Στην υλοποίηση έργων τα οποία αφορούν τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, στοχεύει το διακρατικό Πρόγραμμα INTERREG 2007 – 2013 προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κέρκυρα οι εργασίες της τακτικής συνάντησης της Ελληνοϊταλικής Επιτροπής των περιοχών που συμμετέχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα.
Την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπησε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος.
Οι δράσεις
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του μέσα από το Πρόγραμμα υλοποιούνται δράσεις και έργα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον πολιτισμό καθώς και το φυσικό περιβάλλον. Σημειωτέον δε ότι ο κ. Ταμήλος είναι μόνιμο μέλος της εν λόγω επιτροπής, ενώ επεσήμανε ότι χθες αποφασίστηκε η ένταξη έργων συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.
“Από αυτά η αναλογία Ελλάδας – Ιταλίας είναι 50 – 50% και συμμετέχουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού δηλαδή οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αλλά και τα Πανεπιστήμια και πραγματικά είναι μια ευκαιρία που έχουν οι εν λόγω Περιφέρειες που θεωρούνται ως “παραμεθόριες” και ευνοούνται από το καθεστώς αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μόνιμες σχέσεις συνεργασίας
Απώτερος στόχος του προγράμματος, δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων, είναι η καλλιέργεια μόνιμων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας κυρίως σε ζητήματα “εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και θέματα μετανάστευσης, ανταλλαγής ηλεκτρονικών πληροφοριών, κοινωνίας της πληροφορίας (ίντερνετ) και διάφορα άλλα ζητήματα. Είναι μια λίστα κοινοπραξιών καθώς έχουν εγκριθεί περίπου 50 έργα, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο για κάθε πρόταση και αυτό είναι μια ευκαιρία για τις περιοχές αυτές”, όπως εξήγησε.
Ερωτηθείς σχετικά για τη σύνθεση της Επιτροπής απάντησε ότι απαρτίζεται από ίσο αριθμό μελών από τόσο από Ιταλικής, όσο και από Ελληνικής πλευράς, δηλαδή 14 μέλη.
Οι στόχοι
Ο γενικός στόχος του προγράμματος INTERREG IIIΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ είναι η ενίσχυση του συστήματος διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της περιοχής και να διατηρηθούν και να αναδειχθούν οι κοινοί περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί πόροι.
Οι στρατηγικοί στόχοι είναι:
- Αναβάθμιση επικοινωνίας μεταξύ περιοχών με βελτίωση προσπελασιμότητας και παράλληλη αναβάθμιση της ασφάλειας στη διακίνηση
- Αναβάθμιση-διατήρηση κοινών ή όμοιων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων
- Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των οικονομιών
Οι συνολικοί πόροι του Προγράμματος ανέρχονται σε: € 151.834.305 με κοινοτική συμμετοχή – ΕΤΠΑ: € 83.035.953.