Σύσσωμη αντίδραση του Δημ. Συμβουλίου για το κλείσιμο των ΤΕΙ


 Εκτάκτως συνεδρίασε  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου να εκδώσει ψήφισμα για την σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ωστόσο το ενδιαφέρον, στράφηκε στο θέμα των δυο Τμημάτων του ΤΕΙ που λειτουργούν στα Τρίκαλα. Εκπρόσωποι των φοιτητών των δυο Τμημάτων, πληροφορήθηκαν για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έσπευσαν να παραστούν για να παρουσιάσουν αφενός την ακριβή πρόταση του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Λάρισας κ. Υψηλάντη για το μέλλον του ΤΕΙ, αφετέρου τις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα.

 Μετά από συζήτηση δυο περίπου ωρών, αποφασίστηκε να συνταχθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας από τον (απερχόμενο) δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλο και το (από την 1η Ιανουαρίου) δήμαρχο κ. Χρήστο Λάππα, το οποίο θα υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και στο οποίο θα επισυνάπτεται η αντιπρόταση των φοιτητών. Το ψήφισμα θα κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ Λάρισας που συνεδριάζει την Παρασκευή, ενώ παράλληλα, θα κοινοποιηθεί στους Βουλευτές του Νομού, προκειμένου άπαντες να κινητοποιηθούν και να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση των τμημάτων από τα Τρίκαλα.

“Σας το κλείσαμε το μαγαζάκι”!!!

Ο λόγος δόθηκε εξ αρχής στους σπουδαστές της Σχολής. Η πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών Μαρίσια Αρσενίδου, ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος ότι προηγήθηκαν συναντήσεις με τους κ. Ταμήλο και Λάππα, όπως και με τον κ. Βλαχογιάννη, ωστόσο στάθηκε κυρίως στην αντιμετώπιση που είχαν οι φοιτητές από τον πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Κόκκορα. “Κρίνεται το μέλλον μας και δεν ξέρουμε αν και πότε θα πάρουμε πτυχίο. Θέλουμε να πάρουμε πτυχίο στα Τρίκαλα”, υπογράμμισε απευθυνόμενη στους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους και στη συνέχεια κλήθηκε να παρουσιάσει όλο το παρασκήνιο για την επιδιωκόμενη απομάκρυνση των δυο σχολών από την πόλη μας. Όπως ανέφερε, ο κ. Κόκκορας ήταν ιδιαίτερα εριστικός απέναντι τους και δήλωσε αναρμόδιος για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι το θέμα αφορά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα τους παρουσίασε ως επιχείρημα για το κλείσιμο των ΤΕΙ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φοιτητές. Μάλιστα, ανέφεραν ότι όταν εκπρόσωπος των σπουδαστών πήγε στο γραφείο του να μάθει για τις εξελίξεις με το τρέχον θέμα. την περασμένη Δευτέρα, χαρακτηριστικά τα λόγια του ήταν: “Ήρθατε να μας πείτε πάλι το παραμυθάκι σας; Πάτε να πιείτε κανένα καφέ και μη χάνετε το χρόνο σας! Σας το κλείσαμε το μαγαζάκι…”.

“Να μείνουμε στα Τρίκαλα”

Από εκεί και πέρα, οι φοιτητές υπογράμμισαν ότι όλα γίνονται μεθοδευμένα. Όπως ανέφεραν ο Τρικαλινός υφυπουργός τότε Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Λέγκας, είχε υπογράψει επί θητείας του 18 συμβάσεις διοικητικών υπαλλήλων για τις ανάγκες των παραρτημάτων του ΤΕΙ στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, ωστόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Τρικάλων “τις έκανε γαργάρα” και μάλιστα φρόντισε να τις κρατήσει για “δικά του παιδιά στο κεντρικό ΤΕΙ”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι φοιτητές έκαναν λόγο για την ύπαρξη 550 και πλέον ενεργών φοιτητών στις δυο Σχολές, φοιτητές που σπουδάζουν σε χώρους όπου υπάρχουν και υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό. Η κ. Αρσενίδου δε, συμπλήρωσε: “Μας ενδιαφέρει να μείνουμε στα Τρίκαλα γιατί εδώ φτιάξαμε τη ζωή μας. Θέλουμε να πάρουμε πτυχία, υπάρχουν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό για να πάρουμε πτυχίο. Θα είναι επιζήμιο και για εμάς και για τους γονείς μας να μετακομίσουμε στην Λάρισα. Είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά εμείς θέλουμε να μείνουμε σ’ αυτήν εδώ τη μικρή πόλη. Έχουμε τη δική μας μικρή κοινότητα, έχουμε φτιάξει μια μεγάλη παρέα που θα χαθεί. Γιατί να ενταχθούμε σε τμήμα Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Λάρισας; Αν θέλαμε να σπουδάσουμε στη Λάρισα θα δηλώναμε Λάρισα και όχι Τρίκαλα στα μηχανογραφικά μας”.
Λίγο αργότερα δε, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου σπουδαστών κ. Μαρ. Γεωργάκη έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο κ. Κόκκορας, ήρθε στα Τρίκαλα μόνο μια φορά, όταν προεκλογικά ζητούσε στήριξη για να εκλεγεί πρόεδρος και έκτοτε δεν ήρθε ποτέ, οπότε δεν γνωρίζει ούτε τις υποδομές, ούτε πως λειτουργούν οι δυο σχολές.

