Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις Ζημιές στα ακτινίδια από το έντομο Metcalfa pruinosa


Ανησυχία έχει προκαλέσει στους καλλιεργητές ακτινιδίου της Θεσσαλίας η εμφάνιση του εντόμου Metcalfa pruinosa το οποίο έχει προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειές τους. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά σ’ αυτή την κρίση γι’ αυτό μέλημα της αιρετής Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Παρότι αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του αρμόδιου Υπουργείου συνεργαζόμαστε με τους φορείς και τους παραγωγούς για να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αν εξαπλωθεί μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες και σε άλλα είδη πέρα απ’ το ακτινίδιο. Και επειδή στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος η ενδεδειγμένη λύση που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι βιολογική, δηλαδή με την τοποθέτηση κλωβών όπου θα είναι εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί  καταπολέμησης του φυτοφάγου εντόμου και όχι με χημικά μέσα».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνουν όλες οι  απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη «ρίζα» του, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επιβλαβές έντομο μπορεί να βλάψει και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως αχλαδιές, ελιές, μηλιές και αμπέλια. Οι καλλιέργειες αυτές είναι πρώτης προτεραιότητας στην ελληνική αγροτική οικονομία και η διαδικασία που ακολουθείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρα και πρόκειται να αποτελέσει οδηγό και για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας καθώς το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί και αλλού.

Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Στην Π.Ε. Λάρισας και συγκεκριμένα στο Δήμο Τεμπών, η παραγωγή των ακτινίδιων αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια που αφορά σε 300 περίπου παραγωγούς και συνολικά 2.500 στρέμματα. Δεδομένου του μεγάλου αυτού αριθμού των παραγωγών αλλά και της βαρύτητας που δίνουμε στην προάσπιση των καλλιεργειών της περιοχής μας, πραγματοποιήσαμε τη σημερινή συνάντηση προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει και φέτος, όπως και πέρυσι, στους καλλιεργητές ακτινιδίου η εμφάνιση του εντόμου Metcalfa pruinosa το οποίο έχει προκαλέσει αρκετές ζημιές.

Ως Περιφέρεια, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της προμήθειας των απαραίτητων «ειδικών εστιών εντόμων» (κλωβών), παρόλο που αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά όταν λέμε ότι στηρίζουμε τους παραγωγούς πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι να μένουμε στα λόγια.  Προνοούμε ώστε να προλάβουμε μεγαλύτερη εξάπλωση του εντόμου, γεγονός που θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς  επιπτώσεις για την περιοχή μας και την ελληνική οικονομία γενικότερα»

Σύμφωνα με στοιχεία των γεωπόνων, το έντομο αυτό είναι εξαιρετικά πολυφάγο και η ταχεία διάδοσή του οφείλεται στην περιορισμένη παρουσία φυσικών εχθρών και στον μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών από τα οποία μπορεί να τραφεί. Οι άμεσες ζημιές που προκαλεί το έντομο είναι η αφαίρεση φυτικών χυμών που έχουν αποτέλεσμα την ελάττωση της ανάπτυξης του φυτού, ενώ οι έμμεσες ζημιές οφείλονται στην παραγωγή μελιτώματος που επικάθεται στα φύλλα και στα φρούτα και δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη καπνιάς. Τα προσβεβλημένα φυτά εξαιτίας της καπνιάς είναι μαυρισμένα, έχουν καχεκτική όψη και παράγουν προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας.

Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί πραγματοποιείται με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Neodryinus typhlocybae στις θέσεις διαχείμανσης του φυτοφάγου στην έναρξη του κύκλου (μέσα άνοιξης) όπου υπάρχει και ο χαμηλότερος πληθυσμός. Η φιλοσοφία του προγράμματος «βιολογικής καταπολέμησης» είναι μέσω της εγκατάστασης ενός φυσικού εχθρού του φυτοφάγου εντόμου (έστω και σε χαμηλούς πληθυσμούς) , ώστε σε βάθος χρόνου να αναπτυχθεί ικανός αριθμός  που θα θέσει υπό έλεγχο την προσβολή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Αθανάσιος Βλάχος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομολίου κ. Αντώνιος Πρεμέτης, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Σοφολόγης, της ο δ/ντης της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Καλφούτζος με υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και παραγωγοί.

Προηγούμενο άρθρο Ευθ. Κουφογιάννης: ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: άμεση δημοκρατία τώρα!
Επόμενο άρθρο "ΌΧΙ" ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