Oι απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη δρομολογούμενη κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι εκλογές, η επιτροπεία των δήμων και φυσικά οι περικοπές στη χρηματοδότηση ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) το οποίο πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, εκπρόσωποι των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων φώναζαν συνθήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των δομών, που παρά τις υποσχέσεις για συνέχιση έως τον Σεπτέμβριο ακόμα δεν έχει πλήρως δρομολογηθεί.
Ο «δήμος του μέλλοντος»
Ο υπουργός Εσωτερικών, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, μιλώντας μετά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, έκανε λόγο για τον «δήμο του μέλλοντος». Υπό τις ιαχές των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι «ο δήμος του μέλλοντος είναι ο οικονομικά αυτοτελής, που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση». Οσον αφορά τους εργαζομένους ανέφερε ότι έχει γίνει η προετοιμασία ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δήμοι δεν μπορούν να αντέξουν καινούριες αποφάσεις για περικοπές και μειώσεις προσωπικού. «Λέμε “ναι” στην αξιολόγηση και την κινητικότητα. Λέμε, όμως, “όχι” στον εκφυλισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας… διαφωνούμε με τη λογική όσοι απολυθούν να αντικατασταθούν από ίσο αριθμό νέων εργαζομένων. Η δική μας θέση είναι ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές των δήμων όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν για να πιάνουν τόπο οι κοινωνικές δαπάνες» τόνισε. Οπως πρόσθεσε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες εφόσον οι δημοτικές επιχειρήσεις από 5.880 μειώθηκαν σε 1.138, ενώ η χρηματοδότηση των δήμων μειώθηκε κατά 60%.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής, σύμφωνα με μελέτη της ΚΕΔΕ, το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τη λειτουργία των δήμων είναι τα 3,7 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τις βασικές λειτουργίες των δήμων.
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους αιρετούς το ζήτημα του παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ Νίκος Παπαγγελής, οι περισσότεροι δήμοι δεν θα καταφέρουν να εκτελέσουν τον προϋπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να μπουν σε επιτροπεία. «Θεωρητικά είμαστε όλοι στη διαδικασία εξυγίανσης» τόνισε.
Οπως πάντως ανακοινώθηκε, η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης που αφορά το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του δήμου και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ανακατανεμηθούν οι πόροι μετά τα αποτελέσματα της απογραφής και τις αλλαγές στον πληθυσμό που καταγράφηκαν.
H Kαθημερινή (Τάνια Γεωργιοπούλου)