Στα Τρίκαλα μέλη της Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης


 Στην πόλη των Τρικάλων βρέθηκαν μέλη της μικτής επιτελικής επιτροπής του Τμήματος Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.ΑΜ. – Π.Σ.Ε.Α.).
Στην επιτροπή προέδρευε ο υποστράτηγος ε.α. κ. Νικήτας Πετρούλιας και εκπροσωπούνταν από μέλη διαφόρων υπουργείων. 

Αντικείμενο της επίσκεψης η επιθεώρηση στο τμήμα Π.ΑΜ-ΠΣΕΑ της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων, καθώς και οι επιθεωρήσεις σε ανεξάρτητα ιδρύματα, όπως στο γενικό νοσοκομείο, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στη ΒΙΟΣΕΡ και σε Τράπεζες.
Στόχος της επιθεώρησης ο συντονισμός και η ενεργοποίηση όλων των φορέων που θα κληθούν να συνδράμουν σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Λίγο μετά τις επιθεωρήσεις, ακολούθησε στο νομαρχιακό κατάστημα σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας, του δήμου Τρικκαίων κ.α. προκειμένου να αναλυθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Στην διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Πετρούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα στάδια της ετοιμότητας όλων των τοπικών Υπηρεσιών.
Σημειωτέον ότι η προηγούμενη επιθεώρηση είχε συμβεί το 2005.

Αρμοδιότητες

Το Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Α.Μ. – Π.Σ.Ε.Α.) έχει ως αποστολή τη σχεδίαση, θέση σε ετοιμότητα, προπαρασκευή της Πολιτικής Άμυνας σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών (ΑΧΒΡΠ απειλών) και την προετοιμασία της λειτουργίας των Υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της χώρας.

Ειδικότερα, στις αρμοδιότητές του ανήκουν:
– Η σχεδίαση, θέση σε ετοιμότητα και προπαρασκευή της Πολιτικής Άμυνας σε περίπτωση έκτακτων αναγκών (ΑΧΒΡΠ απειλών).
– Η προετοιμασία της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ν.Α. σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.
– Η συλλογή στοιχείων Πολιτικής Σχεδίασης τόσο από υπηρεσίες της Ν.Α. όσο και από άλλες δημόσιες Υπηρεσίες στο νομό και η κατάρτιση των προβλεπόμενων από τις ειδικές διατάξεις σχεδίων.
– Ο έλεγχος και παρακολούθηση της οργάνωσης και λειτουργίας της Πολιτικής Άμυνας των υπόλοιπων δημόσιων Υπηρεσιών (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α’ βαθμού, κρατικές Υπηρεσίες, κλπ) στο νομό.

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική διάλεξη για Οδική Ασφάλεια στην ΣΜΥ
Επόμενο άρθρο Έτοιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή του υπολοίπου της ενίσχυσης ΟΣΔΕ