Ερώτηση για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος «Εθνικό Ληξιαρχείο» κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη και Κατερίνα Μάρκου.
Μετά το πρόσφατο περιστατικό του κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Το πρόσφατο περιστατικό του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, με ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδόθηκε από το Δήμο Αθηναίων, καταδεικνύει το εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, γεγονός που είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερη ερώτησή μας (2890/12-10-2012). Εκτός από την έκδοση πλαστής ληξιαρχικής πράξης γέννησης, οι έρευνες έδειξαν ότι το ζευγάρι των Ρομά διατηρούσε τρεις διαφορετικές οικογενειακές μερίδες σε τρεις Δήμους. Με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού.
Τα προβλήματα που αναδεικνύονται θα είχαν εξαλειφθεί με την υλοποίηση του έργου «Εθνικό Ληξιαρχείο» το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013», συνολικού προϋπολογισμού 42.907.342 ευρώ και η αποπεράτωση του οποίου είχε οριστεί σε 2,5 χρόνια από το Δεκέμβριο του 2011. Στόχος είναι η πλήρης μηχανογράφηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών των ληξιαρχείων με τη δημιουργία υποδομής Εθνικού Ληξιαρχείου όπου θα καταγράφονται, μεταβάλλονται και παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο όλες οι Ληξιαρχικές Πράξεις των τοπικών Ληξιαρχείων της χώρας. Το έργο, πέραν της ταχείας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης του πολίτη, εξυπηρετεί κυρίως τη διαλειτουργικότητα της Κεντρικής Βάσης του Εθνικού Ληξιαρχείου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση μας (2890/12-10-2012), για το έργο είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί έξι υποέργων, για τους οποίους το 2012 αναμενόταν να κινηθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου υπολογιζόταν σε 28 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων. Με την ολοκλήρωση του 11ου μήνα του έργου «Πληροφοριακό Σύστημα Μητρώου Πολιτών» θα ξεκινούσε η λειτουργία των Υποσυστημάτων Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων και Δημοτολογίου από τους πρώτους πιλοτικούς Δήμους, ενώ τον 15ο μήνα του έργου θα ξεκινούσε η παραγωγική λειτουργία των εν λόγω υποσυστημάτων από του πρώτους Δήμους.
Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και της ανάδειξης με τραγικό τρόπο του επιτακτικού χαρακτήρα της ολοκλήρωσης του έργου,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο Εθνικό Ληξιαρχείο και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του; Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ενδιάμεσο διάστημα και ποια τα περιθώρια επίσπευσης του έργου;»