Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος, όπου θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με το γενικό γραμματέα Δημήτρη Στεφάνου, στο πλαίσιο των αλλαγών και των συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων στη σημερινή συζήτηση αντικείμενο θα είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες της συγχώνευσης των Ενώσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τη μεταφορά του προσωπικού κλπ, ωστόσο οι σχετικοί εγκύκλιοι για το παραπάνω θέμα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί από το ΥΠ.ΕΣ.
Οι διατάξεις
Με βάση τα όσα αναφέρει το άρθρο 107 του Νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη οι νέοι Δήμοι που προκύπτουν θα πρέπει να έχουν μόνο μια Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Έτσι στην περίπτωση του Δήμου Τρικκαίων θα υπάρξει μια επιχείρηση, η οποία θα δημιουργηθεί από τους Δήμους Τρικκαίων, Εστιαιώτιδας, Μεγάλων Καλυβίων, Κόζιακα, Καλλιδένδρου, Παραληθαίων, Φαλώρειας και Παληοκάστρου και αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής των παραπάνω Δήμων θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων ύδρευσης που λειτουργούσαν μέχρι τώρα.
Υπάρχουν σκόπελοι
Ο κ. Ταμήλος από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες για τους Δήμους κατά τη μετάβαση στις νέες συνθήκες με τη δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες αφορούν κυρίως:
α) Το γεγονός ότι οι συνεννούμενοι Δήμοι έχουν μικρές επιχειρήσεις, ταυτόχρονα και ανοργάνωτες τις ανάγκες των οποίων καλύπτουν συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
β) Το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει σωστή απογραφή των δικτύων τους και αποτύπωση των έργων, δηλαδή τα δίκτυα που υπάρχουν, τις σωληνώσεις, τα φρεάτια, τις βάνες.
γ) Το θέμα ότι στις ΔΕΥΑ ενσωματώνονται δίκτυα Δήμων που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στη σύσταση Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δίκτυα πολλών ετών.
Παράλληλα ο δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά δίκτυα με σιδεροσωλήνες και αμιαντοσωλήνες τα οποία δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια πριν. Έτσι παραμένει αμφίβολο αν τα εν λόγω δίκτυα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις που προκύπτουν. Έτσι η ΔΕΥΑ Τρικάλων επιφορτίζεται με ένα ακόμη έργου που δεν είναι άλλο από το να “ελέγξει όλα τα δίκτυα, αν είναι σωστά, αν έχουν διαρροές και να δουν ποιοτικά το νερό αν είναι σωστό γιατί ποιοτικούς ελέγχους όπως κάνουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια, δεν έκαναν”.
Θα αυξηθεί το νερό;
Αυτό ωστόσο που παραμένει ζητούμενο και αφορά τους δημότες κυρίως στα χωριά που θα συνενωθούν με τα Τρίκαλα, είναι τι θα γίνει με την τιμή του μερού και αν αυτό θα αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι νέες απαιτήσεις. Απάντώντας ο κ. Ταμήλος υπογράμμισε ότι κάθε ΔΕΥΑ μπορεί να έχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, που είναι ανάλογη με το κοστολόγιο του νερού. Θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί το κόστος του νερού καθώς βάσει του νέου Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης επίκεινται περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. Πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στόχος είναι να μην ανέβει το κόστος του νερού, καθώς η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς συμπολίτες να περιορίζουν ακόμη και την κατανάλωση του πολύτιμου αυτού αγαθού.