Ειδήσεις

Συμμετοχή της ΟΑΣΤ στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα


Με μαζική, μαχητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Φλεβάρη το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και στο οποίο συμμετείχαν εργατικά σωματεία εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μετέβη στη Βουλή καταθέτοντας ψήφισμα με τα αιτήματά της στα πολιτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μπούτας, την Πέμπτη 16 Φλεβάρη θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα προκειμένου να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους.

Μπροστά στο Σύνταγμα, Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών Νομού Χανίων, συμβολικά μοίρασαν λάχανα και άλλα κηπευτικά σε εργαζόμενους, στους συμμάχους τους στον δίκαιο αγώνα τους, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι, «όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Νωρίτερα η μαζική, μαχητική πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Βάθης, όπου έγιναν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί, και κατέληξε στο Σύνταγμα με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα, όπως «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». «Ένα δρόμο έχουμε μια επιλογή, οργάνωση παντού για την ανατροπή».

Είχε προηγηθεί η συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στην οποία εργατικά σωματεία μαζικά υποδέχτηκαν με συνθήματα όπως «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που από τη Δευτέρα, με πλοία από την Κρήτη και αξημέρωτα σήμερα από διάφορες περιοχές της χώρας, συντεταγμένα κατέφθασαν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, καλωσορίζοντας τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές που τους υποδέχθηκαν και τόνισε ότι ο αγώνας που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αγώνας επιβίωσης.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε Μανώλης Καραντούσας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων- Ποτών, στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας.

Αμέσως μετά, χαιρέτισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) η οποία σημείωσε ότι οι γυναίκες χαιρετίζουν τη σημερινή συγκέντρωση και όσους ταξίδεψαν χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι εδώ. Βρεθήκαμε στα μπλόκα του αγώνα, αλλά βρισκόμαστε και σήμερα εδώ επεσήμανε.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική να υπονομεύσουν τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και  μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Επιχειρούν να καλλιεργήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να συκοφαντήσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ότι δήθεν ξεπούλησε τους αγώνες και τα αιτήματα των αγροτών, σημείωσε και τόνισε ότι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν είναι η συμμαχία των αγροτών με τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Ο κοινός αγώνας τους. Όπως είπε, «είναι ορκισμένοι να περάσουν την πολιτική που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες τόνισε ότι αφορούν τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. «Όποιος έχει λεφτά, θα πάρει λεφτά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τα αιτήματα για το αφορολόγητο και την Κοινωνική Ασφάλιση ως αιτήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

Σημείωσε επίσης ότι τα μπλόκα είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ όπως είπε θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 21 και 22 Φλεβάρη.

«Θα είμαστε μαζί», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα «επιδιώξουμε αυτήν τη συμμαχία να τη στεριώσουμε για να έχουμε τη δύναμη να τους νικήσουμε». Αναδεικνύοντας τη σημασία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, τόνισε ακόμη ότι είναι υποχρέωση η δημιουργία Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε χωριό και η συγκρότηση Ομοσπονδιών. Ο Β. Μπούτας κατήγγειλε επίσης ότι πολλοί αγρότες δεν πήραν την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο που θα ήταν για αυτούς μια ανάσα, γιατί παρακρατήθηκε για διάφορα χρέη.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης χαιρέτισαν εκπρόσωποι των μπλόκων από αρκετές περιοχές της χώρας.

Από το μπλόκο της Κουλούρας ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «ενωμένοι ξεκινήσαμε τον αγώνα και ενωμένοι συνεχίζουμε».

Από το μπλόκο των Μαλγάρων ο Κώστας Ανεστίδης σημείωσε: «Δεν μας χωρίζει τίποτα. Από άκρη σε άκρη της χώρας». Αναφέρθηκε στην επίθεση και από τα ΜΜΕ και από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: «Να ξέρουν ότι οι αγρότες δουλεύουν όλο το χρόνο και σε εμάς δεν υπάρχει παύση».

Η Διαμαντούλα Κρητικού, από το μπλόκο Αμυνταίου Φλώρινας, σημείωσε: «Εμείς δεν κλαψουρίζουμε, ούτε μοιρολογούμε. Να μας αφήσουν να παλεύουμε στα χωράφια μας. Να τα συντηρούμε».

Ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επισήμανε την ανάγκη να πειστούν όλοι για τη σημασία του αγώνα.

Ο Χρήστος Κάμτσης, από το μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας, σημείωσε: «Ήδη μας φοβούνται. Βάλανε κλούβες και μας φυλάνε» και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία που έχουμε πετύχει, η κυβέρνηση την τρέμει».

Από το μπλόκο Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας ο Κωνσταντίνος Πουρνάρας τόνισε: «Είμαστε εδώ: Αγρότες και λαός. Να πούμε όχι στα μνημόνια που έλεγαν ότι θα σκίσουν» και υπογράμμισε ότι «μας οδηγούν να γίνουμε σκλάβοι στα ίδια μας τα χωριά»

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Τρικκαίων με τον ομόλογό της Πρεμετής Αλβανίας
Επόμενο άρθρο Γ. Παπασίμος: Ο «θάνατος» του ελεύθερου επαγγελματία