Πρωτοσέλιδο

Προς ολοκλήρωση το φράγμα στον Ληθαίο ποταμό


Στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φραγμάτων και Ταμιευτήρων (Διαχείριση Έργων και Προοπτικές Ανάπτυξης), το οποίο οργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων και διεξήχθη στην Αθήνα κατά τις ημερομηνίες 12-15 Οκτωβρίου 2017, παρουσιάσθηκε εργασία με θέμα την αντισεισμική συμπεριφορά του υπό κατασκευή φράγματος στον Ληθαίο ποταμό. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του οικισμού της Νέας Ζωής του Δήμου Καλαμπάκας του Νομού Τρικάλων δημιουργείται ταμιευτήρας που θα λειτουργεί από τα νερά του Ληθαίου ποταμού. Το έργο, που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, χρηματοδοτείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε τεχνική επίσκεψη στο έργο από τους συνέδρους για ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του. Τους συνέδρους υποδέχθηκαν στο έργο, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μπάρδας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν για τον τρόπο και τα προβλήματά της κατασκευής του, που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες καθόσον αποτελείται από γεώφραγμα σε συναρμογή με φράγμα από σκληρό επίχωμα (ισχνό σκυρόδεμα). Επισημαίνεται δε ότι, το συνολικό μήκος του φράγματος ανέρχεται σε 526 m. με χωρητικότητα νερού 2.500.000 m3 .
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κων/νος Μπάρδας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του έργου για την περιοχή, καθώς θα εξυπηρετήσει την άρδευση 6.000 και πλέον στρεμμάτων.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προχωρούν στην ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου που, όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, εξυπηρετεί πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών με ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους, είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο και βάζει τον Νομό Τρικάλων στον χάρτη με τα αξιοζήλευτα κατασκευαστικά έργα. Θέλω να μεταφέρω την ικανοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη για το ενδιαφέρον των συνέδρων που ταυτόχρονα αποτελεί και την αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου που κατασκευάζουμε.»
Η πλήρωση του ταμιευτήρα προβλέπεται να ξεκινήσει σε έναν περίπου χρόνο.

Προηγούμενο άρθρο Κόκκινη κάρτα στη φτώχεια από τα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου