Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2011


 

  • Η Ύφεση δεν καταπολεμάται μόνο με περιοριστικά μέτρα

Η ενίσχυση του Π.Δ.Ε. και η ρευστότητα στην Αγορά αντίδοτο στην κρίση    Ο Προϋπολογισμός του 2011 χαρακτηρίζεται από μια υπεραπλουστευτική λογική: «Όταν τα αποτελέσματα των πολιτικών δεν συναντούν τους στόχους ερχόμαστε και προσαρμόζουμε τους στόχους πάνω στα αποτελέσματα», τόνισε ο Ν. Λέγκας μιλώντας στη Βουλή.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πέρα από την αναγκαιότητα για τη δημιουργία συστηματικών πρωτογενών πλεονασμάτων, κορυφαία σημασία έχει η τόνωση της οικονομικής μεγένθυσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ο Τρικαλινός πολιτικός, απαιτούνται πολιτικές και μέτρα για τη μεταφορά πόρων σε τομείς με υψηλό πολλαπλασιαστή ισχύος. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται συνεχώς, οδηγώντας σε μαρασμό έργα κυρίως στην Περιφέρεια αλλά και όταν χρησιμοποιείται ως «μαξιλάρι» για να καλύψει πιθανές αστοχίες στα έσοδα ή στις δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού.

Η πορεία του Π.Δ.Ε. είναι τραγική, συμπλήρωσε, καθ’ όσον μετά από τις συνεχείς αναθεωρήσεις, η εκτίμηση υλοποίησης για το 2010, όπως αυτή περιγράφεται στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώθηκε ακόμη άλλα 500 εκατομμύρια. Έτσι, από τα 10,3 του αρχικού σχεδιασμού πηγαίνουμε στα 8,5 δις. Αλλά κι ο στόχος αυτός φαντάζει ανεδαφικός όταν μέχρι τον Οκτώβριο οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είχαν φτάσει μόλις τα 6 δις, μειωμένες κατά 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2009.

Με άλλα λόγια, πρόσθεσε ο Ν. Λέγκας, για να καλυφθεί ο στόχος, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός απορρόφησης που μέχρι σήμερα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να φτάσει στο 1,25 εκ. ευρώ. Όταν, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, το 2010 δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο άνω των 100 εκατομμυρίων και η συμμετοχή του κλάδου των κατασκευών στο ΑΕΠ, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12ετών.

Ο πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί όταν μιλάμε για προβλέψεις, για αποκλίσεις, για πραγματοποιήσεις. Υπενθύμισε δε ότι η αύξηση του ελλείμματος των προηγμένων οικονομιών την περίοδο 2007-2009 ήταν 8 μονάδες, όταν στη χώρα μας έφτασε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν μπορεί επίσης να λέγεται μόνο ότι το έλλειμμα για τη χώρα μας αναθεωρήθηκε 5 φορές και να μην λέγεται ότι με ισάριθμες αναθεωρήσεις το έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκε 3,5 φορές. Ούτε επίσης να γίνεται-με ευθύνη της κυβέρνησης-τόση συζήτηση για τις αποκλίσεις όταν έχουμε τη συρρίκνωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για το 2010  από το 0,3% τον Ιανουάριο, στο 4,2% σήμερα, 13 φορές πιο χαμηλά. Όταν η πρόβλεψη του Μνημονίου για Πληθωρισμό 1,9% ανατρέπεται στο 5,2% σήμερα, η πρόβλεψη για ανεργία 9,7% -σύμφωνα με τον προηγούμενο προϋπολογισμό- ανεβαίνει στο 12,1% σήμερα, κι όταν η αύξηση των εσόδων -την οποία το Μνημόνιο προσδιόριζε στο 13,7%- θα είναι πολύ πιο κάτω από το μισό. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο ο Προϋπολογισμός  προέβλεπε αύξηση δαπάνης 7,4% και σημειώνει σήμερα μείωση -24%, δηλαδή έξι φορές πιο κάτω.

Ο Ν.Λέγκας προέβλεψε ότι, στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας, είναι σαφές ότι ο Προϋπολογισμός, με την ολοκλήρωση της συζήτησής του, θα αρχίσει να ξαναγράφεται από την αρχή. Όπως συνέβη μόλις τέλειωσε η συζήτηση του Προσχεδίου του 2011, πριν από ένα μήνα. Όπως συνέβη και πέρυσι, όταν το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναθεωρήθηκε με το που τέλειωσε η συζήτησή του, από το τελικό σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια αναθεωρήθηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, για να αναθεωρηθεί από το Μνημόνιο, και αυτό με τη σειρά του από το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο και αυτό σήμερα εφαρμόζεται αναθεωρημένο. 

Προηγούμενο άρθρο Αρνείται ο Δήμος Τρικκαίων στην ίδρυση δανειοθαλάμου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Χρ. Μαγκούφη με την Βάσω Παπανδρέου