Η Παγκόσμια ημέρα του νερού, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σπουδαιότητα του νερού και τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων. Η φετινή παγκόσμια ημέρα νερού 22 Μαρτίου 2014 είναι αφιερωμένη στο νερό και την ενέργεια.
Το νερό και η ενέργεια αποτελούν δύο από τις βασικές συνιστώσες της ζωής, της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου. Η παραγωγή τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών διατροφής του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού προϋποθέτει την εξασφάλιση νερού και ενέργειας. Τόσο το νερό, που για την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη μας θεωρείται ένα αγαθό αυτονόητο, προσιτό κάθε στιγμή, ενώ για εκατομμύρια συνανθρώπους μας είναι ακόμα δυσεύρετο, απρόσιτο, και μετατρέπεται σε κρίσιμο πρόβλημα ζωής ή θανάτου, όσο και η ενέργεια βρίσκονται ήδη σε πολλές περιοχές του κόσμου σε ανεπάρκεια ή έλλειψη.
Επί πλέον, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τους υδατικούς πόρους με σοβαρή μείωση της παροχής των ποταμών και του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων σε περιοχές με ημίξηρο κλίμα, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα νερού και την ποιότητά του. Στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη θα παρατηρηθεί αύξηση της ξηρασίας, της ραγδαιότητας των βροχών και των πλημμυρών που θα θέσουν την παραγωγή τροφίμων σε κίνδυνο και θα αυξήσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η στρατηγική για το νερό και την ενέργεια θα πρέπει να ενσωματώνει τα παρακάτω:
-
Την αειφορική χρήση νερού και ενέργειας
-
Τη βέλτιστη διαχείριση του αρδευτικού νερού με σκοπό τη μείωση της ζήτησης και αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας
-
Την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ανθρώπων σε νερό και ενέργεια με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας και την εξασφάλιση τροφίμων
-
Την αντιμετώπιση της αντιπαλότητας ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Επίσης η UNICEF με έκθεση της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού , γεγονός το οποίο
σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Έρευνες της UNICEF, του Ο.Η.Ε και Ευρωπαϊκών κέντρων Ερευνών, φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα . Πιο συγκεκριμένα:
Α) Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Β) Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
Γ) Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι του τρίτου κόσμου πλήττονται από λειψυδρία
Δ) Η έλλειψη νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα καθώς το 2050 , ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 κυβικά μέτρα ετησίως.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το πρόβλημα του νερού τόσο για την ύδρευση του οικιστικού ιστού όσο και για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εδαφών μας είναι οξύ και έντονο. Σε πολλές περιοχές, στον τομέα της ύδρευσης αντιμετωπίζουν κατά καιρούς προβλήματα που αφορούν τόσο στην επάρκεια του νερού, που οδηγούν είτε σε τμηματική παροχή του, είτε σε διακοπή της υδροδότησης κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, όσο και στην ποιότητα του, αναγκάζοντας τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν το νερό για να πιούν. Επίσης στον τομέα της άρδευσης έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα από τη μία της εγκατάλειψης μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω έλλειψης νερού και από την άλλη του τεράστιου κόστους για την άντλησή του και την άρδευση των λίγων αρδευόμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από όλα τα παραπάνω η υφιστάμενη κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών, ενώ σίγουρα αποτελεί καίριο πλήγμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ας μην ξεχνάμε πως το πρόβλημα του νερού μπορεί να οξυνθεί κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισης του από τον άνθρωπο . Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η κατασπατάληση του νερού θα δημιουργήσουν στο μέλλον ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στην ποιότητα του πόσιμου νερού, όσο και στην ποσότητα.
Θα πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε την πολιτιστική περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για να προστατεύσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους ορίζοντες.
Σύμφωνα με τον την Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο υδροφόρος ορίζοντας της χώρας μας κινδυνεύει κυρίως από τα φυτοφάρμακα και τη σπατάλη, και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «σπάταλη στο νερό».
Η ΔΕΥΑ Τρικάλων, φροντίζει ώστε οι αρχές που θέλουν το νερό ως κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα να γίνουν δέσμευση έναντι όλων των κατοίκων του νέου διευρυμένου Δήμου Τρικκαίων. Θεωρεί το νερό ως το πιο σημαντικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες σε επαρκείς ποσότητες και στην κατάλληλη ποιότητα. Αντιμετωπίζει το νερό ως μη αστείρευτη κληρονομιά και κάθε σταγόνα πολύτιμη, επικεντρώνοντας τις ενέργειες της στην κατεύθυνση της ορθολογικής του διαχείρισης.
Οφείλουμε ή καλύτερα επιβάλλεται, καθοδηγούμενοι από την εκτίμηση ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αφ΄ενός μεν ότι πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις καταχρήσεις του στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αφ΄ετέρου δε ότι απαιτείται να διασφαλίσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά που διαφυλάττουν την υγιεινή μας διαβίωση, ούτως ώστε να μην μας λείψει ποτέ. Το νερό είναι πολύτιμο. Η υποχρέωση για την εξοικονόμηση του είναι υποχρέωση όλων μας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ελεγχθεί και επεξεργαστεί, για μια βρύση που στάζει ξοδεύουμε τουλάχιστον 5.500 λίτρα νερό τον χρόνο. Για ένα καζανάκι που στάζει είναι σαν να αφήνουμε μια βρύση να τρέχει όλη την νύχτα.
Επιπλέον, όταν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει την ώρα που βουρτσίζουμε τα δόντια μας ξοδεύουμε τουλάχιστον 10 λίτρα νερό, ενώ όταν ποτίζουμε το καλοκαίρι τις μεσημεριανές ώρες η μισή ποσότητα του νερού εξατμίζεται.
Γι΄αυτό αλλάζουμε στάση και:
-
κλείνουμε το γενικό διακόπτη του νερού όταν λείπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι.
-
επιδιορθώνουμε άμεσα βρύσες και καζανάκια που στάζουν.
-
ελέγχουμε τακτικά το υδρομετρο μας για τυχόν διαρροή
-
ποτίζουμε τις απογευματινές ώρες το καλοκαιρι και κλείνουμε τη βρύση όταν πλενόμαστε.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. συνεργάζεται με σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την ενημέρωση των παιδιών σχολικής ηλικίας για το νερό, κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις υδρεύσεως και αποχετεύσεως (αντλιοστάσιο, βιολογικός καθαρισμός).
Η ενημέρωση γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες και αφορά το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη των Τρικάλων.
Στόχος είναι η δημιουργία μελλοντικών υπεύθυνων καταναλωτών, που θα αντιμετωπίζουν με την δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη το ζήτημα της προστασίας των υδάτινων πηγών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα παιδιά ενημερώνονται για τις πηγές εξεύρεσης και την διαχείριση του νερού , για τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να γίνει πόσιμο και ασφαλές για χρήση, για το δίκτυο που το διοχετεύει στην πόλη, για τα αποθέματα και τις προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση νέων πηγών, για το δίκτυο αποχέτευσης και τον Βιολογικό Καθαρισμό και τους μεταφέρεται η ανησυχία για το μέλλον ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνείδησή τους το αίσθημα της ατομικής ευθύνης στο θέμα της μελλοντικής έλλειψης νερού στον πλανήτη.