Κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα (πρώην κτίριο ΙΚΑ) πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης σωματεία (εργατουπαλλήλων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων & ΕΒΕ), σύλλογοι (γυναικών, αγροτικοί) και λαϊκές επιτροπές του νομού Τρικάλων για τα προβλήματα της υγείας, με αιχμή την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή κάλυψη όλου του πληθυσμού. Την κινητοποίηση οργάνωσαν από κοινού τα Σωματεία: Λογιστών & Β.Λογιστών, Εργαζομένων στα Σούπερ-Μάρκετ Μαρινόπουλος & Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού Τρικάλων με τα σωματεία των Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ , όπως Ψυκτικών , Ξυλουργών, Περιπτερούχων , ΕΒΕ Φαρκαδόνας – ΕΒΕ Καλαμπάκας, καθώς και τον Σύλλογο Γυναικών(μέλος της ΟΓΕ),τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες και το νομό , την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» και τους Αγροτικούς Συλλόγους Τρικάλων καιΜεγαλοχωρίου.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη για τα ζητήματα υγείας που διοργανώσαν τα παραπάνω σωματεία την περασμένη Δευτέρα και με επόμενο σταθμό:
το συλλαλητήριο για την υγεία την ερχόμενη Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 7μμ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για 2 ώρες περίπου στην είσοδο του κτιρίου , ενημερώνοντας με τις ανακοινώσεις τους ασφαλισμένους που προσέρχονταν στον ΕΟΠΥΥ για τις ανατροπές στην υγεία-περίθαλψη – ασφάλιση και καλώντας τους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την υγεία την ερχόμενη Τετάρτη. Ταυτόχρονα εκπρόσωποι των σωματείων πραγματοποίησαν περιοδεία στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και συζήτησαν με τους εργαζόμενους στο χώρο για την ανάγκη , για κοινή πάλη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους , τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Να διεκδικήσουν Καθολική Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας , γιατί έτσι μόνο μπορούν να έχουν υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Στην ανακοίνωση τους τονίζονταν:
« Σήμερα η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της αποφασισμένης πολιτικής με την ΕΕ, Τρόικα & επιχειρηματικούς ομίλους, εκμεταλλευόμενη τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί αυτή η πολιτική στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έρχεται να παρουσιάσειτη αντιδραστική στροφή που προωθεί στον τομέα Υγείας ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Χρησιμοποιεί όλο τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό για να πείσει πως θα βελτιώσει δήθεν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, θα στηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, θα απαλλάξει το λαό από την ταλαιπωρία και θα βάλει τάξη σταοικονομικά.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η πολιτική συνειδητά υποβαθμίζειτο Δημόσιο Σύστημα Υγείας . Ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της παροχής των υπηρεσιών και συγχρόνως περιορίζει αυτές που παρέχονται δωρεάν. Καταργεί κρατικές μονάδες στο όνομα της ορθολογικής ανάπτυξης, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στην υγεία, με το καθεστώς της κινητικότητας και διαθεσιμότητας
Περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση και απαλλάσσει την εργοδοσία από την όποια συμμετοχή της στην κοινωνική ασφάλιση και υγεία. Έτσι φορτώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στις πλάτες του λαού, είτε απευθείας από την τσέπη είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι δωρεάν παροχές περιορίζονται σε ένα “βασικό πακέτο” ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, ώστε να διασφαλίζει το κράτος στοιχειώδεις υπηρεσίες και να αυξάνει τις ανάγκες που θα εξαρτάται από τη δυνατότητα των ασθενών να πληρώνουν. Η πρόληψη, περιορίζεται σε ορισμένες εντελώς υποτυπώδεις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και προγράμματα ενημέρωσης, καμπάνιες και συμβουλές.. Στα δημόσια νοσοκομεία θα προβλέπονται αυξημένες παροχές και καλύτερος ξενοδοχειακός εξοπλισμός, εάν οχρήστης πληρώνει ανάλογα. Δημιουργεί ένα περιβάλλον, που διευκολύνει τους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας να αυξήσουν τα κέρδη τους, που διευκολύνει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα να κυριαρχήσει και να ανταγωνίζεται ένα συρρικνωμένο και υποβαθμισμένο Δημόσιο τομέα, στον οποίο θα πηγαίνει όποιος δεν έχει ναπληρώσει.
Εξαναγκάζει με όλους τους τρόπους το λαό να στραφεί προς τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται στην υγεία.
Οι αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης δε “χτίζονται” με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του.
Στη σημερινή άθλια κατάστασηδεν αποτελεί λύση το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση στην υγεία , όπως και καμία παραλλαγή η οποία στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία “δικτύων ασφαλείας”, δηλαδή ελεημοσύνης, για τους εξαθλιωμένους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον και δικαίωμα να απορρίψουν το νομοσχέδιο και τα αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια στην Υγεία και απέναντι σε αυτά να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».