Ειδήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας μουσικών την Τρίτη 10 Γενάρη μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι καλή χρονιά με αγώνες για καλύτερες μέρες, για το δίκιο μας και την τέχνη μας!

Η χρονιά έχει ξεκινήσει με σοβαρές εξελίξεις για τον κλάδο μας! Το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα τηςΚαλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παρά το ότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά, από το Κράτος και από όλες τις Κυβερνήσεις, η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.Μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση η Κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική Εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι Πτυχίων Ωδείων κατατάσσονται στην μισθολογική κατηγορία Τ.Ε. σύμφωνα με το ν. 4325/15. Ζητάμε τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για μουσική εκπαίδευση Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν,με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα.Σ’ αυτόν το δρόμο απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας προς τους επαγγελματίες μουσικούς, προς τους σπουδαστές μουσικής και το εκπαιδευτικό προσωπικό σε Ωδεία και σε Πανεπιστημιακά τμήματα, απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Τρίτη 10 Γενάρη μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (πλατεία Νομαρχίας) στις 12:30 μμ. Η συμβολική αυτή κίνηση επιδιώκουμε να στείλει μήνυμα την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία θα πραγματοποιούν μοτοπορεία και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας!Επίσης την ίδια μέρα, Παραρτήματα του Π.Μ.Σ. και Μουσικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν αντίστοιχες συμβολικές κινητοποιήσεις!

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του ΠΔ 85/22 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθολογική κατάταξη όλων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ.
  • Ανάπτυξη και διεύρυνση των αναγκαίων υποδομών για την Ανώτατη Δημόσια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση παράλληλα με την αξιοποίηση όσων ήδη υπάρχουν. Τα υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών να αποκτήσουν κατευθύνσεις δημιουργίας, εκτέλεσης και ερμηνείας ώστε να μπορούν από αυτά να βγαίνουν απόφοιτοι και σε αυτούς τους τομείς. Να μην αποσυνδέεται η θεωρία από την πράξη της μουσικής. Να μην αποσυνδέεται ο θεωρητικός από το αντικείμενο της τέχνης.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Καλλιτεχνικής Παιδείας με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών υπό την ευθύνη του ΥΠΑΙΘ τα οποία θα λειτουργούν στα όρια κάθε Δήμου ή Δημοτικού διαμερίσματος, και θα παρέχουν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνικά και μουσικά μαθήματα. Οι υπάρχουσες δομές των Δημοτικών Ωδείων μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Να υπάγονται, να χρηματοδοτούνται και να λειτουργούν με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ. Μέσα από αυτά, να μπορούν οι μαθητές να έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με την τέχνη της μουσικής, να κάνουν όσοι επιθυμούν εκεί την προετοιμασία τους για τις αντίστοιχες ανώτατες Κρατικές σχολές. Τα κέντρα αυτά δε θα οδηγούν στην απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων. Η λειτουργία τους να γίνεται με μόνιμο προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Όσοι κατέχουν δίπλωμα οργάνου, μονωδίας ή σύνθεσης από Ωδεία που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος μέχρι και την περίοδο εφαρμογής αυτού, να μπορούν να αντιστοιχίσουν τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς των αντίστοιχων Κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους ή με κριτήρια που θα ορίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα.
  • Αξιοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού δυναμικού για τη στελέχωση του Δημόσιου συστήματος Καλλιτεχνικής – Μουσικής Παιδείας παράλληλα με την ανάδειξη νέου δυναμικού.
  • Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να προσφέρονται δημόσια και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα καλύπτουν όλο το αντικείμενο της τέχνης.
  • Αναβάθμιση και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατάργηση της δυνατότητας δεύτερης ανάθεσης στους εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
  • Σύνδεση του επαγγελματικού δικαιώματος με το πτυχίο. Απορρίπτουμε κάθε μηχανισμό πιστοποίησης κατάργησης, κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των πτυχίων μας.
  • Πέρασμα της ευθύνης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση από το ΥΠΠΟΑ στο ΥΠΑΙΘ.

Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα με Συνελεύσεις και συσκέψεις για τη διαμόρφωση αιτημάτων που αφορούν την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και τα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρακατάθεση απαλλοτρίωσης στο νέο δρόμο από Περιφερειακή Τρικάλων έως Γέφυρα Καραβόπορου
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας