Σκληρή κόντρα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τους οδικούς άξονες


 Ίσως η τοποθέτηση του επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Ενότητας κ. Βαγγέλη Αγγελάκη στην συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου να άγγιξε το λιγοστό έστω ακροατήριο, κατά τη συζήτηση που αφορούσε τη διαμορφωθείσα κατάσταση στους οδικούς άξονες Τρικάλων Λάρισας και Τρικάλων – Καλαμπάκας.

 Ένα αίτημα που κατέθεσε η μείζονα αντιπολίτευση του νομαρχιακού συμβουλίου, μόλις ένα εικοσαήμερο μετά το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό Τρικάλων – Λάρισας με την απώλεια 7 ανθρώπων.

Ο κ. Αγγελάκης απέφυγε να αποδώσει ευθύνες για το ποιος ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση των εργασιών. Τόνισε όμως, πως το νομαρχιακό συμβούλιο θα αφήσει εκκρεμότητες πίσω του. Θεώρησε δε ότι θα πρέπει να παρακαμφτεί η γραφειοκρατία, παροτρύνοντας το Σώμα να διεκδικήσει από κοινού να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Την ενημέρωση για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν τους δυο οδικούς άξονες έκανε ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης. Ο νομάρχης χαρακτήρισε τη μη ολοκλήρωση των οδικών έργων μείζον πρόβλημα. Λίγο αργότερα στάθηκε στα εμπόδια που προέκυψαν στον άξονα Τρικάλων – Λάρισας που προήλθαν από την απομάκρυνση του εργολάβου, τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών εκτάσεων και τις παρεμβάσεις της αρχαιολογίας σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, παρότι το χρονοδιάγραμμα όριζε τη λήξη τον Οκτώβριο του 2008.
Καθυστερήσεις προέκυψαν και με τον άξονα της Τρικάλων – Καλαμπάκας. Καθυστερήσεις που προήλθαν είτε από τον ΟΣΕ, είτε από τις ενστάσεις για το καθορισμό της τιμής μονάδας ιδιοκτητών εκτάσεων. Πλέον απαιτείται μια εργολαβία «σκούπα».

Το θέμα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη και των νομαρχιακών συμβούλων της αντιπολίτευσης κ.κ. Ηλία Διαμαντή και Σταύρου Τραγάνη.

Οι δυο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταλογίσουν ευθύνες στη νομαρχία, αφενός γιατί δεν ασκήθηκαν οι ανάλογες πιέσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων.

Βέβαια ο νομάρχης αποποιήθηκε των ευθυνών για να ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα με εντάσεις και διαξιφισμούς.

«Σπείρατε πινακίδες σε όλο το Τρικαλινό κάμπο. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Πάτε να ρίξετε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Οι ευθύνες είναι σε αυτούς που ξεκίνησαν τα έργα. Εσείς προχωρήσατε σε απαλλοτριώσεις χωρίς να έχετε την απόφαση του δικαστηρίου. Πως περιμένετε να τελειώσουν τα έργα. Χτίσατε το προφίλ ως ο νομάρχης των έργων. Όταν χτίζονται στην άμμο παλάτια κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν. Σχεδιάζατε μόνο για να έχετε το προφίλ το οποίο θα σας δίνει την δυνατότητα μιας εκλογικής μηχανής κι ενός εκλογικού πνεύματος, δεν φροντίσατε όμως να απαντήσετε στην ουσία, όταν σας είπανε ότι υπήρχαν προβλήματα με τις μελέτες του έργων τις οποίες και αλλάζετε τρεις φορές», σημείωσε ο κ. Σταύρος Τραγάνης.

«Το πάθος σας να στηρίξετε την κυβέρνηση ξεπερνάει τον εαυτό σας και σας αδικεί να στηρίζετε μια πολιτική που δεν την πιστεύετε, απλά και μόνο για να πείτε ότι όλα πάνε καλά. Σε κάθε περίπτωση ο νομός για να αναπτυχθεί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δυστυχώς η Περιφέρεια δεν συνεννοείται με την νομαρχία αλλά με σας», σημείωσε ο κ. Βλαχογιάννης, απαντώντας στο κ. Τραγάνη.

Τέλος ο κ. Ζιανός καταλόγισε ευθύνες τόσο στη νυν, όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα δυο οδικά δίκτυα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αν δεν τρέξουν οι διαδικασίες και δεν ολοκληρωθούν τα έργα θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Μάχη για τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και τις χορηγίες

Δυο ερωτήσεις αποτέλεσαν την αφορμή για να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Τρικάλων. Δυο ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τον κ. Γιώργο Σπάθη για ισάριθμα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Σώματος.

Το πρώτο ερώτημα του κ. Σπαθή προς τον κ. Βλαχογιάννη αφορούσε τη διεύθυνση Συγκοινωνιών με τον νομαρχιακό σύμβουλο της αντιπολίτευσης να μιλά για δυσλειτουργίες, αλλά και για τις επιλογές προσώπων σε σημαντικές θέσεις στην συγκεκριμένη Υπηρεσία.

«H υπόθεση, όπως σας είπα είναι στα δικαστήρια και είναι άτοπο να προτρέχουμε. Κανείς ένοχος, αν δεν αποδειχθεί από τα δικαστήρια. Επομένως όλοι θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους», ήρθε να απαντήσει ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.

Το δεύτερο ερώτημα που κατέθεσε ο κ. Σπαθής και απευθυνόταν προς το νομάρχη Τρικάλων αφορούσε τις χορηγίες στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κατά το έτος 2005 και την ποινική δίωξη.

Ο κ. Σπαθής ζήτησε ενημέρωση του νομαρχιακού συμβουλίου έπειτα από την έκδοση του σχετικού πορίσματος και τον καταλογισμό ευθυνών από τον οικονομικό επιθεωρητή για το εν λόγω ζήτημα.

«Το θέμα είναι στη δικαιοσύνη όταν τελεσιδικήσει η απόφαση της δικαιοσύνης τότε θα μιλήσουμε. Το ότι έχει ασκηθεί δίωξη δεν σημαίνει και ενοχή και με ενδείξεις πρέπει να αποδειχθεί αυτό. Όμως αυτό δεν το ξέρω δεν είναι θέμα της νομαρχίας. Γιατί δεν έχετε την υπομονή να περιμένετε τις αποφάσεις», απάντησε ο κ. Βλαχογιάννης.

Το θέμα έκλεισε με μεγάλη ένταση μετά και τα ερωτήματα που κατέθεσε και ο κ. Ζιανός επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ζητώντας διευκρινήσεις από τον κ. Σπαθή σχετικά με το θέμα των χορηγιών.

Αντιπαράθεση για το δρόμο Δρακολίμνης Βερλίγκας Ασπροποτάμου

Την αντίθεσή του στην παράνομη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε διάνοιξη του δρόμου μήκος 4 χλμ. στην περιοχή Δρακολίμνης Βερλίγκας Ασπροποτάμου εξέφρασε ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ηλίας Διαμαντής, κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Τρικάλων.

Μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία 3 χρόνια για ένα δρόμο που διανοίχτηκε παράνομα από γνωστούς – αγνώστους, όπως είπε, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί υψηλής προστασίας.

Ο κ. Διαμαντής ζήτησε ενημέρωση επί του θέματος και συγκεκριμένα σε ποιες ενέργειες προτίθεται η νομαρχία να προβεί για τον καταλογισμό των ευθυνών στους παραβάτες για την προστασία της περιοχής.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να καταλογίσει ευθύνες στη νομαρχία, εξηγώντας πως παρά το γεγονός ότι έγινε αποδέκτης πολλών εγγράφων και προφορικών καταγγελιών, εν τούτοις δεν έκανε τίποτα.

«Διαφωνούμε με οποιαδήποτε παρέμβαση στο περιβάλλον η οποία γίνεται χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών. Ζητούμε την εφαρμογή των περιβαλλοντικών μελετών με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Διαμαντής.

Για κινήσεις εντυπωσιασμού από την πλευρά του κ. Ηλία Διαμαντή έκανε λόγο ο αντινομάρχης κ. Ντίνος Κοτρώνης κατά την τοποθέτηση του.
Ο κ. Κοτρώνης εμφανίστηκε αντίθετος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας ότι η νομαρχία Τρικάλων δεν έχει καμιά συμμετοχή στη διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο αντινομάρχης κ. Γιώργος Γεωργίου, εξαπολύοντας κατηγορώ στο κ. Διαμαντή, λέγοντας ότι ο συνάδελφος της αντιπολίτευσης προσπαθεί να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία από εκείνη της νομαρχίας Τρικάλων. Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την αντίθεσή του στη διάνοιξη του δρόμου που πλέον έχει κλείσει, παροτρύνοντας τις αρμόδιες Υπηρεσίες να αποδώσουν ευθύνες, όχι όμως η νομαρχία που δεν ευθύνεται για το ζήτημα.

Προηγούμενο άρθρο Η δημοτική αστυνομία θα εξακολουθήσει να καλύπτει ανάγκες της πόλης
Επόμενο άρθρο Επέκταση του e-trikala και στα νέα δημοτικά διαμερίσματα