Ειδήσεις

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου φιλοξένησε μαθητές από τη Λευκωσία


Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Λειτουργεί από το 1994 και θέτει ως στόχους:

∗ την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών σε οικολογικά ζητήματα,

∗ την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν

∗ και την ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Κύπρου, καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου συμμετέχει στο πρόγραμμα κατά για διετία 2015-2017 με συντονίστρια την Πλεσιώτη Κων/να και συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς την Στεφοπούλου Ευαγγελία τον Γκούμα Δημήτριο και τον διευθυντή του σχολείου, Τσαντίλας Σωτήριο  και έχει συμπράξει με το Γυμνάσιο Έγκωμης Λευκωσίας.

Κατά την τρέχουσα χρονιά πραγματοποιούνται ανταλλαγές επισκέψεων των  μαθητικών ομάδων με συνοδούς εκπαιδευτικούς και με τη μέθοδο της αμοιβαίας φιλοξενίας. Έτσι, το σχολείο μας από τις 1-12 ως τις 4-12-2016  είχε τη χαρά να φιλοξενήσει 12 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Έγκωμης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, η κυπριακή αποστολή επισκέφτηκε νωρίς το πρωί το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου. Κατόπιν, τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναχώρησαν για εκδρομή σε αξιοθέατα του νομού Τρικάλων (Γεφύρι Πύλης-Πόρτα Παναγιά-Καλαμπάκα-Μετέωρα) και εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μουζακίου, όπου  ενημερώθηκαν για περιβαλλοντικά θέματα και έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δράσεις για το νερό.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν της κυπριακής αποστολής στη Λέσχη Μονίμων Αξιωματικών Τρικάλων. Εκεί οι δύο ομάδες παρουσίασαν το σχολείο τους, την ιστορία της περιοχής τους, τοπικούς χορούς και τραγούδια  καθώς και τις εργασίες που εκπόνησαν το προηγούμενο σχολικό έτος στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο». Ακολούθησε φαγητό και χορός και η διασκέδαση συνεχίστηκε μέχρι αργά  στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.

Το Σάββατο η ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου ξεναγήθηκε σε σημαντικά μνημεία των Τρικάλων από την αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κα Εύη Ντάφη (Τζαμί-Οθωμανικά Λουτρά -Φρούριο) και περιπλανήθηκε στο κέντρο της πόλης (Βαρούσι, Ασκληπιείο-Μανάβικα, Ληθαίος, πεζόδρομος Ασκληπειού κτλ). Το απόγευμα ξανασυναντήθηκαν όλοι στον Μύλο των Ξωτικών, που ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους.

Η αναχώρηση το πρωί της Κυριακής υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά. Παρά τον λίγο χρόνο παραμονής, ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος, καθώς οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν ήταν στενοί και οι φιλίες δυνατές. Παρηγοριά  για όλους η επερχόμενη συνάντηση στη Κύπρο, στις αρχές του Μάρτη.

Κλείνοντας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε

-Την υπεύθυνη της χορωδίας κα Παναγοπούλου, τον κο Τσαντίλα, που προετοίμασε το χορευτικό και, φυσικά, τον υπόλοιπο σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου που στήριξε ποικιλοτρόπως την προσπάθεια.

– Τους μαθητές του σχολείου που συμμετέχουν τα δύο αυτά χρόνια στις δράσεις του «Χρυσοπράσινου Φύλλου».

– Τις οικογένειες που φιλοξένησαν υποδειγματικά τους Κύπριους μαθητές, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

– Τους εκπαιδευτικούς του Γυμνάσιο Έγκωμης, και συγκεκριμένα την κα Γιάννα Συμεωνίδου που συντόνισε στο πρόγραμμα κατά το σχ. έτος 2015-16 και την κα Σκεύη Χατζηκωστή, συντονίστρια κατά το τρέχον σχολικό έτος, η οποία μαζί με την κα Ρούλα Νεοκλέους συνόδευσε τους κύπριους μαθητές στα Τρίκαλα.

– Το ΚΠΕ Μουζακίου για τις ενδιαφέρουσες δράσεις, τη θερμή φιλοξενία και το  νόστιμο γεύμα που μας προσέφερε.

-Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και τον πρόεδρό του, Ιωάννη Τσιαμάντα, για την αμέριστη στήριξη και τα όμορφα αναμνηστικά μπλουζάκια.

-Τον Δήμο Τρικκαίων και ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο Παιδείας κα Έφη Λεβέντη, που παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια και  συμμετείχε στις περισσότερες δράσεις.

– Την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και την αρχαιολόγο κα Εύη Ντάφη, που μας ξενάγησε ευσύνοπτα και παραστατικά στο Τζαμί και το Φρούριο και άνοιξε για εμάς το Οθωμανικό Λουτρό στις παλιές Φυλακές.

– Τον κο Στέλιο Καραγιώργο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Τρικάλων, Κώστα Μιχαλάκη, που μας συνόδευσαν στη βόλτα μας στο κέντρο της πόλης, φωτίζοντας με τις γνώσεις τους ιδιαίτερες πτυχές της τοπικής ιστορίας.

– Το προσωπικό της Λέσχης Φρουράς Αξιωματικών Τρικάλων και τον διευθυντή κο Τσίκα, για την άψογη συνεργασία και εξυπηρέτηση κατά την εκδήλωσης υποδοχής.

-Τον Dj Σάκη Βαλκανιώτη που ανέλαβε τη ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης και μας ξεσήκωσε με τη μουσική του.

– Την περιφερειακή αυτοδιοίκηση Ν. Τρικάλων για το έντυπο πληροφοριακό υλικό που πρόσφερε στα μέλη της Κυπριακής αποστολής.

– Τις τοπικές επιχειρήσεις που, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρόσφεραν τα προϊόντα τους: τους χαλβάδες Μάτη, τα αναψυκτικά Κλιάφα, τα αρτοποιεία Τζάνης και Πράσινος Μύλος, τα ζαχαροπλαστεία Μπουλογιώργος και Πλεσιώτη.

 

Η παιδαγωγική ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου:

Πλεσιώτη Κ., Στεφοπούλου Ε., Γκούμας Δ και Τσαντίλας Σ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε το κλάδεμα δέντρων στην πόλη των Τρίκαλων
Επόμενο άρθρο Εργασίες πλακόστρωσης της γέφυρας και του δρόμου έξω από το Μουσείο Θεόπετρας