Παρουσίαση του βιβλίου « Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;»


Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε μπροστά σε μια  «συγκυρία»  επετείων   ιστορικών γεγονότων αλλά και τρέχουσων πολιτικών εξελίξεων . Βρισκόμαστε 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου που σφραγίστηκε από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να υψώνεται στην καρδιά του ναζιστικού θηρίου, στη καρδιά του Ράιχσταγκ ,στο  Βερολίνο ,την Πρωτομαγιά του 1945.

Παράλληλα  συμπληρώνονται 48 χρόνια από την επιβολή της  στρατιωτικής δικτατορίας της 21 Απρίλη 1967 στη χώρα μας , ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην προγραμματισμένη έναρξη της δίκης  της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή  των πολιτικών και ιδεολογικών απογόνων του Χίτλερ και των βασανιστών της Χούντας.

Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων  βάζει φωτιές απ’ την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή με το φόβο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου να είναι υπαρκτός.

Αν και η Ιστορία φαίνεται να μας κλείνει πονηρά το μάτι  ποτέ ,όμως, δεν επαναλαμβάνεται.  Δίνει συμπεράσματα που ισχύουν για σχετικά ανάλογες καταστάσεις. Χρησιμοποιώντας την ιστορική πείρα , χωρίς φυσικά μηχανιστικές μεταφορές, αλλά με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους. Την ανάγνωση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στη βάση των ταξικών συμφερόντων και της ταξικής πάλης

Το  ΚΚΕ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του στην προσπάθεια να αξιοποιείται στις συνθήκες του σήμερα η ιστορική πείρα της πάλης των λαών , να αντιμετωπίζεται σταθερά το δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού ως γέννημα θρέμμα του εκμεταλευτικού συστήματος που ζούμε , του καπιταλισμού.

Σ’ αυτή την προσπάθεια συμβάλει  η Κομματική Οργάνωση των ΕΒΕ στα Τρίκαλα

διοργανώνοντας εκδήλωση-παρουσίαση του  βιβλίου

« Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» ( του Ιβάν Μιχαΐλοβιτς Μάισκι)

την Τρίτη 21 Απρίλη,  στις 8:30 μμ, στη «Σουίτα» art cafe

 το βιβλίο θα παρουσιάσει o Χρήστος Κούτσικος ,

μέλος της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο και το συγγραφέα:

Το συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται δραματικά επίκαιρο στις μέρες μας για τους λόγους που προαναφέραμε. Γι’ αυτό και επανεκδίδεται-μετά από αρκετά χρόνια-  στα ελληνικά από  τις  εκδόσεις  «Σύγχρονη Εποχή».

 

Είναι γραμμένο από το σοβιετικό διπλωμάτη και ιστορικό Ιβάν Μιχαΐλοβιτς Μάισκι, που με γεγονότα και ντοκουμέντα απαντάει στο μύθο ότι τάχα η ΕΣΣΔ υπογράφοντας το 1939 το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία προκάλεσε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κεντρικό στοιχείο της αστικής μυθοπλασίας αποτελεί η προβολή του «συμφώνου μη επίθεσης» μεταξύ Γερμανίας – ΕΣΣΔ (Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μόλοτοφ) ως επιλογής που διευκόλυνε τη ναζιστική Γερμανία.

Το βιβλίο αυτό έχει στόχο ν’ αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Στις σελίδες του , ο αναγνώστης, με βάση συγκεκριμένα γεγονότα και ντοκουμέντα, θα δει πως ο μύθος αυτός αποτελεί ένα κακόβουλο κατασκεύασμα που βασίζεται στην αδύνατη μνήμη των πλατιών μαζών και στην ελλιπή κατατόπισή τους πάνω σε διεθνή ζητήματα.

Δείχνει πως ιθύνοντες κύκλοι της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κινούμενοι από τη βαθιά εχθρότητά τους προς τη χώρα του σοσιαλισμού, την ΕΣΣΔ, επί πέντε χρόνια πριν τον πόλεμο συστηματικά βοηθούσαν τον Χίτλερ, με τη μέθοδο της επονομαζόμενης «πολιτικής του κατευνασμού», να προετοιμάσει την καταστροφή του 1939-1945.

Το βιβλίο αποτελεί μια πολύτιμη αυθεντική ιστορική πηγή για τις αιτίες και την πορεία προς το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο συγγραφέας Ιβάν Μάισκι διετέλεσε πρεσβευτής της Σοβιετικής Ενωσης στη Βρετανία την κρίσιμη περίοδο 1932 – 1943,  ανέλαβε μια σειρά δύσκολες διπλωματικές αποστολές και εξελίχθηκε σε στενό συνεργάτη του Σοβιετικού επιτρόπου εξωτερικών υποθέσεων, Μαξίμ Λιτβίνοφ, ενώ μεταπολεμικά αναδείχτηκε σε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα  και τις μαρτυρίες του ,αφού ως στέλεχος  της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής, βρέθηκε στο επίκεντρο, στην καρδιά των εξελίξεων πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος , αλλά και στη διάρκειά του(Έλαβε μέρος, επίσης , στις εργασίες των συνδιασκέψεων των αρχηγών της ΕΣΣΔ, Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ στην Κριμαία (1945) και στο Πότσνταμ (1945).

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Τρικκαίων : 39 ρυθμίσεις οφειλών μέσα σε μόλις 6 ημέρες
Επόμενο άρθρο Ένα μοναδικό ρεκόρ από έναν σπουδαίο Θεσσαλό