Ειδήσεις

Συμμετοχή του Π.Θ. στη Διευρυμένη Συνάντηση: Παγασητικός Κόλπος και Πλημμύρες 2023


Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχε σε μια διευρυμένη συνάντηση με τίτλο «Παγασητικός Κόλπος και Πλημμύρες 2023», η οποία οργανώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του Π.Θ. Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Πρόεδρος του ΤΓΙΥΠ, Καθηγητής Δημήτριος Βαφείδης.

Τα εργαστήρια των Τμημάτων Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου ΠεριβάλλοντοςΚτηνιατρικήςΠολιτικών Μηχανικών, και  Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας,  πραγματοποίησαν αναλύσεις ποιότητας θαλάσσιας στήλης νερού και σύστασης ιζήματος στον Παγασητικό κόλπο αμέσως μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα προαναφερθέντα εργαστήρια εκτίμησαν την αφθονία βενθικών κοινοτήτων, την οργανισμική ποικιλότητα και τα αλιευτικά αποθέματα, και πραγματοποίησαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε ψάρια και ασπόνδυλα για την ανίχνευση βακτηριακών παθογόνων και την εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών στη δημόσια υγεία.

Τα συμπεράσματα των αναλύσεων συνοψίζονται ως εξής:

  1. Η ποιότητα της υδάτινης στήλης στον Παγασητικό παρουσιάζει φυσιολογικές τιμές για την εποχή.
  2. Η σύσταση του ιζήματος επηρεάστηκε από τα ακραία φαινόμενα αλλά επανακάμπτει με αργό ρυθμό.
  3. Οι βενθικές παράκτιες κοινότητες ανακάμπτουν μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
  4. Τα αλιευτικά αποθέματα δεν επηρεάστηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
  5. Δεν ανιχνεύθηκαν μικροοργανισμοί επικίνδυνοι για τον άνθρωπο και τη Δημόσια Υγεία στα δείγματα ψαριών και ασπόνδυλων.

Η συνεχής οικολογική παρακολούθηση του Παγασητικού κόλπου θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εμπλουτιζόμενη με νέες αναλύσεις από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συνιστάται επίσης η παρακολούθηση με συντονισμένο σχέδιο από την Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα για την ενημέρωση του κοινού.

Στις αναλύσεις συμμετείχαν ο Πρύτανης Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης και οι Καθηγητές Δημήτρης Βαφείδης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Νικόλαος Νεοφύτου, Κωνσταντίνος Σκόρδας, Χρυσή Λασπίδου, ο Αν. Καθηγητής Δημήτρης Κλαουδάτος, ο Επ. Καθηγητής Δημήτρης Χατζόπουλος και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ζωή Αθανασακοπούλου.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Γιάννης Αναστασίου αναλαμβάνει Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
Επόμενο άρθρο Δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την αυτοδίκαιη αργία έξι υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας