Ομιλία Γ. Κυρίτση στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων


Στην υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των ηλικιωμένων αναφέρθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τους Ηλικιωμένους, την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, και η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τρίτη ηλικία, ξεκινώντας από την συρρίκνωση των συντάξεων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν οι συνταξιούχοι τις υποχρεώσεις τους. Επίσης, αναφέρθηκε στις πολιτικές κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, στην αδυναμία της Πολιτείας να διασφαλίσει στους ηλικιωμένους τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πέραν αυτών, τόνισε ότι «τα προγράμματα αρωγής που λειτουργεί είτε η κεντρική εξουσία είτε η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντικά. Αλλά χρειάζεται να ενισχυθούν. Οι δομές φιλοξενίας είτε είναι ανύπαρκτες, είτε ελάχιστες. Η ανθρωπιστική κρίση είναι μπροστά μας. Κι ας κάνουν μερικοί ότι δεν τη βλέπουν».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην υποχρέωση να παρέχει η Πολιτεία ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση στην τρίτη ηλικία, με βάση τις βασικές αρχές του ΟΗΕ αλλά και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Ηλικιωμένων. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής και η δημιουργία ενός σχεδίου ικανού να διασφαλίσει στους ηλικιωμένους τα δικαιώματά τους. Τα προγράμματα που θα πρέπει να δημιουργηθούν, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις σημερινές κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασιών και συμπράξεων μεταξύ κεντρικής εξουσίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων και δυνατότητας καθολικής πρόσβασης σε αυτά. Η κοινή δράση και η ενεργοποίηση όλων θα βοηθήσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας να παίξουν το σημαντικό ρόλο που έχουν αναλάβει στη σημερινή εποχή. «Οι ηλικιωμένοι είναι ουσιαστικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής. Γιατί μεταδίδουν τις πολύτιμες εμπειρίες τους. Γιατί βοηθούν ενεργά τα παιδιά τους και αναλαμβάνουν να φροντίσουν τα εγγόνια τους. Γιατί μετέχουν ενεργά στην αναπτυξιακή διαδικασία, για το συμφέρον του συνόλου», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Ηλ. Βλαχογιάννης για τα περιφερειακά ΜΜΕ
Επόμενο άρθρο Ο αθλητισμός άναψε τη ΦΛΟΓΑ της ανθρωπιάς στα Τρίκαλα