Ειδήσεις

Σχόλιο της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λάρισα


Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση πια να κάνει εξαγγελίες και να δίνει υποσχέσεις για την προστασία του λαού της Θεσσαλίας γιατί όλες οι αιτίες που κατέστρεψαν την περιουσία του και έβαλαν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του, είναι εδώ και «προετοιμάζουν» τις επόμενες μεγάλες καταστροφές.

Είναι εδώ η διαχρονική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως “περιττό κόστος”, ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Είναι εδώ η ισχύουσα Οδηγία 2007/60/ΕΚ της ΕΕ , η οποία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη περί «κόστους – οφέλους» , συνιστώντας στα κράτη – μέλη της , να εφαρμόζουν σχέδια “που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας”. Έτσι, οι αντιπλημμυρικές υποδομές στα πλαίσια ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού δεν θεωρούνται «επιλέξιμες» από την ΕΕ και δεν χρηματοδοτούνται, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα και εκεί που γίνονται κάποιες υποτυπώδεις παρεμβάσεις, «λάμπει» η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, εξαιτίας της αναρχίας στην οποία οδηγούν το καπιταλιστικό κέρδος, η ιδιοκτησία στη γη και η χρήση της με σκοπό το κέρδος, με τον τραγέλαφο των «μπαλωμάτων» που απλά σπρώχνουν το πρόβλημα σε διπλανές περιοχές, όπου τις περισσότερες φορές δημιουργούνται πολλαπλάσια προβλήματα.

Είναι εδώ το «σχέδιο των Ολλανδών» που προωθεί η κυβέρνηση και στο οποίο προβάλλεται η αρχή της αναλογικότητας για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, δηλαδή ότι ο βαθμός και ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα καθορίζονται από τη ζυγαριά κόστους – οφέλους για το κράτος και τους ομίλους.

Κυρίως είναι εδώ η αντιλαϊκή κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που αξιοποιούν την καταστροφή ως ευκαιρία για να επιταχύνουν σχεδιασμούς που αφορούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια όπως προβλέπει η ΚΑΠ της ΕΕ και τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων των ομίλων, όπως στις ΑΠΕ .

Την ίδια πολιτική στηρίζουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου και του συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΕΑΡ, ο Βελόπουλος που κυβέρνησαν, ψήφισαν μνημόνια , εφάρμοσαν αυτές τις δεσμεύσεις .

Μια επιπλέον απόδειξη αποτελεί η εγκατάλειψη των πληγέντων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων και μέτρων στήριξης του χαμένου εισοδήματος , βασικών προϋποθέσεων για να μείνουν στον τόπο τους, όπως η αντιμετώπιση ζητημάτων δημόσιας υγείας.

Ο λαός της Θεσσαλίας απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα με την οργάνωση του, το συλλογικό του αγώνα , ότι μόνο έτσι μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να παραμείνει στον τόπο του.

Με την ψήφο του την Κυριακή 9 Ιούνη μπορεί να τιμωρήσει όλα τα κόμματα του συστήματος για τα εγκλήματα που διέπραξαν και για τα νέα που ετοιμάζουν σε βάρος του.

Κυρίως όμως να δυναμώσει το ΚΚΕ, για να είναι ισχυρό εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα!

Γιατί την επόμενη μέρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να μείνει ο λαός της Θεσσαλίας στον τόπο του και να ζήσει αξιοπρεπώς απ’ τη δουλειά του, να δοθεί οριστική απάντηση στο δίλημμα: τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αυγενάκης: Με συνέπεια στο πλευρό των πληγέντων
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου στα Τρίκαλα