Συνεχίζεται με επιτυχία η Έκθεση «100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο 1884-1984»


 

Στις 13 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο τζαμί η ομιλία

 για τα σχολικά βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων

Ομιλήτρια η κ. Μαρία Μποντίλα, δρ ιστορίας της εκπαίδευσης

 Συνεχίζεται, στο τζαμί του Οσμάν Σαχ, με μεγάλη προσέλευση μαθητών και πολιτών από όλη τη Θεσσαλία η Έκθεση με τίτλο «100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984», την οποία συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό και τα σχολεία το πρωί 10-1 και το απόγευμα 6-8. Εκτίθενται συνολικά 555 αντιπροσωπευτικά βιβλία (Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά του Δημοτικού, Νεοελληνικά Αναγνώσματα του Ελληνικού Σχολείου, του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Περιλαμβάνονται επίσης βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των Ελληνικών Μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, των Ομογενών της Αμερικής κ.ά. Επίσης σε πολλά και μεγάλα ταμπλώ, που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στην αίθουσα, εκτίθενται σε φωτοαντίγραφα χαρακτηριστικές σελίδες από διάφορα βιβλία, ούτως ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται και για το περιεχόμενο των βιβλίων, που άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και ιδεολογίες, αλλά και τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων στον χώρο της Έκθεσης αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Τα σχολικά βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στα ανατολικά κράτη» από την κ. Μαρία Μποντίλα, φιλόλογο – δρα ιστορίας της Εκπαίδευσης.

Η Μαρία Μποντίλα κατάγεται από τα Τρίκαλα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγήτρια φιλόλογος, διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει μελετήσει την εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, με τις Σπουδές Φύλου και τη Μεθοδολογία της Έρευνας. Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά της ανήκει επίσης η μελέτη του ρόλου της λογοτεχνίας στη δόμηση ταυτοτήτων και συλλογικής μνήμης. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων,  συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα.

Προηγούμενο άρθρο Βιβλιοπαρουσίαση από τη Νομαρχία και το Σύνδεσμο Φιλολόγων
Επόμενο άρθρο Πρώτα ο άνθρωπος στην Πράξη