Πανελλήνιας ακτινοβολίας ο Κώστας Βίρβος και οι στίχοι του, πανελλήνιας σημασίας και ευρύτητας το Συνέδριο που θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα προς τιμή του. Ο μεγάλος Ελληνας στιχουργός, έχοντας ήδη τιμηθεί εν ζωή και μετά θάνατον, τόσο από τον Δήμο Τρικκαίων και φορείς της πόλης, όσο και από το σχολείο του, που φέρει πλέον το όνομά του, «αποκτά» και παιδαγωγική αξία.
Τον Απρίλιο του 2017 θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του. Αυτό συμφώνησαν σήμερα, προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ . Χρ. Μπουλούμπασης και η διευθύντρια του 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Κώστας Βίρβος», κ. Ευαγ. Τζαβέλλα – Βασιλείου, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, οι δύο εκπαιδευτικοί πρότειναν στον κ. Παπαστεργίου την από κοινού διοργάνωση του συνεδρίου. Είχε προηγηθεί σχετική σκέψη και απεύθυνση πρότασης από τον κ. Μπουλούμπαση, στη διάρκεια της τιμητικής στον στιχουργό εκδήλωση που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Σχολείου Τρικκαίων, στις 26 Μαρτίου 2016. Τότε, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε προτείνει να δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του σχολείου που φέρει το όνομα του δημιουργού, εκπαιδευτική πρόταση για τον τρόπο αξιοποίησης του έργου στην εκπαίδευση. Φέροντας, ως παράδειγμα, τον στίχο, «Μα εγώ δεν ζω γονατιστός, είμαι της γερακίνας γιος», αιτιολόγησε το ότι και μόνο αυτός ο στίχος, θα μπορούσε να αποτελεί αναφορά στην επέτειο που μόλις μια μέρα πριν τίμησε όλη η χώρα: την Επανάσταση του 1821.
Αυτή η πρόταση – που είχε ήδη συζητηθεί με τη διευθύντρια του σχολείου – τέθηκε υπ’ όψιν της κ. Αναστασοπούλου, η οποία την αποδέχθηκε με χαρά. Ετσι, η απόφαση για συνδιοργάνωση τέθηκε στον κ. Παπαστεργίου, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Το τριήμερο συνέδριο να διοργανωθεί στον χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, συνδέοντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους δύο μεγάλους τρικαλινούς δημιουργούς. Στη συζήτηση εξετάστηκαν, η θεματολογία, η επέκταση του συνεδρίου στη νεολαία με εργαστήρια και βιωματικές προσεγγίσεις, η προώθησή του σε επιστήμονες, η σχέση του με το Μουσείο και τον ίδιο τον Τσιτσάνη, η χρήση όλου του χώρου Τζαμί – παλιές Φυλακές με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, μια πρώτη αναφορά σε θέματα τεχνικά, αλλά και ειδικότερα ζητήματα.
Το αμέσως επόμενη βήμα, είναι η αποστολή των στοιχείων του συνεδρίου με τη μορφή ανακοίνωσης, προκειμένου να κληθούν, όσοι το επιθυμούν, να λάβουν μέρος. Το μεγάλο αυτό γεγονός πολιτισμού, θα γίνει και σε συνεργασία με την οικογένεια του Κώστα Βίρβου, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση των στοιχείων της λαϊκής μας παράδοσης.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων