Συνέντευξη Παπατόλια εφ’ όλης της ύλης


 Το πολιτικό στοίχημα για την Αιρετή Περιφέρεια είναι να απαλλαγεί από την κηδεμονία ενός αντιπαραγωγικού κράτους, που δεν μπορεί πια να δώσει προτεραιότητα στις τοπικές δυνάμεις της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης.

 Η νέα Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ¨θα διαθέτει πια και το ειδικό πολιτικό βάρος και την αναγκαία διοικητική υποδομή για να υποστηρίζει παραγωγικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Θα μπορεί να λειτουργεί συγχρόνως ως αντίδοτο στην κρίση, ως εφαλτήριο ανάπτυξης, αλλά και ως εργαλείο διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας.

Χρέος όλων, όσοι υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση, είναι να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, αυτή τη νέα προοπτική που γεννιέται στον τόπο μας και να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα αγωνιστικής και μεταρρυθμιστικής αισιοδοξίας.

Με ενωτικό, συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο οφείλουμε να δώσουμε το σύνθημα της συνολικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας. Οφείλουμε όλοι να στρατευτούμε στον κοινό αγώνα για να αναδείξουμε τη Θεσσαλία ως το τρίτο  ισχυρότερο διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Οφείλουμε να εναρμονιστούμε με το νέο πνεύμα διοίκησης, για να προωθήσουμε τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του Θεσσαλικού χώρου και να πολλαπλασιάσουμε τα αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας.

Η θεώρηση της νέας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως αντιπολιτευτικού ή συμπολιτευτικού θεσμού, συνδέεται με ξεπερασμένες λογικές που αντιλαμβάνονται τους θεσμούς ως προεκτάσεις των κομμάτων και της κρατικής εξουσίας. Οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποκόπτονται από τις κοινωνικές τους ρίζες όταν αντί να λειτουργούν ως αναπτυξιακοί θύλακες ζωής, αναδεικνύουν μικροκομματικές και αδιέξοδες ταυτίσεις ή αντιπαραθέσεις.

Το επισημαίνουμε με πλήρη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή: Με βάση τη δική μας στρατηγική, η νέα Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας δεν θα είναι επαίτης του κράτους. Θα έχει το δικό της αυτόνομο θεσμικό ρόλο, θα λειτουργεί ως έκφραση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής η οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί, να προτείνει, να κατακτά και να δημιουργεί.

Είναι προφανές ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Αιρετών Περιφερειακών Αρχών, διεξάγονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για τη χώρα μας.Στο δυσμενές αυτό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, οφείλουμε να προβάλλουμε τις νέες Περιφερειακές πολιτικές που μπορεί να ασκήσει η Αιρετή Περιφέρεια. Όχι όμως στο πλαίσιο ετερόκλιτων συμμαχιών που το μόνο που τους ενώνει είναι η αντίθεση, αλλά στο πλαίσιο της μόνης εφικτής πρότασης διεξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλη από αυτήν της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Απέναντι στην κρίση, η στρατηγική που επιλέγουμε δεν είναι αυτή της ανέξοδης, αλλά αδιέξοδης, γενικόλογης καταγγελιολογίας, ούτε αυτή της ηττοπάθειας ή της άμυνας, αλλά των επιθετικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών.

Μόνο ένα συνεκτικό και εύληπτο  πολιτικό όραμα για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι ικανό να φέρει μία «ειρηνική επανάσταση» στις συνειδήσεις και να ανατρέψει τα αναχρονιστικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη επεξεργασθεί συγκεκριμένες πολιτικές. Είμαστε προγραμματικά πανέτοιμοι να προτείνουμε εξειδικευμένες πολιτικές για όλα τα θέματα της περιφερειακής προεκλογικής ατζέντας.

Είναι αλήθεια ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές γενικά, αποτελούν σημαντικό πολιτικό γεγονός. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ασφαλώς και έχουν πολιτικό περιεχόμενο, ισοδύναμο μάλιστα με αυτό των άλλων εκλογικών αναμετρήσεων σε εθνικό επίπεδο (Βουλευτικές εκλογές και Ευρωεκλογές).

Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι το να ταυτίζουμε το περιεχόμενο των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτό των Βουλευτικών και των Ευρωεκλογών, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.

Ένα από τα πιο σημαντικά μάλιστα κοινωνικοπολιτικά αίτια που οδήγησαν στην κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης που σήμερα βιώνουνε, είναι και το ότι, ιδίως μετά τη μεταπολίτευση, κυριάρχησε ένας έντονος κομματισμός σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Έτσι, σιγά-σιγά ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και το συνδικαλιστικό κίνημα, τείνουν να χάσουν τα αυτόνομα χαρακτηριστικά τους. Μετατρέπονται έτσι, από αυτόνομοι και κοινωνικοί φορείς πίεσης προς την κρατική εξουσία και τους πολιτικούς φορείς, που εκφράζουν κεντρικές πολιτικές επιλογές, σε χώρους υποδοχής, αυτών των ίδιων επιλογών της εξουσίας και των πολιτικών φορέων.

Το αποτέλεσμα είναι, η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός να χάνουν το δυναμικό τους χαρακτήρα εκπροσώπησης. Τα ίδια τα κόμματα να χάνουν τους ζωτικούς ιστούς που τα συνδέουν με την κοινωνία και να οξύνεται έτσι συνολικά η πολιτική και κοινωνική κρίση που οδηγεί στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Αυτή η σύγχυση, μπορεί να εξυπηρετεί πρόσκαιρες τακτικές πολιτικές κινήσεις των κομμάτων, μπορεί να καλύπτει αδυναμίες πολιτικού προγραμματικού λόγου σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να συγκαλύπτει προσωπικές στρατηγικές ορισμένων υποψηφίων, βλάπτει όμως σοβαρά τη δημοκρατία.

