ΣΒΘΣΕ: Πως μπορούν να ενισχυθούν οι Επιχειρήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16


Tags |

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), διοργάνωσε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων μέσω των νέων προκηρύξεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16», στην οποία παρουσιάστηκαν οιτρείς νέες προκηρύξεις καθεστώτωντου Αναπτυξιακού Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», με εισηγητή τον κ. Σωτήρη Αθανασίου, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης και ο κ. Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων του Υπουργείου.

Καλωσορίζοντας τα στελέχη του Υπουργείου καθώς και τους συμμετέχοντες, η Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ κ. Ελένη Κολιοπούλου, υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα η Βιομηχανία, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, τιςπροκηρύξεις των Αναπτυξιακών Νόμων, παλαιότερες και τρέχουσες, οι οποίες διαχρονικά προσφέρουν στις επιχειρήσεις, παράλληλα και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, την δυνατότητα της πραγματοποίησης επενδύσεων απαραίτητων για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Επεσήμανε επίσης, ότι σε μια περίοδο που επιχειρείται συστηματικά η διαμόρφωση ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος, αναγκαίου για την τόνωση των επενδυτικών προσπαθειών των επιχειρήσεων, οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας θα πρέπει να συντείνουν προς την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Αναπτυξιακού, με σκοπό την άμεση αξιοποίηση των κινήτρων και ενισχύσεων από τις επιχειρήσεις. Αυτό άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου στην επικοινωνία του με το Υπουργείο.

 

Στη συνέχεια, ο εισηγητής της εκδήλωσης, κ. Σωτήρης Αθανασίου, παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά σημεία των τριών ανοιχτών προκηρύξεων, και ειδικότερα τους στόχους του αναπτυξιακού νόμου, τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων, τα είδη των παρεχόμενων ενισχύσεων, καθώς καιτα ποσοστά ενίσχυσης για επενδύσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προς ενίσχυση τις αιτήσεις τους στα δυο πρώτα καθεστώτα έως την 31η Μαρτίου 2021, ενώ η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», θα έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ως τα πλέον σημαντικά προβλήματαστην λειτουργία των αναπτυξιακών νόμων, τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις διάφορες διαδικασίες που προβλέπονται, όπως η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, η έκδοση των αποφάσεων υπαγωγής, η έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης, της υλοποίησης και της ολοκλήρωσης,τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά το αναπτυξιακό έργο των επιχειρήσεων.

Τα στελέχη του Υπουργείου, διαβεβαιώσαν τους συμμετέχοντες, ότι έχουν γνώση των προβλημάτων και καταβάλουν προσπάθειες για να τα περιορίσουν, ενώ διευκρίνισαν σημεία των τρεχουσών προκηρύξεων για την επιτυχή υποβολή σχεδίων.