Ήταν η στιγμή που το χειροκρότημα για την ομάδα μαθητών του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων διέκοψε μια συναισθηματική φόρτιση. Ήταν η στιγμή που τα «σαν δεν ντρέπονται» που απευθύνουμε σε όσους σταθμεύσουν σε διαβάσεις για ΑμεΑ, βρήκαν διέξοδο στο χειροκρότημα, με το οποίο οι τρικαλινοί επιβράβευσαν θερμότατα την παρουσίαση του θέματος των μαθητών του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Κι αμέσως μετά, οι μαθητές της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, παρουσίασαν την εξόχως σοβαρά τεκμηριωμένη εργασία τους, συνεχίζοντας την παράδοση των ομάδων του σχολείου.
Όλα αυτά, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης ecomobility, δηλαδή της οικολογικής μετακίνησης, το πρωί της Πέμπτης, στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Μιας διοργάνωσης που υλοποιείται σε όλη τη χώρα και στην οποία, μαθητές σχολείων παρουσιάζουν εργασίες για θέματα που σχετίζονται με την ίδια ή με πλευρές της οικολογικής μετακίνησης. Ακολούθως, αξιολογούνται από τους παριστάμενους αξιολογητές. Πέρυσι, η ομάδα του ίδιου σχολείου κέρδισε το πανελλήνιο βραβείο, με έπαθλο ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες. Φέτος, η ομάδα του 2ου Γυμνασίου κλήθηκε να εκπροσωπήσει επαξίως και το σχολείο, και την πόλη των Τρικάλων. Η παρουσίαση που έγινε από τους μαθητές, ήταν τεκμηριωμένη σε όλα: «αναστάτωσαν» όλη την πόλη, ερευνώντας, φωτογραφίζοντας κακώς κείμενα, στηλιτεύοντας, μαθαίνοντας. Επισκέφθηκαν υπηρεσίες κλαι φορείς, απηύθυναν ερωτήσεις σε μαθητές και τρικαλινούς. Κατέληξαν σε υποβολή προτάσεων, ικανών, όχι απλώς να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, αλλά και ολόκληρη τη ζωή μας.
Και για τον λόγο αυτόν, και καταχειροκροτήθηκαν.
Λίγο πριν, όμως, η ματιά των μαθητών του ΕΕΕΕΚ ήταν διαφορετική. Όχι καλύτερη ή χειρότερη, αλλά διαφορετική. Επέμειναν πάρα πολύ στα προβλήματα μετακίνησης για ΑμεΑ, πρότειναν λύσεις, και, κυρίως, παρουσίασαν δραματοποιημένη, μια στιγμή από την καθημερινότητα: όταν τα αυτοκίνητα εμποδίζουν και «καταστρέφουν» την προσπελασιμότητα και τη βιωσιμότητα.
Ο αντιδήμαρχος κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης αναφέρθηκε νωρίτερα στη σημαντικότητα τέτοιων δράσεων, ενώ την ηθική επιβράβευση των συμμετεχόντων ανέλαβε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα.
Παρόντες οι αξιολογητές από θεσμικούς φορείς, συντονιστής ο υπεύθυνος της ecocity.gr κ. Ζαφειρόπουλος, «ψυχή» της διοργάνωσης.
Και οι προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων να επιβραβεύονται (απελευθέρωση πεζοδρομίων στις οδούς Κανούτα και Καλαμάτα, τοποθέτηση κολωνακίων σε πλήθος σημείων, προσπάθεια συνεννόησης για τους ποδηλατόδρομους, κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ βάσει των οριζόμενων προδιαγραφών, κατάρτιση της κανονιστικής διάταξης για τη χρήση δημόσιων χώρων κ.α.). Αλλά και αιτήματα υπήρξαν, για περισσότερες δράσεις από τον Δήμο, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί στις δύο μαθητικές ομάδες ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, όταν τον επισκέφθηκαν.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι τοποθετήθηκε για λίγα λεπτά εκπρόσωπος του συνδυασμού «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», ο κ. Χ. Μαντέλλος
Οι ομάδες
Η ομάδα του ΕΕΕΚ αποτελούνταν από τους μαθητές και μαθήτριες: Βασίλη Αργύρη, Νικολέτα Βεληγκέκα, Αλέξη Γάλλο,. Κων/νο Ζουρλαδάνη, Βασίλη Λιούλιο, Παναγιώτη Σδώνα, Γεωργία Τολίκα. Υπεύθυνοι ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Ευαγγελία Τασούα και Θανάσης Καραγεώργος, ενώ διευθύντρια είναι κ. Αλέκα Κίτου.
Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων αποτελείται από τους μαθητές και μαθήτριες: Αφροδίτη Καλογιάννη, Παρασκευή Καραγεώργου, Διονύση Κίττο, Ερικα Κόρο, Κων/νο Κουτή, Βάια Κωτούλα, Αποστολία Λύτρα, Μαρία Χήρα. Υπεύθυνες καθηγήτριες οι κ. Ευανθία Αστρίτη και Ουρανία Παπαζεύκου. Διευθύντρια είναι η κ. Θάλεια Κοπάδη.
Από το γραφείο Τύπου