Ειδήσεις

Τα νερά μας λείπουν κυρία Δούρου και όχι η κοινή λογική


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κάθε είδους παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αχελώο ! Την σκυτάλη από τον κ. Φάμελλο παρέλαβε τώρα η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Ρένα Δούρου (εφεξής ΡΔ) η οποία επισκέφθηκε Τρίκαλα και Λάρισα (16/2), τοποθετώντας το θέμα Αχελώου πολύ υψηλά στην πολιτική της ατζέντα.

Μια προφανής αντίφαση στο σκηνικό που διαμορφώνεται για τα υδατικά της Θεσσαλίας και ειδικά τα έργα Αχελώου είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «σαρώνει» τα ΜΜΕ, ενώ η Κυβέρνηση (και το κόμμα της ΝΔ) δείχνουν επιφυλακτικοί, «ξοδεύουν» τον πολιτικό τους χρόνο χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες, χωρίς συντονισμό και με εξόφθαλμη δυστοκία στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησής του να ολοκληρώσει τα έργα Αχελώου και να φέρει σε λογαριασμό τα υδατικά ελλείματα στη Θεσσαλία φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές για να κινηθεί αναλόγως το κυβερνητικό επιτελείο, ειδικά τα Υπουργεία Υποδομών,Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ακριβώς αυτή την διστακτικότητα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκει έδαφος για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά επίδικα περιβαλλοντικά, υδατικά και ενεργειακά ζητήματα της Θεσσαλίας.

Η κα ΡΔ, σχετικά με την κάλυψη των τεράστιων ελλειμάτων της Θεσσαλίας, «υπέδειξε» και πάλι «λιμνοδεξαμενές» και «μικροφράγματα»,όμως, παρότι αρμόδια του κόμματός της για το περιβάλλον, δεν ανέφερε ούτε μια κουβέντα για την εξελισσόμενη οικολογική καταστροφή στους υπόγειους υδροφορείς, στα επιφανειακά οικοσυστήματα και στην διάβρωση των εδαφών της Θεσσαλίας.

Δεν αναφέρθηκε επίσης καθόλου  στο τεράστιο «χρέος» των τριών δις κ.μ νερού που έχει δημιουργηθεί από υπεραντλήσεις μη ανανεώσιμων αποθεμάτων, που συνεχώς αυξάνεται (και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ προφανώς) και που πρέπει επειγόντως να επιστραφεί στη θεσσαλική γη (προφανώς «ξέχασε» να την ενημερώσει για το θέμα αυτό ο κ. Φάμελλος).

Φυσικά δεν ξέχασε να «προτείνει» την δημιουργία νέων ταμιευτήρων όπως Πύλης, Σκοπιάς Φαρσάλων κ.α, οπότε προκύπτει το ερώτημα γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό βήμα δρομολόγησης των «ώριμων» αυτών έργων; Εξάλλου τα έργα προβλέπονταν και από τοΣχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) του 2014 και ήταν τα ίδια περίπου και στην αναθεώρηση τους το 2017.

Η κα ΡΔ απέφυγε να πει κάτι για όλα αυτά και «κατά τα ειωθώτα» περιορίστηκε στην καταδίκη των έργων Αχελώου.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, αφού επί δεκαετίες σκόρπισαν το μίσος κατά των φραγμάτων και των τεχνητών λιμνών επί του Αχελώου, τελικά υποχρεώθηκαν να αδειοδοτήσουν το ένα  από αυτά, το «Φαραωνικό» όπως το ονομάζουν, υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας.

Τώρα περιόρισαν τους καταστροφικούς στόχους τους στα υπόλοιπα«Φαραωνικά» έργα, δηλαδή στο ημιτελές υδροη-λεκτρικό έργο της Συκιάς και στην σήραγγα Πευκοφύτου (που διανοίχθηκε για να μεταφέρει τα νερά του Αχελώου στην λεκάνη Πηνειού), αμφισβητώντας γενικόλογα την αναγκαιότητα ενίσχυσης του κάμπου με πρόσθετες ποσότητες νερού.

Όμως τα έργα αυτά δρομολογήθηκαν με βάση τις οικονομοτεχνικές μελέτες που εκπονήθηκαν το 1979-1981 και αφού πρώτα ητότε (νόμιμη)Κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε την αναγκαιότητα και την βιωσιμότητα τους και τα δημοπράτησε προς κατασκευή (1986).

Εφόσον στο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν από παλιά αυτήν την αναγκαιότητα, γιατί επί τόσα χρόνια στην Κυβέρνηση (2015-2019) δεν εκπόνησαν μια αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη και γιατί δεν την έφεραν προς έγκριση στη Βουλή, αλλά αντίθετα, με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο (κ. Φάμελλος) και χωρίς εξηγήσεις απέκλεισαν από το πεδίο μελέτης των Σχεδίων διαχείρισης την ενίσχυση της θεσσαλικής λεκάνης από νερά του Αχελώου ;

Επιπλέον, αφού με κάθε τρόπο απέφυγαν ουσιαστική δημόσια συζήτηση και μελέτες, γιατί δεν προχώρησαν στην κατεδάφιση των «άχρηστων» (κατ’ αυτούς) έργων;

Και εν πάσηπεριπτώσειτώρα τι ζητάνε από την σημερινή Κυβέρνηση; Μήπως να κατεδαφίσει τα έργα αντί, όπως απαιτεί η κοινή λογική, να τα ολοκληρώσει μετά από επαναπροσδιορισμό των στόχων αξιοποίησης τους, στο πλαίσιο των υποδείξεων που καταγράφονται στις αποφάσεις του ΣτΕ και στο νέο πλαίσιο αναγκών (υδατικά ελλείματα, περιβάλλον, ενέργεια κ.λ.π) που σήμερα έχουν διαμορφωθεί ;

Η κα ΡΔ, απολύτως παραπλανητικά προτείνει συζήτηση του θέματος στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (!!) για να βρεθεί (υποτίθεται) «κοινός τόπος» ανάμεσα σε Θεσσαλούς και Αιτωλοακαρνάνες και άλλους αντιδρώντες, εκφράζοντας μάλιστα και την «αγωνία» της για την Θεσσαλία. Μα καλά, τόσα χρόνια που συμμετείχε στην ΕΝΠΕ – ως Περιφερειάρχης Αττικής – γιατί δεν το είχε προτείνει ; Γιατί κανείς βουλευτής ή Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλεσε ποτέ τους Θεσσαλούς και Αιτωλοακαρνάνες σε διάλογο στη Βουλή, ή έστω σε κάποια επιτροπή της (π.χ. Περιβάλλοντος) για να εντοπιστούν οι «διαφορές» αυτές ;

Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά την κα ΡΔ για το ενδιαφέρον της να «βοηθήσει» στον αναγκαίο διάλογο. Ας γνωρίζει όμως ότι η υποκρισία και η πρόθεσή της για πολιτική εκμετάλλευση μιας πονεμένης ιστορίας, όπως αυτή με τα προβλήματα της Θεσσαλίας, μάλλον προκαλεί τους πολίτες και σε κάθε περίπτωση δεν βοηθάει.

Μέσα όμως απ’ όλα αυτά αποκαλύπτεται και η τεράστια σύγχυση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα έργα Αχελώου.

Άλλοι διαλαλούν γενικά ότι τα έργα «δεν χρειάζονται», άλλοι ισχυρίζονται (π.χ κ. Κόκκαλης) ότι ο σχεδιασμός των έργων είναι «παράνομος», ο (τότε) Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (2017) έλεγε να εξετάσουν την ολοκλήρωση της Συκιάς για να λειτουργήσει ως ΥΗ έργο, ο (τότε) Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης (2018) τον «άδειασε» εξαιρώντας το ΥΗΕ Συκιάς από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο (τότε) Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης ήθελε να παραμείνουν τα έργα (άγνωστο γιατί) και επέλεξε να διαθέσει ένα σημαντικό κονδύλι για την συντήρησή τους, η βουλευτής κα Βαγενά (προ ημερών) αναζητά, μετά από τόσα χρόνια, μια «ενδιάμεση λύση» (άγνωστο τι εννοεί) κ.ο.κ.

Ξεκάθαρα λοιπόν, όλα αυτά αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις». Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ΜΟΝΟ ΔΥΟ : Ή τα έργα Συκιάς και σήραγγας ολοκληρώνονται και παραδίδονται σε χρήση ή αλλιώς κατεδαφίζονται (κάτι βεβαίως που η Ελληνική κοινωνία και οι Θεσσαλοί σύσσωμοι θα αποτρέψουν).

Η ιδιότυπη ομηρία της «εγκατάλειψής» τους εκεί πάνω στα βουνά την οποία, λόγω πολιτικής ατολμίας επέλεξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αοριστολογία ότι «είμαστε κατά της εκτροπής» ΔΕΝ «ΠΑΙΖΟΥΝ» άλλο. Κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση, οφείλει να επιλέξει μία από τις δύο εναλλακτικές, είτε για να αξιοποιήσει την επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, είτε να προχωρήσει σε καθαίρεση των ημιτελών έργων, ώστε να αποφύγει τους κινδύνους πλημμυρών, που είναι μεγάλοι, με σοβαρές πιθανότητες υλικών καταστροφών, ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών, κάτι που αρνούνται να συνειδητοποιήσουν οι ιδεοληπτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας κατά ένα τρόπο «συνένοχους» και τους απληροφόρητους οπαδούς τους.

Τους κινδύνους αυτούς επιβεβαιώνουν εξάλλου και παρόμοια φαινόμενα σε άλλους ποταμούς (π.χ Άραχθος – 2015).Το επισημαίνουν χωρίς περιστροφές και οι εκθέσεις που υποβλήθηκαν στον κ. Σπίρτζη (αρχές 2019) από τους συμβούλους στους οποίους ανέθεσε μελέτη για το πώς πρέπει να διαχειριστεί την εγκατάλειψη των έργων.

Και ειδικά η κα Ρένα Δούρου, η οποία κατά την θητεία της βίωσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστρο-φές στην Μάνδρα και το Μάτι, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική απέναντι στο θέμα των κινδύνων κατάρρευσης. Και ναι μεν τότε κρύφθηκε πίσω από προηγούμενες Κυβερνήσεις που δεν είχαν κάνει έργα, που έκλειναν τα ρέμματακ.λ.π, όμως εάν τώρα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τα ορμητικά νερά του Αχελώου που μονίμως απειλούν, τότε ας θυμάται ότι η «προηγούμενη» Κυβέρνηση της αδράνειας και της εγκατάλειψης των έργων ήταν η Κυβέρνηση του κόμματος που εκπροσωπεί.

Προτρέπουμε λοιπόν, την κα ΡΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσδιορίσουν με καθαρό και έντιμο τρόπο τι προτείνουν για τα έργα Αχελώου (κατεδάφιση ή ολοκλήρωση ;) και να μην θεωρούν ότι στη Θεσσαλία τρώμε κουτόχορτο (το οποίο παρεμπιπτόντως, αν και δεν απαιτεί πολλά νερά, δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην περιοχή).

 

Γράφουν οι: Αρχοντής Δημήτρης, πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας, Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γκούμας Κώστας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προχωράνε οι εργασίες ολοκλήρωσης του φράγματος Ληθαίου
Επόμενο άρθρο Happening: It’s Design/από τη Σχεδιάστρια Venia Giota