Ειδήσεις

Ο Τάσος Τσιαπλές για την δημιουργία Αναπτυξιακών οργανισμών των ΟΤΑ και την συμμετοχή της περιφέρειας


Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, που προωθούνται εδώ και χρόνια, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και τους εκλεγμένους τους σε Περιφέρειες και Δήμους, δεν είναι απλά ένα διαχειριστικό ζήτημα, αλλά καθοριστικής σημασίας για το αστικό πολιτικό σύστημα, ώστε να υπηρετείται με σταθερότητα η επιχειρηματική δράση και κερδοφορία σε κάθε περίοδο.

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ στην Τοπική Διοίκηση, δεν θα αφορά μόνο την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, με προτεραιότητα όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την υγεία και την παιδεία, αλλά θα επικεντρώνεται σε μια ισχυρότερη παρέμβαση, ώστε Περιφέρειες και Δήμοι, να συνδράμουν στην δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Με διαμορφωμένες πλέον τις μεγάλες διοικητικές δομές (Περιφέρειες – Δήμοι) και τις λειτουργίες που έχουν ήδη αναλάβει ή θα αναλάβουν, όπως π.χ. οι περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, ο πόρος του ΕΝΦΙΑ, ευνοείται η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις, η πρόσβασή τους με την συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης σε τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Με ισχυροποιημένο το επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας Περιφερειών, Δήμων, των δικτύων και των συνδέσμων τους, μπορεί ταχύτερα σήμερα για παράδειγμα, να προωθηθούν οι νέοι επιχειρηματικοί δρόμοι της «πράσινης οικονομίας» με τις ΑΠΕ, την διαχείριση των απορριμμάτων, τα προγράμματα αγροτουρισμού, τα δίκτυα μεταφορών, κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διεύρυνε τις επιχειρηματικές δυνατότητες για τους φορείς της Τ.Δ με τον Κλεισθένη, για σειρά τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα απορρίμματα, η επιχειρηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, διεύρυνε το πλαίσιο δράσης των Α. Ε. των ΟΤΑ .

Η Ν.Δ τώρα, χωρίς να καταργεί τις προηγούμενες Α.Ε, θεσμοθετεί νέες με τον τίτλο “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί”.

Μέσα απ’ αυτά τα νέα διευρυμένα επιχειρηματικά σχήματα που δημιουργούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται,  διευθετούνται και επιμέρους αντιθέσεις, όπως π.χ. το αίτημα της ΚΕΔΕ να διαχειρίζονται και οι δήμοι μερτικό από το ΕΣΠΑ, να εξυπηρετηθούν “μικροί” δήμοι που δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες, να αντιμετωπιστούν επενδύσεις σε υποδομές π.χ. ύδρευσης, λυμάτων, απορριμάτων, άλλες υποδομές, που πέρα από λαϊκές ανάγκες, αφορούν και σε ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, του αγροδιατροφικού τομέα, των σχεδίων επιχειρηματικής αξιοποίησης του νερού, απορριμμάτων, κλπ.

Με τη λειτουργία των νέων Α.Ε, ως ΝΠΙΔ, ειδικού σκοπού, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης αντικατάστασης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού σε Περιφέρειες και Δήμους, αξιοποιώντας και τον δημοσιονομικό κορσέ που δεν επιτρέπει τις προσλήψεις, αφού θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση δράσεων κρατικών ενισχύσεων, θα αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία, θα διαχειρίζονται αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωενωσιακούς πόρους, συμπράττοντας με τους ΟΤΑ, μέσω προγραμματικών συμβάσεων αναλαμβάνοντας δράσεις και λειτουργίες τους.

Το προσωπικό των νέων Α.Ε-ΟΤΑ, αφορά σε τακτικό και έκτακτο, που δεν καταγράφεται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ως προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Η δράση των νέων Α.Ε-ΟΤΑ, είναι ευρύτατη, συμπεριλαμβάνοντας “την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των φορέων της Τ.Δ και των ενώσεών τους”, “την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων και των περιφερειών”, “την  ωρίμανση έργων υποδομής καθώς και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης”.

Δηλαδή περιλαμβάνει όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων στους Δήμους και που θα φύγουν από την αρμοδιότητα και το έλεγχο των εκλεγμένων συμβουλίων.  Οι τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες των δήμων, με μια διαπίστωση του δήμαρχου “ότι δεν είναι σε θέση να περαιώσουν το έργο τους” εκχωρούνται στους “Αναπτυξιακούς Οργανισμούς”.

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει την δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών και την πρόταση της Νεοδημοκρατικής περιφερειακής αρχής, για την συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σ’ αυτόν, που θα προκύψει άμεσα, με την προσαρμογή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Λάρισας ΑΑΕ Ο.Τ.Α, σε Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας (27.8.2020)

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση σχολικών ειδών από Το Χαμόγελο του Παιδιού
Επόμενο άρθρο 16 πρόστιμα στη Θεσσαλία για μάσκες και παραβάσεις σε καταστήματα