήσεών της σε όλη την προαναφερόμενη έκταση των 53.000 περίπου στρεμμάτων των δημόσιων και κοινοτικών δασών.

Ένα νέο Βατοπέδιο εξυφαίνεται, που εμπρός του το προηγούμενο θα ωχριά.

Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μη γίνει -με ηθελημένες ή αθέλητες παραλείψεις- συμμέτοχος “στο έγκλημα”.

Το ΚΚΕ επανέρχεται και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο λαός μας δεν θα νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τις απαράδεκτες αυτές διεκδικήσεις και τα σουλτανικά φιρμάνια.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

  • Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στις εξοργιστικές διεκδικήσεις της Μονής Αγίου Βησσαρίωνος – Δούσικου;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τις πιο πάνω αναφερόμενες δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων;».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Προηγούμενο άρθρο Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων
Επόμενο άρθρο Οδηγίες προς τους πολίτες για την άνοδο της θερμοκρασίας