Ο χαιρετισμός του υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ στη Σμύρνη


Στη Σμύρνη βρέθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που διεξήχθη εκεί.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Σκρέκας στάθηκε στις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ των δυο χώρων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι σχετικοί δείκτες τα τελευταία χρόνια.

Στάθηκε δε στην ανάγκη η εμπορική συνεργασία μεταξύ των Ελλάδας και Τουρκίας να γίνει ακόμη ποιο έντονη, σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα λειτουργήσει επωφελώς και για τις δύο πλευρές. Τομείς όπως η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός είναι πολύ πιθανό ότι θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, επιχειρηματικά σχέδια για κοινές εμπορικές ή επενδυτικές δραστηριότητες προς τρίτες χώρες θα συνεχίσουν να καταστρώνονται με την προοπτική να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέτοιου είδους εξελίξεις». «Το μέλλον των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία διαγράφεται ευοίωνο» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας «είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας, στο χέρι των κυβερνώντων αλλά και στο χέρι των ανθρώπων της επιχειρηματικής δράσης, να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Κ. Σκρέκα κατά τις εργασίες του Φόρουμ:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις επιχειρηματίες από δύο γειτονικές χώρες, τις οποίες συνδέει άρρηκτα η ιστορία και η γεωγραφία, να συζητούν, να συνάπτουν συμφωνίες, να συμπράττουν παραγωγικά. Αυτές τις συνεργασίες τις επιδιώκουμε και τις ενθαρρύνουμε. Μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών μας.

 

Πάντοτε οι λαοί μας σέβονταν και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλο. Θα έλεγα και κάτι περισσότερο. Βλέπουμε με συμπάθεια ο ένας τον άλλο. Ζήσαμε για αιώνες δίπλα-δίπλα. Μας ενώνουν πάρα πολλά.

 

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η ελληνοτουρκική φιλία περνά μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη. Αυτό είναι κάτι που το γνώριζαν και το εφάρμοσαν στο παρελθόν μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες. Τον Οκτώβριο του 1930 ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφτηκε την Άγκυρα. Εκεί υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, το οποίο έθεσε τις βάσεις της διμερούς συνεννόησης για πολλά χρόνια. Μαζί με το Σύμφωνο Φιλίας ο Βενιζέλος και ο Ινονού φρόντισαν να υπογράψουν και άλλες Συμφωνίες. Μεταξύ αυτών και

 

μια Σύμβαση Εμπορίου, η οποία ρύθμιζε τις εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

 

Αυτού του είδους οι εμπορικές σχέσεις παραμένουν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικές. Το διμερές εμπόριο κινείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, με συνολικά αυξητική τάση. Από τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, υπήρξε ένα άλμα στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Με άλλα λόγια, στο διάστημα 2010-2013 ο όγκος τους διμερούς εμπορίου σχεδόν διπλασιάστηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα. Αντίστοιχα, το 2013 οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ελληνική αγορά κατέλαβαν τη 14η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες και τη 2η θέση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων.

 

Αλλά και στον τουρισμό υπάρχει μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έως το τέλος του 2014 πάνω από 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, ενώ περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες τουρίστες θα επισκεφθούν την Τουρκία.

 

Ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Τουρκία, και αντίστοιχα τουρκικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Ελλάδα. Γνωρίζω προσωπικά πολλούς Έλληνες που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ. Γνωρίζω επίσης και αρκετούς Τούρκους που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο κατοικίας και επιχειρηματικής δράσης.

 

Η εκατέρωθεν επενδυτική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων: από το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες, μέχρι τις κατασκευές, τις τράπεζες και τη μεταποίηση. Αυτές οι εξελίξεις είναι φυσικά καλοδεχούμενες. Ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην οδό της ανάπτυξης μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο ύφεσης. Περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία. Το ύψος της αξίας των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ανέρχεται σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Βέβαια, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ακόμα και σε κάτι που πηγαίνει καλά. Έτσι για παράδειγμα, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τις αρχές της Τουρκίας για να αρθούν και τα τελευταία δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια σε εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Αυτές οι περιπτώσεις είναι ευτυχώς σχετικά λίγες. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μικρά

προβλήματα μπορούν πολύ εύκολα να επιλυθούν μέσα σε πνεύμα φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Είναι προφανές ότι η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα λειτουργήσει επωφελώς και για τις δύο πλευρές. Τομείς όπως η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός είναι πολύ πιθανό ότι θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, επιχειρηματικά σχέδια για κοινές εμπορικές ή επενδυτικές δραστηριότητες προς τρίτες χώρες θα συνεχίσουν να καταστρώνονται με την προοπτική να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέτοιου είδους εξελίξεις.

 

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Γραφειοκρατικά εμπόδια παρακάμπτονται, η έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων απλοποιείται, το κόστος μειώνεται. Η Ελλάδα συνεχώς αναβαθμίζεται σε όλους τους διεθνείς δείκτες επιχειρηματικότητας και καθίσταται ολοένα ελκυστικότερος προορισμός για ξένες επενδύσεις. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, από το 2013 στο 2014, η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την ευκολία έναρξης μιας νέας επιχείρησης. Από την 147η θέση τώρα βρίσκεται στην 36η. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας διαρκώς ενισχύεται. Τούρκοι επενδυτές είναι φυσικό να διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Τους καλοδεχόμαστε και δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά με ασφάλεια.

 

Η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν σημαντικές παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες. Ταυτόχρονα, προσφέρουν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Η εκμετάλλευση όλων αυτών των παραγόντων μπορεί να προσφέρει αυξημένα οφέλη. Και στις μεταξύ τους συναλλαγές και στις συνέργειες σε διάφορους τομείς, αλλά και στις συναλλαγές με αγορές πέρα από τα γεωγραφικά τους σύνορα. Εκείνο που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να εκμεταλλευτούμε είναι η στρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Πολύ θετικό ρόλο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις διαδραματίζει η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο Συμφωνίες. Τη Συμφωνία για την Αμοιβαία Προώθηση και

 

Προστασία των Επενδύσεων και τη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος.

 

Η συνεχής επικοινωνία και η συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών αποτελεί επίσης ένα μεγάλο επίτευγμα, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντική είναι η συμβολή των κοινών Επιχειρηματικών Συμβουλίων και Επιμελητηρίων, τα οποία λειτουργούν αποτελεσματικά εδώ και χρόνια.

 

Το σημερινό φόρουμ είναι μία επιπλέον πρωτοβουλία για την απευθείας γνωριμία Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, για την ανταλλαγή μεταξύ τους απόψεων και σχεδίων, για τον εντοπισμό πεδίων κοινού οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό η σημασία του είναι πολύ μεγάλη. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα των εργασιών του θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία.

 

Το μέλλον των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία διαγράφεται ευοίωνο. Είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας, στο χέρι των κυβερνώντων αλλά και στο χέρι των ανθρώπων της επιχειρηματικής δράσης, να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από αυτή τη συνεργασία, για το κοινό καλό των δύο λαών μας μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ευημερίας.

 

Σας ευχαριστώ θερμά»!

 

Προηγούμενο άρθρο Ετήσια απογραφή εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων
Επόμενο άρθρο Παραδίδεται η νέα γέφυρα στον Πορταϊκό ποταμό