Την Πέμπτη 31 Μαϊου κάνει πρεμιέρα στον Μύλο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα η πολυσυζητημένη μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή (συμμετέχουν 100 και πλέον Τρικαλινοί) «Μήδεια».
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Νανάκης συνεργάζεται με πέντε ηθοποιούς και ο συνθέτης Ανδρέας Τσέγας με μια πλειάδα μουσικών, τραγουδιστών και χορωδών, οδηγώντας τον θεατή, ο ένας υποκριτικά και ο άλλος μουσικά, στα μονοπάτια και τις άβατες σκέψεις της Μήδειας, του πρώτου ψυχολογικού δράματος που έχει γραφεί.
«Το ταξίδι της «Μήδειας» ξεκίνησε το φθινόπωρο, μέσα από μαθήματα θεάτρου. Μετά τα Χριστούγεννα συνεχίσαμε με πιο εντατικό ρυθμό και προοδευτικά τα μαθήματα μετατράπηκαν σε ένα work in progress (εργασία σε ανάπτυξη) που χάρη στο ζήλο όλων μας, κατέληξε σε ολοκληρωμένη παράσταση» σημειώνει ο Βασίλης Νανάκης που υπογράφει σκηνοθετικά το έργο και συνεχίζει:
«Η συνεργασία με τον Ανδρέα, τη Ζωή, τη Γωγώ, τη Σοφία και τη Χριστιάνα, μας κράτησε όλο αυτό το διάστημα σε πνευματική και ψυχική εγρήγορση, ώστε να μη βουλιάξουμε στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας.
Κοντολογίς η κρίση γέννησε την παράσταση. Συν-εργαστήκαμε και δημιουργήσαμε φθάνοντας σε αποτέλεσμα. Στην «παρέα» προστέθηκαν ο συνθέτης και μαέστρος μας, ο γλύπτης μας, η μακιγιέζ μας, ο φίλος μου Θεόδωρος, ο φωτογράφος μας, ο φωτιστής μας, οι γραφίστες μας, ο ηχολήπτης μας… και περιμένουμε κι άλλους».
Όσον αφορά στο έργο ο ίδιος επισημαίνει πως εκφράζει ουσιαστικά την αρχετυπική αντίθεση, την αιώνια διαμάχη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. «Κι ενώ είθισται ο άνδρας να είναι πιο δυνατός, εδώ το θηλυκό είναι ανώτερο και μάλιστα πληγωμένο και προδομένο από τον σύντροφό του. Τον ρόλο ερμηνεύουν τέσσερα νέα κορίτσια που βρίσκονται κοντά στην ηλικία της Μήδειας, η οποία είναι μια γυναίκα με εξαιρετικές ικανότητες, είναι μάγισσα, ημίθεη. Τέτοιες γυναίκες, με τέτοια στόφα, συναντάμε μία κάθε εκατό χρόνια. Και γι αυτό η ιδέα του έργου ήταν να υποστηριχτεί η Μήδεια από τέσσερις ηθοποιούς, ώστε να βγουν ξεκάθαρα οι διαφορετικές προσωπικότητές της».
Εξήντα άτομα
στο στούντιο
Ο Ανδρέας Τσέγας έχει συνθέσει τη μουσική της παράστασης, δεδομένου ότι μια πρώτη δοκιμή αυτής της συνεργασίας, είχε γίνει πέρυσι, όπου στο studio του έγινε το sound design του έργου «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού που σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστούσε ο Βασίλης Νανάκης και τιμήθηκε στην Αθήνα με το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης του Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Eliart στα πλαίσια του Athens Fringe Festival.
Σύμφωνα με τον Τρικαλινό συνθέτη η παράσταση –όσον αφορά στο μουσικό κομμάτι της – έχει δυο στοιχεία: το συμφωνικό και το ηλεκτρονικό μέρος. Το πρώτο βασίστηκε σε συμφωνική ορχήστρα, πολυμελή χορωδία και σε σολίστες.
Κι επειδή ήταν αδύνατον οι εξήντα (60) και πλέον άνθρωποι να συναντηθούν την ίδια χρονική στιγμή και επειδή σε μια μικρή πόλη όπως είναι τα Τρίκαλα δεν είναι ακόμη εφικτό να συμμετέχουν όλοι τους ζωντανά σε μια θεατρική παράσταση (σ.σ. χορός) η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο, τμηματικά.
Συντελεστές
Οι πέντε ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση είναι οι Ανδρέας Γαλαράς, Χριστίνα Σκρέτα, Σοφία Λαγού, Ζωή Γεραγόρη και Γωγώ Μπαρμπάτη.
Επίσης παίρνουν μέρος οι σολίστες Ελένη Ζιάκα διευθύντρια της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων και Θωμάς Σιώμος τραγουδιστής-συνθέτης, καθώς και πολλές ομάδες χορωδών.
Για την κατασκευή του σκηνικού και τα σκηνικά αντικείμενα ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τον γλύπτη Κων/νο Καρανίκα και τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Τέτσιο.
Οι φωτισμοί είναι του Αχιλλέα Τσιαμάντα και οι φωτογραφίες του Γιώργου Κώτση.
Το μακιγιάζ είναι της Έλλης Κυριαζίδου, ενώ το γραφιστικό μέρος (σχεδιασμός αφίσας και flayers) ανέλαβαν ο Θανάσης Τεντολούρης και η Βιργινία Μπαράκου από τους Un Common Partners.
Πρόγραμμα παραστάσεων
Οι πρώτες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μύλο Ματσόπουλου την Πέμπτη 31 Μαϊου και την Παρασκευή 1 Ιουνίου και θα συνεχιστούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (9-10/6) καθώς και τα επόμενα δυο Παρασκευοσαββατοκύριακα (15-16-17/6 και 22-23-24/6).
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων για τις κρατήσεις και άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 6944 901886.
Ώρα έναρξης 9:30 μ.μ
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ / φοιτητικό 8 ευρώ