Ένα νέο κοινοτικό Πρόγραμμα που δίνει ελπίδες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν νευραλγικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας, αλλά και της χώρας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το Νέο Πρόγραμμα ενίσχυσής τους με ποσό 25 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλία από πόρους του Ε.Σ.Π.Α.
«Ξεκινάμε σήμερα ένα κύκλο συζήτησης και συναπόφασης ως προς τη διαδικασία του προγράμματος για την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικό και χρήσιμο που δεν θα επαναλάβει αστοχίες και λάθη, που είχαν εμφανιστεί σε προηγούμενα Προγράμματα» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Το Νέο Πρόγραμμα αναφέρεται στις θεματικές ενότητες μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών και δίνει έμφαση στους δυναμικούς κλάδους δραστηριότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία, που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομικότητα και αυξημένη χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίοι θα δώσουν την ζητούμενη ώθηση στην περιφερειακή οικονομία.
«Όλες οι προσπάθειες ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων να πραγματοποιούνται με χρηματοοικονομικά εργαλεία ικανά να μοχλεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και συνέχισε: «Η θέση της περιφέρειας είναι ότι από την στιγμή που οι πόροι αυτοί θα εκταμιευτούν από τα ΠΕΠ, το πρόγραμμα να πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του παραδοσιακού προγράμματος επιδοτήσεων. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε τη δημιουργία μικρών περιφερειακών ΕΤΕΑΝ που να λειτουργούν ως ειδικά ταμεία μέσα στις συνεταιριστικές τράπεζες και να παρέχουν Εγγυήσεις ή Χαμηλότοκα δάνεια. Ένα τέτοιο ειδικό ταμείο με ανακυκλούμενους πόρους (αφού τα δάνεια επιστρέφουν στο ταμείο με την αποπληρωμή) θα μπορεί να είναι βιώσιμο και πέρα από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να εξελιχθεί σε ένα σταθερό εργαλείο στήριξης της επιχειρηματικότητας».
Για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί ειδικός «κουμπαράς» ανά περιφέρεια μέσα από τον οποίο θα ενισχυθούν μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις (βιοτεχνίες), τουριστικές αλλά κι εμπορικές. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διάρκεια ζωής δύο έτη και περισσότερα, αλλά και νέες που ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν για:
· Κτίρια και εγκαταστάσεις.
· Μηχανήματα και εξοπλισμό.
· Εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος.
· Εξοπλισμό και εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
· Συστήματα αυτοματοποίησης.
· Δικαιώματα τεχνογνωσίας.
· Προβολή και προώθηση.
· Αμοιβές συμβούλων.
Αναφερόμενος στον φορέα υλοποίησης ο κ. Αγοραστός ανέφερε χαρακτηριστικά: « Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος θέλουμε να είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έχουμε την εμπειρία διαχείρισης παρόμοιων προγραμμάτων και επειδή ακριβώς το πρόγραμμα είναι στοχευμένο τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία».
Επιδοτούνται υποδομές και νέες τεχνολογίες
Η Πληροφορική, η δημιουργία σημείων πώλησης από βιοτεχνίες και ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων είναι ορισμένες από τις επιλέξιμες δαπάνες.
Ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι:
· Δαπάνες στοχευμένες κυρίως σε καινοτομία, προστασία περιβάλλοντος, προωθητικές ενέργειες τόνωσης της εξωστρέφειας και τεχνολογίες πληροφορικής.
· Επιλέξιμος εξοπλισμός μεταφορικών μέσων που σχετίζεται με το παραγόμενο προϊόν και όχι η αγορά μεταφορικού μέσου.
· Η δημιουργία σημείων πώλησης των παραγόμενων προϊόντων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
· Ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων.
Κάθε περιφέρεια, θα μπορεί να διαφοροποιήσει τις επιλέξιμες δαπάνες της ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων της εμβέλειάς τους. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η αγορά γης, ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός και οι λειτουργικές δαπάνες.
Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων είναι τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων (μόνο για εκείνες με περισσότερα από δύο χρόνια λειτουργίας), αν στις προτάσεις υπάρχουν τα στοιχεία της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Επίσης για τις επιχειρήσεις με δύο χρόνια ζωής και άνω κριτήριο αξιολόγησης θα είναι ο συσχετισμός του ύψους της επένδυσης με τον κύκλο εργασιών.
Η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο. Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν οι προτάσεις προς το υπουργείο για την υλοποίηση του προγράμματος να είναι οι εξής:
Α. Θεματικές Ενότητες προς ένταξη στον Νέο Κύκλο Μ.Μ.Ε. : εν δυνάμει : μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο , υπηρεσίες. Προτείνονται όλες.
Β. Κλάδοι προς ένταξη στον Νέο Κύκλο Μ.Μ.Ε. : προτείνονται κλάδοι με υψηλή προστιθέμενη αξία, που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομικότητα και αυξημένη χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίοι θα δώσουν την ζητούμενη ώθηση στην περιφερειακή οικονομία. Προτείνονται όλοι οι κλάδοι αλλά με βαρύτητα βαθμολόγησης οι κλάδοι υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Γ. Προϋπολογισμός ανά Ενότητα : προτείνεται ενδεικτικά :
Μεταποίηση : 8.000.000
Τουρισμός : 8.000.000
Εμπόριο : 5.000.000
Υπηρεσίες : 4.000.000
Σύνολο 25.000.000 ευρώ (21 εκ. για υφιστάμενες και 4 εκ. για νέες επιχειρήσεις)
Σε περίπτωση μη κάλυψης του ποσού ανά θεματική, να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου από Θεματική σε Θεματική.
Δ. Φορέας Υλοποίησης έργου Μ.Μ.Ε. : προτείνεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στη σύσκεχη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Ρένα Καραλαριώτου, Ζήσης Γρηγορίου, Ευθύμης Ρεντζιάς οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καρδίτσας Βύρων Παππάς, Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλος, Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστ. Δοντάς, ο πρόεδρος του ΣΒΘΕΚΕ κ. Απ. Παπαδούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρ. Καλέας, ο πρόεδρος της ΕΚΑΑΕ κ. ΑΧ. Νταβέλης, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας κα Ειρήνη Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων κ. Κ. Ζαφείρης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας.