Συστάσεις για την αποφυγή φαινομένων υψηλών συγκεντρώσεων αιθαλομίχλης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Σε συστάσεις για την αποφυγή φαινομένων υψηλών συγκεντρώσεων αιθαλομίχλης προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψει του χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές σωματιδίων, η αιρετή Περιφέρεια προτείνει μέτρα προς τον πληθυσμό βάση των οποίων μπορούν  να μειωθούν τα φαινόμενα αυτά στο άμεσο μέλλον.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΕΒΗΤΑ – ΚΑΥΣΤΗΡΑ – ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας μας, στοιχίζει αρκετά σε χρήμα, σκοτούρες και βέβαια σε ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και προκειμένου να συμμετέχουμε αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φροντίζουμε για τα παρακάτω.

Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση – ρύθμιση – έλεγχο του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου και μετά την ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσης σας θα πρέπει να σας χορηγήσει το σχετικό δελτίο συντήρησης. Με τα παραπάνω όργανα γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετράται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης Rz της κλίμακας Bacharach, υπολογίζεται και ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος από τα ζεύγη τιμών CΟ2 ή Ο2 και Δt= θερμοκρασία αέρος στο λεβητοστάσιο.

Η σωστή συντήρηση – ρύθμιση της εγκατάστασης έχει τα παρακάτω οφέλη για εμάς τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης:

  • Τα χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε, πολλές φορές.
  • Τα χρήματα (και το κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο.
  • Τα χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε κάθε τόσο μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται.
  • Την μείωση της ρύπανσης που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας.

Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει την πιο πάνω χρονική περίοδο, θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.
Στο λέβητα πρέπει να γίνουν:

  • Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες.
  • Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.

Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν:

Καθαρισμός του ακροφύσιου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του.

  • Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή.
  • Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου.
  • Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.
  • Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα.

Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει:

  • Επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΕΡΕΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

Ακόμα από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “Περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, επιτρέπεται η χρήση στερεών καυσίμων που παράγονται από στερεή βιομάζα (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips και  άλλα), όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1 της Υ.Α. 198/30.9.2013 «Καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση − Απαιτήσεις και Μέθοδοι Δοκιμών», αρκεί να υπάρχουν τα σχετικά αποδεικτικά-πιστοποιητικά για την τήρηση των προδιαγραφών της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιείτε στον καυστήρα, όπως επιβάλλεται με την παραπάνω Υ.Α.

Επίσης απαιτείται επίσημη βεβαίωση από τον κατασκευαστή του λέβητα ότι ο τοποθετημένος λέβητας πληροί εκ κατασκευής τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05 (κλάση3) β) και επικυρωμένες από τον κατασκευαστή του λέβητα, οδηγίες χρήσης και συντήρησης του συστήματος, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα ενδεδειγμένα γα το λέβητα καύσιμα στερεής βιομάζας, οι συνθήκες αποθήκευσης τους, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να εκτελείτε καθαρισμός της καμινάδας, και άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την καλή λειτουργία της εγκατάστασης, τα οποία είναι υποχρεωμένος να σας χορηγήσει ο εγκαταστάτης του συστήματος θέρμανσης σας και θα τα παραλάβετε ενυπογράφως από αυτόν, με υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι παραλάβατε μαζί με το σύστημα και τις παραπάνω βεβαιώσεις – οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης, τις οποίες θα έχετε αναρτημένες σε εμφανές σημείο του λεβητοστασίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 9 της ανωτέρω απόφασης, ακόμη πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται τα άρθρα 4 – 5 – 6 της Υ. Α. που αφορούν, α) Λειτουργικές Απαιτήσεις, β) Συντήρηση – Ρύθμιση Εγκαταστάσεων και γ) Υπεύθυνοι Εγκαταστάσεων Σταθερών Εστιών Καύσης – Υποχρεώσεις.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΟΥ (ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ)

Από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης της ατομικής θερμάστρας ξύλου (ξυλόσομπα) ή τζακιών εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά καύσης (καυσόξυλα).

Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 3 της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, τις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, ως καύσιμο πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων, βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Μια διαφορετική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο από το Δήμο Τρικκαίων