Σε διάλογο οι αντικειμενικές αξίες της πόλης των Τρικάλων


  Δευτέρα 22 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει σε τελική μορφή η Επιτροπή Αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην οποία συμμετέχει με μέλη ο δήμος Τρικκαίων, η Κτηματική Υπηρεσία, η Εφορία και το ΤΕΕ. Το κάθε μέλος θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση, η οποία και θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας το οποίο και θα πάρει την τελική απόφαση. Χθες η διευθύντρια της Πολεοδομίας του δήμου Τρικκαίων κ. Πισκόϊα ενημέρωσε το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Ταμήλο για τον πιθανό χαρακτήρα της πρότασης. Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 17 του ίδιου μήνα.

 Προτάσεις

Όπως μας είπε η διευθύντρια Πολεοδομίας το ΤΕΕ έχει εκφράσει την άποψη από την πρώτη στιγμή ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να μειωθούν για τόνωση της αγοράς. Εγώ σαν εκπρόσωπος του δήμου μετά τη συνεδρίαση ενημέρωσα το δήμαρχο, είπε στη συνέχεια η διευθύντρια Πολεοδομίας όπως και το δημοτικό σύμβουλο κ. Κολότσιο για να προσθέσει:

«Θα διατυπώσω πρόταση όχι δική μου αλλά σε συνεργασία με το δήμο Τρικκαίων». Ο κ. Ταμήλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο κέντρο ως και 20% και να μείνουν οι ίδιες στα περιφερειακά τμήματα της πόλης. Πρόκειται για γνωμοδοτήσεις και δεν είναι τίποτα δεσμευτικό, κατέληξε ο κ. Ταμήλος.

Προθέσεις

Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Πλασκοβίτης, οι μειωμένοι συντελεστές και τα νέα αυξημένα αφορολόγητα όρια θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, ώστε οι νέες υψηλότερες αξίες να μην προκαλέσουν υπέρμετρες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων.
Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μόλις ολοκληρωθεί το νέο σύστημα με το οποίο η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με μέσους όρους αγοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι νέες σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές αξίες θα αντιπροσωπεύουν τους μέσους όρους των αγοραίων τιμών που ισχύουν κατά περιοχές. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας «οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται συχνά, ενδεχομένως ανά εξάμηνο». Το σύστημα αυτό δεν θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, γιατί «χρειάζεται μια στατιστική επεξεργασία τιμών για κάθε περιοχή της χώρας κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ώρα στην άλλη».

Προηγούμενο άρθρο Ενδιαφέρον για το διακανονισμό των χρεών
Επόμενο άρθρο ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