Πρωτοσέλιδο

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες των Τρικάλων από αγριογούρουνα


Μεγάλες ζημιές και καταστροφές προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες ( σιτηρά – καλαμπόκι-τριφύλλι- αμπέλια και άλλα) από πολυπληθείς ομάδες αγριογούρουνων σε όλο το Νομό Τρικάλων. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή όπου οι καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και της ανάπτυξης , αποτελούν «βορρά» στις επιθέσεις των χοίρων, με ανυπολόγιστες ζημιές . Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων και της ΕΕ , που από τη μια αδυνατούν να καλύψουν  τις καθημερινές και τρέχουσες ανάγκες και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τον αναχρονιστικό – φοροεισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ , όπου βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των παραγωγών για την υποτιθέμενη ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής χωρίς να αποζημιώνει για την ζημιά που έχουν υποστεί  αλλά και άλλων αιτιών καταστροφής και νοσών.

Αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι συνέπειες του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ και οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που το διατηρούν.

Όπου:

  • Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές από 70-75 εκατ. ευρώ σε 170-175 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Καμιά κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ πάρα την πρόβλεψη του νέου κανονισμού για 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ (περίπου 30-35 εκατ. ευρώ το χρόνο).
  • Με αυτό τον τρόπο ο ΕΛΓΑ, που είναι κρατικός οργανισμός, όχι μόνο λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά, αλλά ακόμη χειρότερα, αφού με αυτά τα χρήματα καλύπτονται εκτός από τις αποζημιώσεις και οι πάγιες ανάγκες του ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά έξοδά του, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, ενοίκια, τηλέφωνα κλπ., αλλά και 30 ακόμη εκατ. ευρώ που πάνε στις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
  • Έτσι από τα 175 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών διατίθενται για αποζημιώσεις μόνο τα 125 εκατ. ευρώ ως ανώτατο ποσό το χρόνο, περίπου στο ¼ του ποσού που δινόταν ως το 2011 και ενώ οι ζημιές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Αν το ύψος των ζημιών ξεπερνάει αυτό το ποσό, τότε υπάρχει οριζόντια περικοπή στους δικαιούχους παραγωγούς.
  • Με το νέο κανονισμό ζούμε τον παραλογισμό να πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα στρέμματα καλλιέργειας χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε παραγωγή, αν θα την πουλήσουμε και σε ποια τιμή, αν θα πληρωθούμε από εμπόρους και βιομηχανίες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων, που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και έτσι ο αγρότης και σε πολύ χειρότερη μοίρα ο κτηνοτρόφος πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και χωρίς να αποζημιώνονται από τη ζημιά που υπέστησαν.
  • Υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Αποτέλεσμα, οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στην αποζημίωσή τους. Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ ότι σε 6 μήνες δίνονται αποζημιώσεις, αφού συνήθως οι καθυστερήσεις αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες.
  • Ο στόχος τους είναι η παράδοση τμήματος ή του συνόλου της ασφάλισης της παραγωγής σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εισφορές και θα δίνουν μικρότερες αποζημιώσεις.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κλπ. δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να αγωνιστούν για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε με ευθύνη του κράτους, που θα έχει στην κατοχή του και θα διαθέτει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις απαραίτητες υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές, ασθένειες και ζωονόσους, αξιοποιώντας την επιστήμη, να εξασφαλίζει την προστασία της παραγωγής ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές, δίνοντας βάρος στην πρόληψη.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αλλά και το συνεπές αγροτικό κίνημα μέσα από την Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων ,  χρόνια τώρα παλεύουμε και αναδεικνύουμε τις συνέπειες του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ , στην ασφάλεια , στις εισφορές , τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις .

Καλούμε τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο να δυναμώσει την πάλη του μέσα από τους ΑΣ και την Ομοσπονδία , να διεκδικήσουμε μαζικά και μαχητικά :

  • Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • Κατάργηση των ΠΣΕΑ (τώρα ΚΟΕ) που αποζημιώνουν με ψίχουλα την παραγωγή και το κεφάλαιο μετά από 3 και πάνω χρόνια.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιχαλαζικά δίχτυα, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που καλείται να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Απαιτούμε:

 

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς, για κάλυψη απωλειών εισοδήματος
Προηγούμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Κινδυνεύουν με λουκέτο Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού