-«Το επιστημονικό δυναμικό στη Θεσσαλία που ασχολείται με γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία θα το ζήλευαν πολλές άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»
«Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα καυτά ζητήματα αξιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη», τόνισε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τις διοικήσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και των συλλόγων γεωτεχνικών (Γεωπονικός, Κτηνιατρικός, Ιχθυολογικός, Δασολογικός, Γεωλογικός).
«Ο κ. υπουργός πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα όλων των βαμβακοπαραγωγών και των φορέων τους να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τη μείωση παραγωγής στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι. Πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσουν οι αγρότες με μειωμένη παραγωγή τη συνδεδεμένη ενίσχυση, μεριμνώντας φυσικά για την προστασία των πραγματικών παραγωγών», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ταυτόχρονα, κάλεσε τον κ. Κ. Σκανδαλίδη «να τοποθετηθεί δημόσια για το τι πρόκειται να κάνει σχετικά με τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και ιδίως τη μείωση της νιτρορύπανσης», για τα οποία δεσμεύτηκε «ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης με την ψήφο των Θεσσαλών να αξιολογήσει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους για να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της συνέχισής τους».
Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε τους γεωτεχνικούς «άμεσους συνεργάτες του» και επανέλαβε την δέσμευσή του «να συνδιαμορφώσουν το αναπτυξιακό του πρόγραμμα για την περιφέρεια», για το οποίο επανέλαβε ότι «είναι ευέλικτο και δυναμικό προκειμένου να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασής του να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσεων για τον αγροτικό τομέα στην περιφέρεια Θεσσαλίας. «Αντικείμενο της ομάδας είναι να συλλέγει και να επεξεργάζεται σε συνεχή βάση τα δεδομένα από τον αγροτικό τομέα, να σημαίνει συναγερμό σε περιπτώσεις πανδημίας όπως φέτος με το πράσινο σκουλήκι ή ακραίων καιρικών φαινομένων, να ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα τους παραγωγούς και βεβαίως να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις», είπε και υπογράμμισε:
«Το επιστημονικό δυναμικό στη Θεσσαλία που ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι τέτοιο που θα το ζήλευαν πολλές άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την διάθεση για προσφορά προς όφελος της Θεσσαλίας, της αγροτικής οικονομίας και εν τέλει της κοινωνίας».
Στη συνάντηση έγινε μεταξύ άλλων συζήτηση για το προτεινόμενο οργανόγραμμα στην περιφέρεια Θεσσαλίας για το οποίο οι γεωτεχνικοί έχουν αντιρρήσεις.