Ο Δήμος Πύλης και το κεφαλοχώρι Παλαιομονάστηρο (Μπελέτσι) θα έχουν τη τιμή να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλίας ,το 2ο Καραγκούνικο Αντάμωμα.
Το Τακτικό Αμφικτιονικό Συμβούλιο της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας που συνήλθε την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου (μηνός Φυλλικού* για τους αρχαίους Θεσσαλούς ) έλαβε αυτή την απόφαση.
Αντιπρόσωποι Αμφικτίονες από όλα τα μέρη της Θεσσαλικής πεδιάδας που κατοικούν οι Καραγκούνηδες, από τις παρυφές του Κερκίτειου όρους ,που αρχίζει η χώρα των Αιθίκων και των Αθαμάνων μέχρι και τη χώρα των Μαγνήτων, και από τη χώρα των Περραιβών και των Λαπήθων μέχρι τις υπώρειες των Αγράφων που κατοικούν οι Δόλοπες και οι Φθιώτες ,ήρθαν στον Παλαμά ,στην Ιπποκενταυρική χώρα, που κάποτε την κοσμούσαν τα ιερά του Παλαμνίου Διός και του Ιππίου Ποσειδώνα (Ποτειδούνι).
Το Αμφικτιονικό Συμβούλιο πλαισιώθηκε από Ταγούς του Πολιτισμού και της Αυτοδιοίκησης και τόσο οι τοποθετήσεις, όσο και οι αποφάσεις ,χαρακτηρίστηκαν από υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας ,κ. Απόστολος Φιρφιρής, εισηγήθηκε στο Αμφικτιονικό Συμβούλιο και αμέσως ανακοίνωσε στο Δήμαρχο της Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζο την ομόφωνη απόφαση του Αμφικτιονικού Συμβουλίου για το 2ο Καραγκούνικο Αντάμωμα .
Ο Δήμαρχος της Πύλης ,ο οποίος παρευρέθηκε στην Αμφικτιονία με ομάδα συνεργατών του και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, έλαβε τον λόγο και με αίσθημα ευθύνης δήλωσε ότι προτίθεται να αναλάβει την μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της Θεσσαλίας. Με την συνεργασία των φορέων του Παλαιομονάστηρου ,αλλά και όλου του Δήμου, με σωστό προγραμματισμό και δουλειά από αύριο θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το 2ο Καραγκούνικο Αντάμωμα ανακοίνωσε θα έχει τη σφραγίδα του Δήμου Πύλης με πλούσιες εκδηλώσεις και σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύψουν από το Εθνολογικό Συνέδριο.
Οι χιλιάδες επισκέπτες του τριήμερου 7,8 και 9 Σεπτεμβρίου του 2012 θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα μνημεία και της φυσικές ομορφιές της περιοχής .
Η ψυχή , η καρδιά και τα νεύρα ενός από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους Ελληνικούς Πολιτισμούς και τους πρώτους παραγωγικούς Πολιτισμούς της Ευρώπης, του Πολιτισμού των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας, θα χτυπήσουν δυνατά τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου του 2012 στο Μπελέτσι του ν. Τρικάλων.
Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, στην κορύφωση των εκδηλώσεων, αναμένονται να συμμετάσχουν με τις παραδοσιακές τους πλουμιστές καραγκούνικες ενδυμασίες περισσότεροι από χίλιους χορευτές και χορεύτριες. Και δε θα είναι μόνο αυτοί , όπως έγινε και στο 1ο Καραγκούνικο Αντάμωμα στον Παλαμά .Πολλά σεντούκια θα ανοίξουν και πολλές στολές από γιαγιάδες θα βγουν στο σεργιάνι του ανταμώματος .Σαϊάδες και σιγκούνια με χρυσά και πολύχρωμα μανικούλια και χούφτες, ράσα και γκιουρντιά με κόκκινα και πορτοκαλιά χάρτζια ,αλλά και κιστέκια συρματερά και μπαλτσούδες και κόμτσες και χρυσά φλουριά με γκουπέδες. Ένας ολόκληρος πολιτισμός που οι ρίζες του χάνονται στην αχλή του μύθου. Οι μύθοι και οι θρύλοι είναι ακόμη ζωντανοί στη Θεσσαλία ,λέει ο ποιητής.
Στην Αμφικτιονία του Παλαμά παραβρέθηκαν, εκτός από τα τακτικά μέλη του Αμφικτιονικού Συμβουλίου και το Δήμαρχο της Πύλης με τους Συνεργάτες του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά κ. Χρήστος Βαϊόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Παλαμά κ. Κ.Πατσιαλή ,ο οποίος έλειπε στην Αθήνα για υπηρεσιακούς και οικογενειακούς λόγους. Επίσης, ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος κ. Γιώργος Διδάγγελος ,ο πρώην Δήμαρχος Παλαμά κ. Βασίλης Καραδήμος ,που επί της Δημαρχίας του έγινε το 1ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και ιδρύθηκε η Αμφικτιονία των Καραγκούνηδων, ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ενιπέα των Φαρσάλων κ. Χρήστος Παπαθανασίου, όλοι άνθρωποι του Πολιτισμού και επιστημονικοί συνεργάτες της Αμφικτιονίας.
Οι απόψεις όλων όσων τοποθετήθηκαν είχαν όλα εκείνα τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που απορρέουν από την ευθύνη για τη διατήρηση και την προβολή ενός από τους αρχαιότερους και τους πιο πλούσιους Πολιτισμούς της Ελλάδας ,του Πολιτισμού των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας.
(*Φυλλικός =μήνας αφιερωμένος στο Φυλλήϊον Απόλλωνα .Το ιερό του Φυλλήϊου Απόλλωνα κοντά στο Φυλλήϊον όρος (Ντουγαντζής )ήταν από τα πιο σημαντικά στα Αρχαία Χρόνια.)