Ειδήσεις

Τεχνολογία και κατασκευές για τη βελτίωση της καθημερινότητας στα Τρίκαλα


«Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών». Αυτό ήταν το γενικό πλαίσιο της συμμετοχής του Δημάρχου Τρικκαίων σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα το μέλλον των κατασκευών. Επρόκειτο για συνέδριο με τίτλο «Χτίζοντας Αλλαγές για τον κλάδο των Κατασκευών» (Construction: Let’ s build changes!), που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Κομισιόν στις 6 Ιουλίου 2017 στις Βρυξέλες. Στόχος ήταν, να διερευνηθούν τα νέα δεδομένα για τις κατασκευές με την ευρεία έννοια, στο πλαίσιο των τεχνολογικών δυνατοτήτων που υφίστανται ήδη για τους πολίτες. Ευνόητο ότι ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μετείχε σε πάνελ, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της τεχνολογίας. Είχε ως θέμα το «Χρησιμοποιώντας τις κατασκευές για να ανασχηματίσουμε τις πόλεις μας». Συμμετείχαν, ως προεδρεύουσα η κ. Carole Mancel-Blanchard, αντιπρόεδρος Ττουθ τομέα «Δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης» της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, ο κ. Sorcha Edwards, Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης «Housing Europe»,  ο κ. Stéphane Sonneville, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Οργανισμού Ακινήτων του Βελγίου, ο κ. Pedro Campos Ponte από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας και Helmut Von Glasenapp, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης «European Long Term Investors»).
Η συζήτηση εστίασε στη δυνατότητα και επάρκεια των κυβερνήσεων και των Δήμων απέναντι στην επιτακτικότητα των αναγκών και των σύγχρονων προκλήσεων.

Ο κ. Παπαστεργίου, απάντησε και σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τονίζοντας:

  1. Η προσέγγιση του Δήμου Τρικκαίων στοχεύει στη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης, εστιάζοντας πρώτα στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στην τεχνολογία. Επιχειρεί, δε, να διαγνώσει τις προσδοκίες των πολιτών και τα σύγχρονα προβλήματα (πχ. κλιματική αλλαγή), με προτεραιότητα στις απλές απλές και χρήσιμες λύσεις, επιδιώκοντας την ενεργοποίηση των πολιτών.
  2. Ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες πολιτικές (πχ. Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ). Ο Δήμος επανασχεδιάζει και τυποποιεί τις δημοτικές διαδικασίες, έχει θέσει σε λειτουργία τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αξιοποιεί τις διαβουλεύσεις με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, ενισχύει το Δίκτυο Εθελοντών, επιβλέπει περιβαλλοντικά και περιβαλλοντικά μεγέθη ώστε να προβαίνει σε χρήσιμες παρεμβάσεις, ακολουθεί αρχές αειφορικού σχεδιασμού (πχ. δημοτικός φωτισμός με LED), κ.λπ.
  3. Ο Δήμος Τρικκαίων επιχειρεί μια «στροφή» σε μια διαλειτουργική αυτοδιοίκηση, που περιορίζει τη χρήση χαρτιού και λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες των πολιτών προκειμένου να διαμορφώσει την εσωτερική της επάρκεια.
  4. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και θεωρώντας την πόλη ως ένα ενιαίο ζωντανό σύστημα, αξιοποιεί κατάλληλα τον κλάδο των κατασκευών και της μηχανικής γενικότερα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Συγκεκριμένα, αξιοποιεί την τεχνολογία για την παρακολούθηση και βελτίωση της περισυλλογής των απορριμμάτων, προγραμματίζει την εγκατάσταση ΑΠΕ στα δημοτικά κτήρια, έχει σχεδιάσει τα πρώτα Νηπιαγωγεία – Παθητικά Κτήρια, ενθαρρύνει τη χρήση αστικών καλλιεργειών ακριβείας, επιβλέπει και διαχειρίζεται το δίκτυο ύδρευσης με 17 σημεία προς το παρόν, συμμετέχει στην αναθεώρηση των μελετών για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, διερευνά λύσεις για το αποτελεσματικότερο πότισμα των δημοτικών εκτάσεων, τη βελτίωση του ηχητικού και φωτεινού θορύβου εντός της πόλης (πχ. με ηχοπετάσματα και διαχείριση της έντασης του δημοτικού φωτισμού), αλλά και για την παρακολούθηση και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και αντίσταση
Επόμενο άρθρο Το μέλλον των Τρικάλων στο πλαίσιο των νέων δεδομένων για τις ευρωπαϊκές πόλεις