Εξωστρέφεια, συνεργασία, εκπαίδευση και πολιτισμός. Τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν την επανενεργοποίηση της αδελφοποίησης του Δήμου Τρικκαίων με τη ρωσική πόλη Πιάτιγκορσκ. Εκεί, στον βόρειο Καύκασο, βρέθηκε από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2017 τετραμελής αποστολή του Δήμου Τρικκαίων, 10 χρόνια περίπου μετά τη «σιγή» στις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί από το 1997 με την τελετή αδελφοποίησης και τις έκτοτε πραγματοποιηθείσες τρεις αποστολές.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η αντιδήμαρχος κ. Ντίνα Δήμα και οι εκ της αντιπολίτευσης, Ζήσης Γκουγκουστάμος και Κώστας Τάσιος, επισκέφθηκαν τη ρωσική πόλη, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου Τρικάλων, μετείχε ο κ. Θεοδ. Ευθυμίου. Και οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, με έμφαση σε πλήθος στοιχείων που μπορούν να ενισχύσουν συνεργασία σε διάφορους τομείς. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, το ενδιαφέρον του Δήμου εστιάστηκε σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, θρησκείας και εμπορίου. Και, όπως φάνηκε, οι βάσεις (επανα)τέθηκαν:
– Στην επίσκεψη στα 2 πανεπιστήμια της πόλης και στη συνάντηση με τον πρύτανη κ. Αλεξάντερ Γκορμπούνοβ (του Κρατικού πανεπιστημίου), έγινε συνάντηση και με φοιτητές ελληνικής φιλολογίας, με ανταλλαγή απόψεων για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης ανταλλαγών του εκεί (αντίστοιχου) ΤΕΦΑΑ με τη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων.
– Στο (αντίστοιχης βαθμίδας) ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων, η τρικαλινή αντιπροσωπεία προσέφερε βιβλίο στα ρωσικά, με συνταγές ελληνικών εδεσμάτων
– Στο εργοστάσιο συσκευασίας και εμφιάλωσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων του και συνεργασίας με τρικαλινούς επιχειρηματίες
– Στους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής και τους μοναχούς δύο Ιερών Μονών, δόθηκαν ως δώρα, λευκώματα και υλικό για τα Μετέωρα, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών
– Στο ορφανοτροφείο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Yessentuki, ομάδα κοριτσιών χορογράφησε τον «Μαρμαρωμέο Βασιλιά» του Απόστολου Καλδάρα!
– Στο «Σπίτι των Λαών», όπου γίνονται μαθήματα γλωσσικά και μουσικά από όλες τις εθνικότητες που ζουν στο Πιάτιγκορσκ,. Ζητήθηκαν παρτιτούρες και υλικό πολιτισμού από τα Τρίκαλα (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Βίρβος κ.α.) και από τη χώρα μας.
– Σε σπα της περιοχής, αναλύθηκε ο τρόπος διαχείρισης των ιαματικών πηγών, καθώς το Πιάτιγκορσκ είναι φημισμένη λουτρόπολη σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ειδικά αυτή η συνεργασία αποκτά νόημα, με την αξιοποίηση του Ιαματικού πόρου Ριζώματος στα Τρίκαλα, που ήδη βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης μελέτης. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λεβ Τράβνεφ, μίλησε κατά τη θερμότατη υποδοχή στο Δημαρχείο, για τις ανάγκες της περιοχής σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών. Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, η τρικαλινή αποστολή συνοδευόταν από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (Δούμα) κ. Λουντμίλα Ποχίλκο.
Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Τσακιρίδη – ο οποίος συνόδευε την αποστολή – και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Πιάτιγκορσκ, ποντιακής καταγωγής. Μια ισχυρή, μακρόχρονης παρουσίας και σημαντική για την πόλη κοινότητα, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων