Πρόταση Αγοραστού: Πλαφόν θητειών για όλους τους αιρετούς και τους διορισμένους κρατικούς αξιωματούχους


Να τεθεί πλαφόν στις θητείες για όλους τους αιρετούς αλλά και τους διορισμένους κρατικούς αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα, πρότεινε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του σήμερα στην ημερίδα για την διαφάνεια. Την ημερίδα διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Π.Θ. και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι η επιβολή πλαφόν στις θητείες είναι «απόλυτα επιβεβλημένη στις σημερινές συνθήκες», σημείωσε όμως ότι «για να εφαρμοστεί επιτέλους, πρέπει να εφαρμοστεί σε σωστές βάσεις. Με άλλα λόγια να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε με τους αιρετούς νομάρχες για τους οποίους αρχικά προβλέφθηκε πλαφόν δύο θητειών και στη συνέχεια αυτό καταργήθηκε».

Ως εκ τούτου, ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε τις εξής τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το μέτρο με επιτυχία:

-«Να έχει καθολική εφαρμογή, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Απολύτως καμία.

-Να υπάρξει δέσμευση και αυτοδέσμευση τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από τα θεσμικά όργανα των αιρετών ότι δεν θα τεθεί από κανέναν θέμα κατάργησής του.

-Το πλαφόν να ισχύσει μετά τις πρώτες εκλογές.

Δηλαδή, στην αυτοδιοίκηση να καλύψει τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενώ στην κεντρική κυβέρνηση τους υπουργούς, τους βουλευτές και τους υπόλοιπους κρατικούς αξιωματούχους (γενικούς γραμματείς, προέδρους οργανισμούς) μετά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές».

Όσον αφορά τον ανώτατο αριθμό θητειών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε: «Παντού στον κόσμο το πλαφόν είναι δύο θητείες. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, ας το κάνουμε και τρεις θητείες, αρκεί να γίνει επιτέλους η αρχή και να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Αφού θεσπιστεί, στην πορεία μπορεί να μειωθεί εκ νέου στις δύο ή έστω στις δύο συν μία θητείες με ενδιάμεσο όμως διάλειμμα».

Για τη γραφειοκρατία ο περιφερειάρχης τόνισε: «Να «σκοτώσουμε» τη γραφειοκρατία. Να γίνεται προληπτικός έλεγχος και όχι πυροσβεστικές λύσεις αλλά διαγενεακές λύσεις γιατί δεν μπορεί κανείς να φτιάξει ένα σύστημα τόσο τέλειο ώστε να μην χρειάζονται καλοί άνθρωποι. Όλα είναι θέμα παιδείας», σημείωσε ο κ.Κ. Αγοραστός

Προηγούμενο άρθρο Θεατρικό εργαστήρι στη ΧΕΝ Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα του Μπλόκου της Νίκαιας στη συγκέντρωση της Κυριακής