Ο κος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ, Βουλευτής Ν Τρικάλων, τοποθετήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, στο Γ θερινό τμήμα και αφορούσε την περαίωση των ανέλγκτων υποθέσεων με ληξηπρόθεσμες οφειλές.
“Σαράντα ολόκληρα χρόνια παλεύω για κοινωνική δικαιοσύνη, όπως πάρα πολλοί εδώ μέσα. Σαράντα χρόνια, χωρίς εκπτώσεις, στο σύστημα αρχών και αξιών το οποίο πρεσβεύω. Το ζήτημα της περαίωσης, προφανώς είναι αντίθετο στο σύστημα αξιών και αρχών της ιδεολογίας και της ηθικής μας. Υπ’ αυτήν την έννοια οποιοσδήποτε από εμάς θα έλεγε «όχι». Άλλωστε διακηρύξαμε πάρα πολλές φορές ότι πρέπει να τεθεί ένα τέρμα σε αυτή την ιστορία. Ερχόμαστε όμως σήμερα να πάρουμε θέση έχοντας απέναντι μια στυγνή πραγματικότητα που αφορά τη χώρα και την επιβίωση της. Υπάρχει μια αντικειμενική κατάσταση με 2,5 εκατ. ανέλεγκτες υποθέσεις, με 1,3 εκατ. ληξιπρόθεσμες οφειλές, με 150.000 υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια κ.λπ. και δεδομένης της αδυναμίας του φορολογικού μηχανισμού, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εσόδων. Είναι αναγκαιότητα να καλυφθούν οι «τρύπες».”
Υπενθύμισε τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη «Σήμερα ανακοινώνω μια γενναία ρύθμιση. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν, όχι για απαλλαγή αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν, απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Για όλο το παρελθόν μέχρι σήμερα».
Επέμεινε να τονίσει “αυτό το «μέχρι σήμερα». Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένα αύριο, για μια αυριανή περαίωση. Αυτό είναι ζήτημα όλου του πολιτικού συστήματος, αλλά προπαντός της ίδιας της Κυβέρνησης. Εξηγούμαι, όσον αφορά στο πολιτικό σύστημα, και καλώ εδώ όλα τα Κόμματα να πουν «ναι» στην περαίωση και να δηλώσουν κατηγορηματικά και πολιτικά ότι αυτό θα ισχύσει για τελευταία φορά και ότι ποτέ ξανά δεν θα ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, νομοθέτημα για περαίωση.”
Και κατέληξε, “Εγώ, σε ό, τι με αφορά προσωπικά κάνω ρητή και κατηγορηματική δήλωση, τούτη τη φορά θα ψηφίσω «ναι», δεν θα υπάρξει όμως ποτέ στη ζωή μου άλλη φορά, που θα ψηφίσω ξανά «ναι» στην περαίωση. Γιατί δεν πρέπει να υπάρξει μια πορεία τέτοια για να καταστεί η Βουλή «σχιζοφρενική» δηλαδή, άλλα να λέμε χθες κι άλλα αύριο κι εφόσον κάνουμε δηλώσεις να επανερχόμαστε σε ένα τέτοιο πεδίο και να βρισκόμαστε σε αντίφαση με τον εαυτό μας. ”
Κάλεσε την Κυβέρνηση με νέα νομοθετήματα να αντιμετωπίσει το κακό αυτό προηγούμενο αφού “απαιτείται, κύριε Υφυπουργέ, να ληφθούν μέτρα εκ μέρους της Κυβέρνησης με καινούργια νομοθετήματα, τα οποία θα οδηγούν πραγματικά στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης. Το φορολογικό σύστημα οφείλει να γίνει αποτελεσματικό και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρθούν οι αιτιάσεις που οδηγούν τους φοροφυγάδες στη φοροδιαφυγή και προς τούτο απαιτούνται γενναία, σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα. Πρέπει να έρθει νόμος, πάραυτα στη Βουλή που να προβλέπει όποιος είναι εφοριακός υπάλληλος, και ειδικότερα οι ελεγκτές, να δηλώνει με την εκκίνηση της εργασίας του στη ΣΔΟΕ το «τι έσχες» για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στο «πόθεν έσχες». Πρέπει να προχωρήσετε σε μέτρα, όπως δήμευση περιουσίας όλων των επίορκων. Κάθε υπάλληλος στη ΣΔΟΕ που θα συλλαμβάνεται να είναι επίορκος, να δημεύεται η περιουσία του. Πρέπει, όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, να υπάρξει ειδικός κλάδος φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να υπάρχουν 150.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Πότε θα τελεσιδικήσουν όταν χρειάζεται από 7-10 χρόνια η κάθε περίπτωση; Πρέπει λοιπόν, να αναλάβει πρωτοβουλία το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουν νομοθέτημα όπου θα υπάρχει ξεχωριστός κλάδος, έτσι ώστε να εξετάζει αποκλειστικά και μόνο φορολογικές υποθέσεις.