Η πρόταση του κ. Υψηλάντη
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης παρουσιάστηκε και η πλήρης εισήγηση του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Λάρισας κ. Υψηλάντη, αναφορικά με τη λειτουργία του παραρτήματος Τρικάλων. Ο κ. Παντελής Υψηλάντης υπογραμμίζει λοιπόν στην εισήγηση του ότι “η ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος Τρικάλων ήταν από την αρχή ένα λάθος” και δίνει τις δικές του εξηγήσεις, ενώ προσθέτει στη συνέχεια: “Δυστυχώς το τμήμα δεν έχει καταφέρει όχι μόνον να αποκτήσει αυτονομία, αλλά ούτε καν στοιχειώδη λειτουργικότητα”. Και καταλήγει: “Τα δυο τμήματα υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές τους εκπαίδευση ανάλογη με αυτή που δικαιούνται”.
Στην εισήγηση του δε, προτείνει:
1) Την μεταφορά του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων στη Λάρισα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ήδη στο ΤΕ) Λάρισας υπάρχει το τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής το οποίο έχει το αναγκαίο επιστημονικά δυναμικό και. υποδομές για να στηρίξει αρχικά το 2 τμήμα το πρόγραμμα σπουδών του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο με αυτό του τμήματος ΠΕΥ. Και σημειώνει: “Αυτό θα συμβάλλει και στην πιο αποδοτική αξιοποίηση των υποδομών του τμήματος ΠΕΥ, δεδομένου ότι τα εξειδικευμένα εργαστήρια του (π.χ. αντοχής μπετόν; σκυροδέματος, τεχνολογίας δομικών υλικών κ.ά.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα 2 τμήματα. Ως γνωστόν τα συγκεκριμένα εργαστήρια έχουν εξοπλισμό για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εγκαταστάσεις ηον απαιτούν ειδικούς διαμορφωμένους χώρους, Σε ποιους χώρους και με ποιο τρόπο θα δημιουργηθούν στα Τρίκαλα. Ακόμα όμως και αν ήταν εφικτή ή δημιουργία τους ποια η σκοπιμότητα να υπάρχουν ταυτόσημα πανάκριβα εργαστήρια σε 2 θέσεις που απέχουν μόνον 60 χιλιόμετρα η μία από την άλλη”.
2) Την μεταφορά του τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων οτη Λάρισα με σταδιακή κατάργηση του και απορρόφηση του (με δημιουργία κατεύθυνσης αν είναι δυνατόν) στο τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων. Σημειώνει δε, ότι “τα μαθήματα θα διεξάγονται στη Λάρισα, στους σπουδαστές θα δοθούν οι επιλογές: α) της μεταφοράς τους σε αντίστοιχο τμήμα άλλου ΤΕΙ, ή ρ) της μεταφοράς τους στο τμήμα ΠΔΕ”, όπως και ότι “για όσους βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών θα δοθεί η ευκαιρία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους”.
Ο “Καλλικράτης” φταίει ή οι μεθοδεύσεις;
Στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συζήτησης, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος υποστήριξε πως ουσιαστικά εξαπατήθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας, ο οποίος προ διμήνου περίπου ανέφερε ότι δεν υφίσταται θέμα “λουκέτου” στα δυο Τμήματα της πόλης, όταν τότε είχε ανακινήσει το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της “Πόλις Όλων” κ. Θανάσης Τσιάρας. “Μπορεί να αποσπαστεί προσωπικό από το ΤΕΙ Λάρισας στα Τρίκαλα, μέχρι να λυθεί το θέμα και να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ”, σημείωσε ο κ. Ταμήλος, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι ο κ. Κόκκορας γνώριζε ότι λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων, όπως και ότι εν καιρώ εκλογών δεν επιτρέπονται προσλήψεις και σχολίασε: “Είναι σαφές ότι υπάρχει μεθόδευση μεταφοράς”. Και συνέχισε λίγο αργότερα: “Οι αγώνες που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν να τελειώσουν σε μια εβδομάδα”. Πρόσθεσε επίσης ότι την Δευτέρα, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Λάππας θα παραστούν στη συνεδρίαση που θα γίνει στη Λάρισα.
Αμέσως πήρε το λόγο ο κ. Θανάσης Τσιάρας ο οποίος ανέφερε ότι ανεξαρτήτως ποιοι απαξιώνουν το ΤΕΙ Τρικάλων, υπάρχει και ο εξοπλισμός και οι υποδομές, ενώ υποστήριξε ότι “κάποιοι καθηγητάδες θέλουν και μεθοδεύουν την συγχώνευση τμημάτων” και τόνισε: “Δεν θα πρέπει να ανεχθούμε παιχνίδια μεγαλοσχημόνων εκπαιδευτικών. Δεν μπορεί να φύγει το ΤΕΙ από εδώ”.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Λάππα ο οποίος έκανε λόγο για “άθλια μεθόδευση από τους κ. Κόκκορα και Υψηλάντη” και είπε πως “δεν είναι τυχαίο ότι δεν δέχτηκε καμιά πρόσληψη, δεν έκανε τίποτα και εξαπάτησε τον κ. Ταμήλο”. Παράλληλα όμως, ανέφερε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για την δημιουργία ΤΕΙ Δυτικής Θεσσαλίας, “το οποίο μάλλον προσπαθούν να προλάβουν” και πρόσθεσε ότι “το Υπουργείο γνωρίζει για τις μεθοδεύσεις και αναζητά σύντομο τρόπο για να υπάρξει διοικητική υποστήριξη”.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ κ. Γιώργος Καΐκης από την πλευρά του υποστήριξε ότι όλα έγκεινται στο σχέδιο “Καλλικράτης”, στην Παιδεία που προγραμματίζει η κυβέρνηση και κάλεσε τους σπουδαστές να επιμείνουν όχι ως προς τον τόπο λειτουργίας της Σχολής τους, αλλά ως προς την σωστή λειτουργίας αυτής.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι θα πρέπει “να βάλουμε μπροστά τους βουλευτές, να επιμείνουν στην παραμονή και στην στήριξη του ΤΕΙ στα Τρίκαλα”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη αλλά τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν για τα Τρίκαλα, από την έλευση νέων ανθρώπων.
Ο δημοτικός σύμβουλος της “Τρικκαίων Πολιτεία” κ. Απόστολος Κολότσιος έθεσε με τη σειρά του ζήτημα για έλλειψη αξιοποίησης των φοιτητών για τα Τρίκαλα και τα παραδοσιακά κτίρια που υπάρχουν και έπρεπε να αποκατασταθούν, ενώ ο κ. Θανάσης Βαβύλης υπογράμμισε ότι “δεν αγκαλιάσαμε τους σπουδαστές των ΤΕΙ όπως του φοιτητές του ΤΕΦΑΑ ως σύνολο”.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε ο στολισμός της πόλης ενόψει των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων η μνήμη του Πολυτεχνείου