Οφείλουμε να είμαστε σαφείς. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών εκλογών και ειδικότερα των επερχόμενων εκλογών των Νοέμβρη, είναι πολύ συγκεκριμένα και δύσκολα μπορεί κανείς να τα αποφύγει με συνθήματα και υπεκφυγές.

Στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, όλες οι παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, καλούνται:

  • § Να αναδείξουν βιώσιμες τοπικές λύσεις, που θα ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
  • § Να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους αξιοποίησης του νομοθετικού πλαισίου του «Καλλικράτη» προκειμένου να παρέμβουν δημιουργικά στην ανάπτυξη κάθε τοπικής κοινωνίας.

Στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν:

  • § Παρατάξεις και ανθρώπους που θα οδηγήσουν την αυτοδιοίκηση μακριά από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τις ρουσφετολογικές σχέσεις, την αναξιοκρατία, την καλλιέργεια και υποστήριξη «κατεστημένων» και κάθε λογής «συμφερόντων».
  • § Παρατάξεις και ανθρώπους ικανούς που θα ακούν τους πολίτες και θα βρίσκουν μαζί τις λύσεις, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, προτάσεις και δεσμεύσεις.

Η εποχή μας, είναι εποχή αλλαγών. Σε επίπεδο Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστούν σοβαρά ζητήματα ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, χωρίς την κρατική κάλυψη ή παρέμβαση. Η επιλογή των πολιτών είναι αυτή που θα κρίνει ποια παράταξη και ποιος υποψήφιος διαθέτουν τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση, τη μαχητικότητα και τη φρεσκάδα των ιδεών προκειμένου να κάνουν πράξη την ανάπτυξη.

Εάν τα βασικά αυτά ζητήματα δεν έχουν γίνει κατανοητά από ορισμένους υποψήφιους και παρατάξεις, πολύ φοβούμαστε ότι συμμετέχουν σε λάθος εκλογική αναμέτρηση. Κάποιοι βρίσκονται ίσως σε ¨λάθος εκλογές¨…Εμείς εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στις σωστές!

Το διακύβευμα των εκλογών για την ανάδειξη

της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας

Το μεγάλο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη της πρώτης αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας τη Θεσσαλία, το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί, είναι σε ποιους θα αναθέσουν οι συμπολίτες μας την ευθύνη να κάνουν πράξη το νέο θεσμό, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την πρωτόγνωρη στον τόπο και τη χώρα μας Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

  • § Σ’ αυτούς που αγωνίσθηκαν και σε ένα μεγάλο βαθμό συνδιαμόρφωσαν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ή σε εκείνους που τον πολέμησαν με κάθε τρόπο, καταψηφίζοντάς τον μάλιστα στη Βουλή;
  • § Σ’ αυτούς που γνωρίζουν και ανακοινώνουν τι ακριβώς θα κάνουν ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση την επόμενη ημέρα των εκλογών, ή σ’ εκείνους που τους χαρακτηρίζει η προκλητική άγνοια;
  • § Σ’ αυτούς που καταθέτουν συγκεκριμένο Πρόγραμμα με αρχές, δεσμεύσεις και προτάσεις για κάθε ζήτημα των αρμοδιοτήτων της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ή σ’ εκείνους που ο προγραμματικός τους λόγος εξαντλείται σε κομματικά συνθήματα, αοριστολογίες και λαϊκίστικες υποσχέσεις για άσχετα θέματα;
  • § Σ’ αυτούς που η αυτοδιοικητική τους πορεία και δράση αποτελούν εγγύηση για την καθημερινή ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας, ή σε εκείνους που έταξαν την κομματική καταγραφή σαν το ζητούμενο των εκλογών;
  • § Σ’ αυτούς που με αγωνιστικότητα, πείσμα και μεράκι διεκδίκησαν και διεκδικούν λύσεις στα πολλά και δύσκολα προβλήματα των πολιτών, πετυχαίνοντας μάλιστα την επίλυση αρκετών από αυτά, ή σε εκείνους που συνδέθηκαν με μεγάλες εθνικές ή τοπικές αποτυχίες και σήμερα πολιτικολογούν ανέξοδα και ανεύθυνα;
  • § Σ’ αυτούς που τους διακρίνει η συνέπεια και η προσήλωση στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, ή σε εκείνους που με μεγάλη ευκολία συναλλάζουν το βουλευτικό με το αυτοδιοικητικό «κουστούμι»;

Συμπεράσματα:

Ο ρόλος της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας θα είναι καθοριστικός για την επιτυχία της νέας Αιρετής Περιφέρειας.

  • Η τοπική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να συνεργαστεί με στελέχη, από όλους τους πόλιτικούς χώρους, που θα ενστερνιστούν το όραμα και τις προοπτικές της αναβάθμισης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
  • Απαιτείται πολυμερής συγκρότηση μεταρρυθμιστικών ομάδων (συμμετοχή αιρετής ηγεσίας, υπηρεσιακών στελεχών, κοινωνίας πολιτών και καινοτόμου επιχειρηματικότητας), καιθώς και συγκρότηση μεταρρυθμιστικών δικτύων, (λ.χ. όργανα, θεσμοί διαβούλευσης και συμμετοχής κ.α.), που θα σχεδιάζουν και υλοποιούν περιφερειακές πολιτικές.

Για αυτές τις Περιφέρειακές πολιτικές είμαι σήμερα πανέτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Προηγούμενο άρθρο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΠΠΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Κ.Α.Π.Η. Καλαμπάκας στο Μουσείο της Ακρόπολης