Ομιλία Κυρίτση στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο


Έντονη κριτική στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στις φορολογικές διατάξεις που περιλαμβάνει άσκησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013.

«Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος διακρίνεται από προχειρότητα, αποσπασματικότητα, εισπρακτική λογική και έλλειψη κάθε αναπτυξιακής διάστασης. Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής παραπέμπονται για το μέλλον, ενώ επιβαρύνονται για άλλη μια φορά οι συνεπείς φορολογούμενοι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι απαιτείται «ένα φορολογικό σύστημα απλό, αποτελεσματικό, κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς διαφώνησε με τη διαφορετική μεταχείριση των εισοδημάτων με βάση την πηγή προέλευσης, που ευνοεί τα πλουσιότερα στρώματα και οδηγεί σε αδικίες καθώς και με τις διατάξεις για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, που γίνεται αδιακρίτως και χωρίς επιμέρους κριτήρια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για παράδειγμα στα αυτοκίνητα, ο προσδιορισμός γίνεται με βάση τον κυβισμό τους. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες φθηνών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τους ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων με μικρότερο κυβισμό».

Επιπλέον, επέκρινε τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον «παραλογισμό των αποδείξεων», όπως ανέφερε.

«Η συλλογή αποδείξεων επιτρέπει την καθιέρωση φορολογικής συνείδησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όμως, για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα, θα πρέπει: να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι φορολογούμενοι τι είδους αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν. Και δεύτερον, να δοθούν κίνητρα με τη μορφή φοροαπαλλαγών για τη συλλογή τους. Αντ’ αυτού τι κάνει το υπουργείο Οικονομικών; Βγάζει τον υπουργό στις 31 Δεκεμβρίου να κληρώσει ποιες αποδείξεις θα μετρήσουν. Για παράδειγμα: “Όσοι επιδιορθώσατε παπούτσια, φέτος μετράμε τις αποδείξεις σας”», επισήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε και στο νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από το 2017, που θα γίνεται με υπουργική απόφαση. Το σύστημα αυτό θα οδηγεί σε κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ο κατώτατος μισθός θα κρίνεται από το «πόσο large θα είναι ο εκάστοτε υπουργός».

«Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε το φορολογικό νομοσχέδιο ως εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Κι όχι ως μέσο τιμωρίας των συνεπών φορολογουμένων. Κι ότι θα προχωρούσε σε αλλαγές με στόχο την ουσιαστική αναδιοργάνωση του Δημοσίου. Κι όχι την απορρύθμισή του», κατέληξε ο βουλευτής ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Προηγούμενο άρθρο Συγκροτήθηκαν σε σώμα τα νέα όργανα της Ε.Α.Σ. Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας!!!