Το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της Δημοκρατίας.
Εδώ κρίνονται οι πλειοψηφίες,
εδώ κρίνονται και οι μειοψηφίες.
Αν πραγματικά υπάρχουν δυνάμεις
που πιστεύουν ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία, ας το θέσουν. Διαφορετικά, ας συνεργαστούν μαζί μας
για να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 13-6-2013, με θέμα: «Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου: «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών»
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Θα ξεκινήσω με κάποιες παρατηρήσεις γι’ αυτά που ακούστηκαν για την Κυβέρνηση, για τον Πρωθυπουργό, για το θέμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας -Τηλεόρασης. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι πράξη που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας. Γιατί επομένως μιλούν κάποιοι για συνταγματική εκτροπή; Είναι σύννομη πράξη. Θα έρθει στη Βουλή για κύρωση και εκεί κάθε συνάδελφος, μετά παρρησίας, θα τοποθετηθεί και θα πάρει θέση «υπέρ» ή «κατά» αυτής της πρότασης.
Αν πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, έχετε όπλα από το Σύνταγμα, όπως την πρόταση μομφής που μπορείτε να καταθέσετε και μπορείτε να περιμένετε να δείτε τι θα πράξουν οι συνάδελφοι όταν θα έρθει ο σχετικός νόμος για κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αυτή η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση για τα δύσκολα, δεν είναι για τα εύκολα. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Με αυτήν την έννοια μοιάζουμε περίπου σαν σύζυγοι. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στον ίδιο ζυγό, δηλαδή να σώσουμε τη χώρα. Έχουμε αναλάβει αυτήν την υποχρέωση και είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε στο τέρμα. Και θα φτάσουμε στο τέρμα, γιατί πέρα και πάνω από το δικό μας συμφέρον είναι το συμφέρον του τόπου, είναι το συμφέρον των επόμενων γενεών, είναι το συμφέρον της σωτηρίας της πατρίδος.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να είστε σίγουροι ότι ο λαός –όποτε έρθει η ώρα- θα επιβραβεύσει αυτές τις υπεύθυνες πολιτικές και θα αξιολογήσει ανάλογα τις λαϊκίστικες πολιτικές και τις πολιτικές για τα εύκολα, δηλαδή το να λέμε πάντα «ναι» σε όποιες κοινωνικές ομάδες -δικαίως- θίγονται.
Ακούστηκε η πρόταση, να κάνουμε στο μέλλον τιτλοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Η σημερινή πρόταση νόμου –που είναι μια σοβαρή πρόταση που έφερε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- αναφέρει να πάει μέρος των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η τιτλοποίηση είναι κάτι διαφορετικό. Από ό,τι ξέρετε και ξέρουμε, η Κύπρος που είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο για την εξεύρεση των υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων -τα οποία πλέον είναι βεβαιωμένα στην Κύπρο- δεν μπόρεσε να κάνει μελλοντική τιτλοποίηση των εσόδων και είδατε ότι δεν μπόρεσε το τελευταίο διάστημα να αποφύγει το μοιραίο, που είναι η προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ήταν δυνατόν να υιοθετηθεί αυτό από την Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύετε ότι δεν θα το έκανε; Δεν θα αναζητούσε πόρους έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να υποστεί αυτό το οποίο υπέστη με τις τραπεζικές καταθέσεις; Προφανώς, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κατά νου να ακολουθήσει τέτοιες πρακτικές, αρκεί αυτές να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε πραγματικά ευρήματα από έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Ας πάμε κι εμείς στο στάδιο που έχει φτάσει η Κυπριακή Δημοκρατία και τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε -με τα δεδομένα που θα έχουμε στη χώρα μας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα- γι’ αυτό το οποίο εσείς λέτε, για την τιτλοποίηση των εσόδων.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει βούληση να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο θαλάσσιο και στο χερσαίο χώρο στο υπέδαφός της. Προχωράει πολύ μελετημένα, χωρίς κομπορρημοσύνη, με σχέδιο, έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό το οποίο πραγματικά θα δώσει μία «ανάσα» στις επόμενες γενεές. Και είναι μία πολύ σοφή και πολύ σωστή κίνηση το να διαθέσουμε ένα μέρος αυτών των εσόδων για τις επόμενες γενεές, έτσι ώστε να τις ελαφρύνουμε από τα βάρη που φέρουν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Η ανεργία είναι ένας εχθρός του ασφαλιστικού συστήματος γιατί χάνονται πόροι, η εισφοροδιαφυγή είναι ένας μεγάλος εχθρός του ασφαλιστικού συστήματος γιατί χάνονται επιπλέον πόροι, το δημογραφικό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα -το ότι δηλαδή δεν εισέρχονται νέοι στην αγορά εργασίας- και όλα αυτά μία κοινωνία πρέπει να τα αντιμετωπίζει με επιπλέον πόρους, οι οποίοι πόροι μπορούν μετά από λίγα χρόνια να έρθουν στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Αναφέρθηκε ότι, αυτή η Κυβέρνηση «έτρεξε» να δώσει πανελλαδική άδεια στον κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη. Δεν κατάλαβα, είναι το μοναδικό κανάλι που έχει πανελλαδική άδεια; Γιατί τόσος πόνος τώρα επειδή πήρε άδεια ο κ. Καρατζαφέρης; Γιατί δεν λέτε και για τα άλλα κανάλια πώς πήραν άδειες, πότε πήραν και με ποιες διαδικασίες τις πήραν; Καταλαβαίνουμε τι πονάει. Πονάει μία πιθανή συμπόρευση του κ. Καρατζαφέρη με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως δεν επιτρέπει σε κανέναν να διαχωρίζουμε τους «καναλάρχες» ανάλογα με τη συμπάθειά μας ή την αντιπάθειά μας προς το πρόσωπο ενός συγκεκριμένου ιδιοκτήτου ή ενός συγκεκριμένου μετόχου, μέσω τηλεοπτικής αδείας.
Εκφράστηκαν, επίσης, αμφιβολίες για την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»! Το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της Δημοκρατίας, εδώ κρίνονται οι πλειοψηφίες, εδώ κρίνονται και οι μειοψηφίες. Αν πραγματικά υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία, ας το θέσουν. Διαφορετικά, ας συνεργαστούν μαζί μας για να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα, γιατί αυτή η Κυβέρνηση θα πάει μέχρι τέλους. Έδωσε εξετάσεις, θα δώσει εξετάσεις κι όταν έρθει η ώρα, θα κριθούμε. Να είστε σίγουροι ότι η κρίση του λαού θα είναι δίκαιη για μας.