Ο Δήμος Τρικκαίων υιοθετεί συστήματα ένταξης “μιας στάσης” για τους μετανάστες


 Σε διήμερο συνέδριο για θέματα μεταναστών που πραγματοποιήθηκε στην περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα, συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμο Τρικκαίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Ζήσης Γκουγκουστάμος και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα Βάσω Κάκλα.

 Όπως μας ανάφερε χθες ο κ. Γκουγκουστάμος, κύριο ζήτημα που συζητήθηκε στο συνέδριο ήταν η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και οι καλύτερες πρακτικές που μπορούν να αναδειχθούν προκειμένου να τις υιοθετήσουν οι χώρες της ΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με τους μετανάστες να βρίσκουν χώρο και τόπο για να επιλύονται τα προβλήματά τους και να ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες

Συζητήθηκαν επίσης σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την πρόσβαση των μεταναστών στα συστήματα υγείας και πρόνοιας. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους νόμιμους και τους μη νόμιμους μετανάστες, κυρίως για τους δεύτερους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας (νοσοκομεία κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να προχωρούν τα βαριά νοσήματα στα παιδιά τους και να επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Υπάρχουν όμως κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, είπε ο κ. Γκουγκουστάμος, που δεν διακρίνει τους μετανάστες σε νόμιμους και μη νόμιμους. Οι παροχές υγείας είναι για όλους το ίδιο, απλά έχει σχέση με το πως μπορεί να καταγραφεί ο κάθε μετανάστης για να ελεγχθεί η νομιμότητα και στη συνέχεια να μπορούν να του παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Διαπιστώθηκε όμως ότι οι καλύτερες πρακτικές παροχής υπηρεσιών υγείας στους μετανάστες βρίσκονται στην Πορτογαλία. Έχει υιοθετήσει συστήματα ένταξης “μιας στάσης” την οποία και ο Δήμος Τρικκαίων επιθυμεί να εφαρμόσει και κάτι τέτοιο συζητά ο κ. Γκουγκουστάμος με τον δήμαρχο κ. Χρ. Λάππα. Ως πρακτική την έχουν υιοθετήσει και πλέον απομένει να την εφαρμόσουν, είπε ο αντιδήμαρχος.

Το τι σημαίνει ένταξη “μιας στάσης” για τους μετανάστες, διευκρίνησε ακολούθως ο κ. Γκουγκουστάμος. Ο μετανάστης θα μπορεί να επισκεφθεί ένα γραφείο στο δημοτικό κατάστημα της κάθε περιοχής, όπου η σύνθεση των υπηρεσιών σ’ αυτό το γραφείο θα είναι σχεδόν από όλα τα υπουργεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η γραφειοκρατία και να επιλύονται επί τόπου τα προβλήματά του ή το ειδικό πρόβλημα που πιθανόν θα έχει και στη συνέχεια να μην χρειάζεται ο μετανάστης να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο που μιλά τη γλώσσα του και αυτή της τοπικής κοινωνίας που βρίσκεται, δηλαδή τους λεγόμενους διαμεσολαβητές.

Αναδείχθηκε επίσης το ζήτημα των διαμεσολαβητών και τονίστηκε ότι είναι ανάγκη πλέον να υιοθετηθεί και στη χώρα μας αυτός ο θεσμός και κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους ρομά.

Προηγούμενο άρθρο Καινούργιο καθεστώς στην Ασκληπιού
Επόμενο άρθρο Συγκεκριμένο πλαίσιο για τα περίπτερα