Ειδήσεις

Συμμετοχή εργατικών σωματείων στην κινητοποίηση εκπαιδευτικών


Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία. Μετά το άνοιγμα των σχολείων, που αποκάλυψε τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, καθαριότητα, υποδομές και μέτρα προστασίας, τα κάτωθι εργατικά σωματεία μαζί με συναδέλφους γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς προβάλλουν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, την ουσιαστική θωράκιση των σχολείων και τη διασφάλιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αδιαφόρησαν και «έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών. Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και διατάξεις ¨Εκτρώματα¨ (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κ.α.).

Δυστυχώς όμως η νέα σχολική χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες ,γιατί με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Δημοτικών αρχών ξεκινά με συσσωρευμέναπροβλήματα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.

Παρ’ ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από την Άνοιξη, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν τοναξιοποίησε για να καλυφθούν τα κενά με τις αναγκαίες προσλήψεις τόσο σε εκπαιδευτικόπροσωπικό, όσο και σε προσωπικό καθαριότητας.

Και αυτό διότι όλο αυτό το διάστημα ηΚυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα στα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών, των γονέων, τωνΣωματείων, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αφού οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιώνμας και των οικογενειών μας στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία, συνολικά σε όλες τις πτυχέςτης ζωής μας, αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και «δημοσιονομικό βάρος» από τις κυβερνήσεις,χθεσινές και σημερινές, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Από την άλλη κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 4 δις ευρώ,χρήματα από την άγρια φορολογία και φοροληστεία του λαού μας για την κάλυψη τωναναγκών της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. 70 και πλέον δις ευρώ από το περιβόητο «ταμείοανάπτυξης» θα διοχετευτούν με διάφορους τρόπους προς τους μεγάλους επιχειρηματικούςομίλους, χρήματα που θα καλεστεί και πάλι η εργατική λαϊκή οικογένεια να πληρώσει μεπετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς σε ότι αφορά τις κοινωνικές παροχές και μεάγρια φοροληστεία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτήν την πραγματικότηταδεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να σταυρώνουμε τα χέρια σφυρίζοντας αδιάφορα.

Μπροστά σ΄αυτήν την πραγματικότητα δύο δρόμοι ξανοίγονται για μας τους εργαζόμενους,τους ανέργους, τους γονείς και εκπαιδευτικούς, τους μαθητές.

Ή σκύβουμε το κεφάλι και τοχώνουμε μέσα στη λάσπη όπως η στρουθοκάμηλος, η συσπειρωνόμαστε στους Συλλόγους καιτα Σωματεία μας και συλλογικά και οργανωμένα αντιπαλεύουμε την αντεργατική αντιλαϊκήαντιεκπαιδευτική ταξική πολιτική που ρουφάει καθημερινά το αίμα μας.

Σας καλούμε να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο, τον δρόμο τουαγώνα και τις διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει στο ξέφωτο και να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν  τα σχολεία.

Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να κατακτήσουμε:

  • Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων τωνβαθμίδων.
  • 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταίαχρόνια στα σχολεία
  • Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάνδελτία υγείας και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς,εργαζόμενους, άνεργους.
  • Αύξηση 100% της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για την συντήρηση τωνσχολικών κτιρίων και τις λειτουργικές ανάγκες τους.

Να χτιστούν νηπιαγωγεία, Σχολεία σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλες νοικιασμένες αίθουσεςπολυκατοικιών και για αυλή χρησιμοποιούν τους φωταγωγούς. Η αθλιότητα στομεγαλείο της.

  • Σταθερές – μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών όλων των κατηγοριών στα σχολεία όπως: καθαριστριών, φυλάκων,επιστατών, τραπεζοκόμων, σχολικών τροχονόμων.

Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ήρθε η ώρα να «κόψουμε» το δάχτυλο της κυβέρνησης και όλων όσων το κουνάνεαπειλητικά μπροστά στο πρόσωπο μας.

 

Πληρώσαμε αρκετά, δεν θα πληρώσουμε ξανά

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συνδικάτο  Γάλακτος-Τροφίμων& Ποτών, Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων, ΣωματείοΙδιωτικών Υπαλλήλων,Σωματείο Λογιστών & Βοηθών Λογιστών.

Προηγούμενο άρθρο Υπερυψωμένες διαβάσεις για προστασία μαθητών/τριών στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου για την ποιότητα της ατμόσφαιρας