Η κυβέρνηση να κόψει τον λαιμό της να βρει τρόπο για τη μονιμοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανέφερε κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
Αν και ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε καταθέσει την ερώτηση στις 21 Μαρτίου, , δεν υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο και γι’ αυτό επανήλθε με την ερώτηση ,όπως προβλέπεται και από τον Κανονισμό ,για να συζητηθεί στην ολομέλεια .
Με μία γενικόλογη τοποθέτηση για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, επεχείρησε να καλύψει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την σκόπιμη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, ισχυριζόμενος, ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί μια από τις πλέον καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, ενώ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο τι θα γίνει με τις συμβάσεις των γιατρών που λήξανε ή λήγουν στο ΙΚΑ Τρικάλων .
Αρκέστηκε να πει ,γενικά, ότι υπάρχει εισήγηση για παράταση (πανελλαδικά) των συμβάσεων που λήγουν το 2013 χωρίς να προσδιορίσει ούτε τη διάρκεια αυτής της παράταση ούτε το διάστημα που θα μεσολαβήσει, ώστε να γίνει η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, την ώρα που στον ΕΟΠΥΥ Τρικάλων ακυρώνονται ραντεβού ασθενών λόγω των ελλείψεων που προκύπτουν.
Με την τοποθέτησή του ο υφυπουργός έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει ουσιαστική λύση προοπτικής στο ζήτημα , αφού ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται καν λόγος για μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών του ΕΟΠΥΥ , αλλά και για τους γιατρούς αορίστου χρόνου του ΕΟΠΥΥ έχει ολοκληρωθεί αξιολόγηση και οι προσλήψεις δεν μπορούν να ξεπερνούν την αναλογία 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Αυτές τις δηλώσεις τις έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές από την κυβέρνηση και τους προκατόχους του υπουργείου υγείας, που δείχνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική συνεχίζεται άσχετα με την εναλλαγή προσώπων.
Στην ουσία η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει μέτρα και τις ευθύνες της για την υγεία του λαού. Χρησιμοποιεί τη διαβόητη «μαύρη τρύπα» του 1,2 δις ευρώ στον ΕΟΠΥΥ ως πρόσχημα για τα νέα μέτρα, την οποία δημιούργησε η ασκούμενη πολιτική και σε καμία περίπτωση οι ασφαλισμένοι, που πληρώνουν και με το παραπάνω το κόστος που τους αναλογεί προς τα ταμεία τους και τη δημόσια υγεία.
Ρίχνει την ευθύνη της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το κράτος στον κάθε ασθενή, στον κάθε ασφαλισμένο. Είναι ενδεικτικό πως από τις συνολικές δαπάνες που δίνονται για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τα νοικοκυριά πληρώνουν απευθείας απ’ την τσέπη τους το 62,1%, το 28,6% καλύπτεται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος καλύπτει μόλις το 9,3% (σ.σ. στοιχεία 2011)
Είναι ψεύτικες οι διακηρύξεις του υπουργού υγείας περί περικοπών των ιδιωτικών δαπανών στην υγεία με αυστηρό πλαφόν στις ιδιωτικές κλινικές . Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί. Οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές, λόγω των ελλείψεων στις δομές του ΕΟΠΥΥ, των μεγάλων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της υποβάθμισης και της συρρίκνωσής τους με την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις κλινικών και τον ακρωτηριασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι τώρα , περισσότεροι ασφαλισμένοι, «για να βρουν την υγειά τους» θα αναγκάζονται να καταβάλλουν ολόκληρο το μηνιαίο κονδύλι στους για να διεκδικήσουν στη συνέχεια το ποσό που δικαιούνται με μεγάλη καθυστέρηση. Ο «εξορθολογισμός» της κυβέρνησης σημαίνει περισσότερες πληρωμές για τους ασφαλισμένους, ρευστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.
Δε χρειάζεται καμιά αναμονή. Να σημάνει συναγερμός, στο λαό, στα σωματεία, στους συλλόγους, στις λαϊκές επιτροπές, μπροστά στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων στην υγεία , την ασφάλιση και τις συντάξεις.