Προτάσεις του Δήμου Τρικκαίων στην Ψηφιακή Ελλάδα


 Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκληση» και της πρόσκλησης 20.1 με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμων» ο  Δήμος Τρικκαίων υπέβαλε τέσσερις (4) προτάσεις πράξεων που αφορούν αφενός την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα και αφετέρου την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης για τον πολίτη.

 Συγκεκριμένα, ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλε σε σύμπραξη με τους Καλλικράτειους Δήμους Καρδίτσας, Λάρισας, Βόλου και Κατερίνης δύο προτάσεις:

       1. Η πρώτη με τίτλο «Ενιαίο κέντρο πληροφόρησης επιβατών για τις μετακινήσεις τους με συνδυασμένα μέσα μεταφοράς στη Θεσσαλία», προϋπολογισμού 440.800 €. Η πράξη περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος ευφυών μεταφορών και ενοποιημένης πλατφόρμας πληροφόρησης επιβατών για τη μετακίνηση στους Καλλικράτειους Δήμους Τρικκαίων, Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας χρησιμοποιώντας συνδυασμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στόχος της είναι η συντεταγμένη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πόλεις αυτές και η δημιουργία καναλιών ενημέρωσης των επιβατών μοιραζόμενες υποδομές και αναπτύσσοντας κοινό σύστημα διαχείρισης προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Έτσι προτείνεται η υλοποίηση ενιαίου κέντρου ελέγχου που θα βρίσκεται στο Δήμο Τρικκαίων.  Σκοπός του έργου είναι οι μετακινούμενοι πολίτες κάθε πόλης να διαθέτουν πολλαπλά κανάλια ενημέρωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αστικών συγκοινωνιών, τους αναμενόμενους χρόνους άφιξης οχημάτων σε στάση, τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες και τον αναμενόμενο χρόνο μετάβασης από σημείο σε σημείο. Η κάθε πόλη θα αποκτήσει ένα διαχειριστικό εργαλείο εποπτείας και παρακολούθησης του δικτύου, γνωρίζοντας την εξέλιξη της κυκλοφορίας και επεμβαίνοντας όποτε απαιτείται (ατύχημα, έργα, έκτακτα συμβάντα).

       2. Η δεύτερη με τίτλο «Παροχή Ψηφιακών Υπηρεσιών Ενίσχυσης της Διαφάνειας και Συμμετοχής του Πολίτη σε Διαδημοτικό Επίπεδο» προϋπολογισμού 269.800 €.

       H πράξη περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής του πολίτη στα κοινά των Καλλικράτειων Δήμων Τρικκαίων, Λάρισας, Καρδίτσας, Βόλου και Κατερίνης. Με στόχο «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, από το κυβερνητικό μέχρι το τοπικό, η πράξη παρέχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, μεθόδων και υπηρεσιών που με συγκεκριμένα βήματα μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχημένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας στην πράξη. Οι βασικές υπηρεσίες είναι: α) Υπηρεσίες Διαβούλευσης, β) Υπηρεσίες Δημοσκοπήσεων, γ) Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης (Teleconference & Streaming Services). Με την ενοποίηση των Δήμων η συνεδρίαση του διευρυμένου Δημοτικού Συμβουλίου αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για τα απομακρυσμένα τοπικά συμβούλια όσο και για τους πολίτες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα real time παρακολούθησης και παρέμβασης ε) Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networking): Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο έκφρασης σε αυτή με σκοπό την ενίσχυση των συνεκτικών δεσμών μεταξύ τους στ) Υπηρεσίες Πληροφόρησης, ζ) Υπηρεσίες Εκπαίδευσης: Η πλατφόρμα υποστηρίζει την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών σε θέματα διαδικασιών και υπηρεσιών η) Υπηρεσίες e-Συμμετοχικού Προϋπολογισμού (Participatory Budgeting). Αφορά τη συμμετοχή των Δημοτών στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού του Δήμου και τον τρόπο διάθεσης των πιστώσεων για την κάλυψη των δημόσιων δαπανών.

Το δεύτερο σκέλος αφορά δύο (2) προτεινόμενες πράξεις μαζί με τους υπό συνένωση Δήμους Εστιαιώτιδας, Καλλιδένδρου, Κόζιακα, Μεγάλων Καλυβίων, Παληοκάστρου, Παραληθαίων και Φαλώρειας.

       1. Η πρώτη από αυτές τις πράξεις με τίτλο «Καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης πόρων στο Δήμο Τρικκαίων» προϋπολογισμού 314.925 € αφορά σε διαχείριση και παρακολούθηση στόλου οχημάτων με έμφαση στην μείωση του κόστους λειτουργίας του και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση του συνόλου του εγκατεστημένου εξοπλισμού. Το σύστημα θα παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης των καθημερινών μετακινήσεων και εργασιών των οχημάτων περισυλλογής απορριμμάτων, αλλά και εργασιών των δημοτικών οχημάτων. Θα παρατηρεί παραμέτρους όπως: υπέρβαση ταχύτητας, είσοδος – έξοδος από επιλεγμένες περιοχές κλπ. Επίσης θα γίνεται έλεγχος εφοδιασμού κατανάλωσης καυσίμων και παρακολούθηση της διαδικασίας προμήθειας καυσίμων από πρατήρια και διαχείριση της αυτόματης ταυτοποίησης κάδων (RFID) και δυναμική καταγραφή του βάρους των απορριμμάτων κατά την αποκομιδή με στόχο την βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου και την μείωση του κόστους λειτουργίας.

       2. Η δεύτερη πράξη με τίτλο «Διαδικτυακός διαδραστικός πολυμεσικός οδηγός για την ενημέρωση των πολιτών και των επισκεπτών για το πολιτιστικό κεφάλαιο του Δήμου Τρικκαίων μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας» με προϋπολογισμό 215.400 €.

Με την προτεινόμενη πράξη θα αναπτυχθούν εφαρμογές πολιτιστικού και τουριστικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας της δυνατότητες που προσφέρονται στους εν κινήσει επισκέπτες/χρήστες στην ευρύτερη περιοχή του νέου Δήμου που δημιουργείται. Το έργο περιλαμβάνει: 1) Ανάπτυξη Ψηφιακού Πολιτιστικού Οδηγού που  θα ενταχθούν όλα τα σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στον πιο εξοικειωμένο χρήστη να αλληλεπιδρά με το σύστημα προσθέτοντας ακόμη και νέο περιεχόμενο πολυμεσικού χαρακτήρα συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό και επικαιροποίηση του οδηγού. 2) Εφαρμογή Πλοήγησης που θα αναπτυχθεί ενημερώνοντας τον χρήστη για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα συναντά κατά την μετακίνηση του στην ευρύτερη περιοχή. 3) Πλατφόρμα online ξενάγησης μέσω εικονικού κόσμου (virtualWorld) σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος η οποία θα συμπληρώνεται με ένα πρωτότυπο Online διαδραστικό παιχνίδι που θα αποσκοπεί στην γνωριμία του χρήστη με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Συγκεκριμένα μέσα από μια σειρά ερωτοαπαντήσεων και quiz θα αναδεικνύονται με εκπαιδευτικό τρόπο τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του τόπου αλλά και η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται.

       Σε όλες τις παραπάνω πράξεις ο Δήμος Τρικκαίων εκτός από φορέας Πρότασης,  είναι ο Δικαιούχος και ο κεντρικός φορέας Λειτουργίας των Πράξεων.

Προηγούμενο άρθρο Ασφαλτόστρωση στον οικισμό των τσιγγάνων στο Κηπάκι
Επόμενο άρθρο Η Γερμανία όφειλε να ήταν γεναιόδωρη δήλωσε ο Χρ. Μαγκούφης